• Πολιτική

    Τσίπρας: Ψεύτικο σκάνδαλο η υπόθεση Πετσίτη, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο

    • NewsRoom


    Στρατηγική επιλογή χαρακτήρισε την πρόθεσή του οι εθνικές εκλογές να παραγματοποιηθούν στο τέλος της θητείας του ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

    Όπως υποστήριξε δεν λαμβάνει υπόψιν τις αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις, αν και εμμέσως παραδέχθηκε αυτή τη φορά πως πράγματι αυτές είναι κακές για τον ίδιο και το κόμμα του. «Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές γιατί θεωρούν ότι είναι η στιγμή να δρέψει τους καρπούς μίας θετικής πορείας. Οι κάλπες θα είναι για τις ευρωεκλογές, κρίσιμες εκλογές, για τις περιφερειακές και για τις δημοτικές ακόμη και για κοινοτάρχες», ανέφερε ο κ Τσίπρας. Ωστόσο, λίγο αργότερα, επέλεξε να αναφερθεί ως παράδειγμα στην ήττα του Κώστα Σημίτη, όταν το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ανατρέψει στις εθνικές εκλογές του 2000 το σκηνικό και να κερδίσει μια δεύτερη τετραετία.

    «Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «χαίρομαι αν είναι η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι θα είναι εύκολες γι αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμονα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές».

    Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε για μια ακόμα φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας πως δεν σκέφτηκε το κόστος καθώς πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που θα μνημονεύεται από τους πολίτες μετά από δεκαετίες. Υποστήριξε πως το πρόβλημα μέχρι σήμερα ήταν ο Γκρουέφσκι, και πως η κυβέρνηση Ζάεφ έδωσε μια ευκαιρία για πρώτη φορά για να επιλυθεί το ζήτημα.  Όπως υποστήριξε, αν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί της Ελλάδας είχαν βρεθεί σε παρόμοια συγκυρία «θα είχαν πράξει το ίδιο».

    Υποστήριξε μάλιστα πως κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς δύο φορές για σύσκεψη (χωρίς ωστόσο να αναφέρει πως αυτό έγινε όταν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε πολύ προχωρημένα στάδια) κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως  είχε μία ακραία αντιπολιτευτική στάση.

    Υπαρκτό σκάνδαλο η Novartis, «πετσιτολογία» οι αποκαλύψεις των ΜΜΕ

    Μιλώντας για το πολιτικό κλίμα και τις υποθέσεις Novartis και Πετσίτη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως από τη μία πλευρά υπάρχουν «πραγματικά σκάνδαλα», μιλώντας για τη Νovartis και από την άλλη υπάρχει “πετσιτολογία”.

    Μάλιστα χαρακτήρισε fake news τις αποκαλύψεις που αφορούν τον φίλο του Νίκου Παππά για τα χρήματα που έχουν βρεθεί σε λογαριασμούς του και τις σχέσεις του με offshore εταιρείες. «Για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης», ανέφερε.

    «Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πως ζούμε».

    Αντίθετα για την υπόθεση Novartis έκανε λόγο για ένα υπαρκτό σκάνδαλο, αν και η εισαγγελία διαφθοράς οδήγησε αρκετές από τις καταγγελίες στο αρχείο ενώ δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα εντοπισμός μαύρου χρήματος. Όπως πρόσθεσε το γεγονός ότι η εισαγγελία διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ανέφερε.

    Σημαντική η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

    Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ σημανατική εξέλιξη, η δεύτερη πιο σημαντική μετά την έξοδο από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Σημείωσε ότι έχουμε ανάπτυξη 2,2 με 2,4 μονάδες, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Αυτό συμβαίνει είπε, γιατί σήμερα έχουμε ρευστότητα ενώ παρέλαβα άδεια ταμεία. Αυτά δεν τα πέτυχε ο Τσίπρας τα πέτυχε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του.

    Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο

    Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου όσο βρίσκεται στην εξουσία, παρά τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο προβλέπει μείωση του το 2020.

    Ό κ. Τσίπρας δεν θέλησε να απαντήσει καθαρά αν θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019 πριν τις εθνικές εκλογές, υποστηρίζοντας αόριστα πως θα συζητήσει με τον κ. Τσακαλώτο «ουσιαστικά μέτρα» με στρατηγική και σχεδιασμό, και όχι αντίδωρα. «Θα εξετάσουμε τι παροχές θα κάνουμε με σχέδιο και με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι με ευκαιριακά και εκλογικά κριτήρια».

    Σημείωσε ότι μετά το ταξείδι του στην Κίνα θα συνεδριάσει με τους οικονομικούς υπουργούς και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Διαβεβαίωσε πάντως ότι σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα γυρίσει στην εποχή των ελλειμμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ