• Top Stories

    Σάλος για Πολάκη: Δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα, παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την πρωτοφανή εκτροπή

    • NewsRoom


    Αλυσιδωτές αντιδράσεις έφερε η πρωτοφανής κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να τηλεφωνήσει στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και να του υποδείξει να προχωρήσει σε έλεγχο άλλων δανείων, μετά τον έλεγχο του δικού του. Τα δύο μείζονα προβλήματα από την κίνηση αυτή του κ. Πολάκη είναι αφενός ότι η παρέμβαση του υπουργού θίγει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αφετέρου προκύπτει νομικό πρόβλημα εάν ο κ. πολάκης προχώρησε σε ηχογράφηση της συνομιλίας.

    Εκ του δεύτερου λόγου υπήρξε και η εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο κ. Πολάκης κατέγραψε παράνομα την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Γιάννη Στουρνάρα. Σε θετική περίπτωση, θα ελεγχθούν για διάπραξη κακουργηματικού αδικήματος και όσοι έκαναν χρήση αυτής της συνομιλίας.

    Παρέμβαση υπέρ του σεβασμού της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας έκανε και η Κομισιόν, δια του Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ το θέμα απασχόλησε και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Πάντως, μετά τις πρωτοφανείς ενέργειές του ο κ. Πολάκης ξεκίνησε χθες μπαράζ εμφανίσεων στην τηλεόραση, προσπαθώντας να ανασκευάσει τα περί μαγνητοφώνησης της συζήτησης και των απειλών εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη. Τουλάχιστον δύο φορές είπε ότι δεν απείλησε και δεν ηχογράφησε τον κ. Στουρνάρα, αν και επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της συζήτησης στο Documento.

    Αν και το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε χθες το μεσημέρι ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά στηρίζει τον Παύλο Πολάκη και επιτίθεται για ακόμη μια φορά στον Γιάννη Στουρνάρα, το κυβερνητικό μέτωπο δεν είναι αρραγές.

    Ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε: «Όταν κάποιος προσβάλλει τέτοια θεμελιώδη δικαιώματα βρίσκεται απέναντι στις συνέπειές τους γιατί κάθε θύμα έχει δικαιώματα, πρέπει το τεκμήριο της αθωότητας να γίνεται σεβαστό από τους κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικούς λειτουργούς».

    Από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης είπε: «Δεν ξέρω πώς έγινε, να ερευνηθεί. Δεν είναι στο δικό μου χαρακτήρα να ηχογραφώ κανέναν. Δεν γνωρίζω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη. Δεν καλύπτω κανένα, θα ερευνηθεί, δεν δείχνει να υπάρχει κάτι το μεμπτό από το διάλογο που διάβασα».

    Εξάλλου, κατά την ομιλία του κ. Πολάκη στην Βουλή σημειώθηκε ένα ακόμη επεισόδιο με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη με τον κ. Πολάκη να λέει στον κ. Γεωργιάδη «να το χεράκι, κουνήθηκε το playmobil» και τον Γεωργιάδη να απαντά «Είσαι σαχλαμάρας… ».

    «Επειδή ο κ. Πολάκης ενέπλεξε τον κ. Στουρνάρα σε ποινικές υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη, με βάση τον νόμο που συζητάμε σήμερα του κ. Καλογήρου για το τεκμήριο της αθωότητας ο κ. Πολάκης θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο γιατί παρεμβαίνει σε ποινική υπόθεση σε εξέλιξη. Ούτε τον νόμο δεν έχεις καταλάβει και είσαι και υπουργός, σαχλαμάρα».

    «Δεν υπήρξε ηχογράφηση, έχω καλή μνήμη» υποστήριξε ο Παύλος Πολάκης: «Έχετε παραποιήσει τα λόγια μου. Που είπα εγώ ότι ηχογράφησα. Εγώ επιβεβαίωσα το δημοσίευμα. Καμία ηχογράφηση. Ξέρετε κάτι. Έχω μνημονικό και θυμάμαι τι λέω. Θυμάμαι τι έχω πει πριν από 25χρόνια».

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Όταν είδα τον κ. Πολάκη παρόντα και αγορεύοντα από τα υπουργικά έδρανα υπέθεσα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τον κ. Πολάκη ως εργαστηριακό παράδειγμα που παραβιάζει συστηματικά το τεκμήριο αθωότητας. Προχώρησε σε ομολογίες πέραν των υπουργικών του καθηκόντων που αφορούν παραβίαση άρθρων του ΠΚ σε βαθμό κακουργήματος που επισείει και αυτόφωρο σε σχέση με την χθεσινή συμπεριφορά του και επιπλέον έχουμε και τα πρακτικά της βουλής και παρακαλώ τον πρόεδρο της Βουλής να διαβιβάσουν τα πρακτικά γιατί ο Πολάκης δεν έκανε χρήση της σιωπής και των άλλων προνομίων των κατηγορούμενων. Δεν έχει γνώση αυτών των νομικών πολιτιστικών κατακτήσεων για την προστασία κάποιου που κατηγορείται».

    «Ζούμε καταστάσεις Μαδούρο. Καθεστωτισμός, αμοραλισμός. Κύριος υπεύθυνος ο ίδιος ο κ.Τσίπρας» επισήμανε σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Παραλήρημα» Πολάκη στην ΕΡΤ: «Ποιος είναι ο Στουρνάρας, ο Πάπας και δεν μπορώ να του μιλήσω;» (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα διαφοροποίηση Κοντονή για το θέμα του αυτοφώρου – «Έμμεσο άδειασμα» στον Πολάκη



    ΣΧΟΛΙΑ