• Top Stories

    Συνέντευξη Τσίπρα: Γενικόλογες αναφορές για Πετσίτη, χωρίς ουσιαστική στήριξη σε Παππά

    • NewsRoom


    Με γενικές αναφορές σε «Πετσιτολογία» για «πάσα νόσο και πάσα αστοχία» προσπάθησε χθες ο πρωθυπουργός να ξεπεράσει τον σκόπελο Μανώλης Πετσίτης κατά την συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο χαλαρά όσο φαίνονται.

    Μπορεί μεν χθες ο πρωθυπουργός να επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση Πετσίτη για αντιπερισπασμό, κάθε φορά που έρχεται σε δύσκολη θέση, ωστόσο απέφυγε ξεκάθαρα να δώσει στήριξη στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και στενό συνεργάτη του, Νίκο Παππά, όπως θα μπορούσε να είχε κάνει.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός δεν μπήκε καθόλου σε εις βάθος συζήτηση για το θέμα, παρά μόνο έμεινε στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, χωρίς κουβέντα για την υπόθεση της ΔΕΠΑ ή τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται.

    Όπως προκύπτει και από δηλώσεις, όλο και περισσότερα είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τον Νίκο Παππά για την υπόθεση Πετσίτη. Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πάνος Σκουρλέτης, Σάκης Παπαδόπουλος και Γιώργος Βαρεμένος εμμέσως πλην σαφώς ζητούν διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε προ ημερών ότι δεν γνωρίζει τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Αρτέμη Αρτεμίου, αναφορά που ερμηνεύτηκε από την αντιπολίτευση ως έλλειψη κάλυψης προς τον Νίκο Παππά.

    Παρά τις προσπάθειες να ανασκευάσει αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος είπε ότι «όλα είναι προς διερεύνηση. Ο κόσμος επειδή έχει περάσει όλα τα προηγούμενα, όταν υπάρχει έστω και η παραμικρή σκιά τέτοιων πρακτικών, θέλει να δοθούν απαντήσεις».

    Σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, ανέφερε: «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα, εάν δεν το αποδεικνύει η συμπεριφορά του, οι παρέες του, η στάση ζωής του».

    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 ο κ. Βαρεμένος άσκησε κριτική και στις δηλώσεις του Παναγιώτη Πικραμμένου λέγοντας: «Κατανοητά όποια αισθήματα πίκρας, από κει και πέρα όμως, να αποδίδει τη υπόθεση σε πολιτικούς, δηλαδή ότι κάθισαν κάποιοι πολιτικοί και είπαν πως θα εξοντωθεί ο κ. Πικραμένος, να βγει από τη μέση και βγαίνει και κάνει πολιτική δήλωση.

    » Η οποιαδήποτε δήλωση για τα προσωπικά του αισθήματα είναι απολύτως θεμιτή. Όταν την πολιτικοποιεί σήμερα και αύριο βγαίνει η είδηση να προταθεί ο κ. Πικραμένος για πολιτικό αξίωμα, εδώ μπαίνουμε στο χορό της πολιτικής εκμετάλλευσης» ανέφερε.

    Η Νέα Δημοκρατία χθες σε νεώτερη «ανακοίνωση της κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρανα απαντήσει σε ποιες τσέπες κατέληγαν τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που εισέπραττε ο Μανώλης Πετσίτης, και αν ο Νίκος Παππάς συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Μαξίμου και του Πρωθυπουργού». Από την πλευρά του τον Μανώλη Πετσίτη υπερασπίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παγγελόπουλος, που με αφορμή ερώτηση στην Βουλή για την ΓΓ Διαφθοράς κ. Ξεπαπαδέα, χαρακτήρισε στην Ολομέλεια «πέτσινο» το σκάνδαλο Πετσίτη και διερωτήθηκε ειρωνικά «για ποιο αδίκημα άραγε ελέγχεται ο κ. Πετσίτης».

    Ο χρόνος των εκλογών

    Ερωτηθείς για τις εκλογές ο πρωθυπουργό είπε ότι είναι στρατηγική επιλογή οι εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν στο τέλος της θητείας. Υποστήριξε πως δεν λαμβάνει υπόψιν τις αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις, αν και εμμέσως παραδέχθηκε αυτή τη φορά πράγματι αυτές είναι κακές για τον ίδιο και το κόμμα του. «Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη» είπε.

    «Είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, γιατί θεωρούν ότι είναι η στιγμή να δρέψει τους καρπούς μίας θετικής πορείας. Οι κάλπες θα είναι για τις ευρωεκλογές, κρίσιμες εκλογές, για τις περιφερειακές και για τις δημοτικές ακόμη και για κοινοτάρχες», ανέφερε ο κ Τσίπρας. Ωστόσο, λίγο αργότερα, επέλεξε να αναφερθεί ως παράδειγμα στην ήττα του Κώστα Σημίτη, όταν το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ανατρέψει στις εθνικές εκλογές του 2000 το σκηνικό και να κερδίσει μια δεύτερη τετραετία.

    «Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «χαίρομαι αν είναι η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι θα είναι εύκολες γι αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμονα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές».

    Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε για μια ακόμα φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας πως δεν σκέφτηκε το κόστος καθώς πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που θα μνημονεύεται από τους πολίτες μετά από δεκαετίες. Υποστήριξε πως το πρόβλημα μέχρι σήμερα ήταν ο Γκρουέφσκι, και πως η κυβέρνηση Ζάεφ έδωσε μια ευκαιρία για πρώτη φορά για να επιλυθεί το ζήτημα.  Όπως υποστήριξε, αν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί της Ελλάδας είχαν βρεθεί σε παρόμοια συγκυρία «θα είχαν πράξει το ίδιο».

    Υποστήριξε μάλιστα πως κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς δύο φορές για σύσκεψη (χωρίς ωστόσο να αναφέρει πως αυτό έγινε όταν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε πολύ προχωρημένα στάδια) κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως  είχε μία ακραία αντιπολιτευτική στάση.

    Σημαντική η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

    Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ σημανατική εξέλιξη, η δεύτερη πιο σημαντική μετά την έξοδο από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Σημείωσε ότι έχουμε ανάπτυξη 2,2 με 2,4 μονάδες, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Αυτό συμβαίνει είπε, γιατί σήμερα έχουμε ρευστότητα ενώ παρέλαβα άδεια ταμεία. Αυτά δεν τα πέτυχε ο Τσίπρας τα πέτυχε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του.

    Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο

    Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου όσο βρίσκεται στην εξουσία, παρά τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο προβλέπει μείωση του το 2020.

    Ό κ. Τσίπρας δεν θέλησε να απαντήσει καθαρά αν θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019 πριν τις εθνικές εκλογές, υποστηρίζοντας αόριστα πως θα συζητήσει με τον κ. Τσακαλώτο «ουσιαστικά μέτρα» με στρατηγική και σχεδιασμό, και όχι αντίδωρα. «Θα εξετάσουμε τι παροχές θα κάνουμε με σχέδιο και με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι με ευκαιριακά και εκλογικά κριτήρια».

    Σημείωσε ότι μετά το ταξίδι του στην Κίνα θα συνεδριάσει με τους οικονομικούς υπουργούς και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Διαβεβαίωσε πάντως ότι σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα γυρίσει στην εποχή των ελλειμμάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπόθεση Πετσίτη: Συντροφικά μαχαιρώματα κατά Παππά για τις «παρέες του»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο μπάτλερ έκαψε τον Πετσίτη!



    ΣΧΟΛΙΑ