• Big Story

    Παρέμβαση εισαγγελέα για την τηλεφωνική συνομιλία Πολάκη-Στουρνάρα

    Στουρνάρας Πολάκης

    Γιάννης Στουρνάρας – Παύλος Πολάκης


    Εισαγγελέας θα διερευνήσει εάν ο Παύλος Πολάκης κατέγραψε παράνομα την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Γιάννη Στουρνάρα και σε θετική περίπτωση, θα ελεγχθούν για διάπραξη κακουργηματικού αδικήματος και όσοι έκαναν χρήση αυτής της συνομιλίας!

    Η αυτεπάγγελτη παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη έρχεται μετά τα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο για το τηλεφώνημα του Παύλου Πολάκη στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (το οποίο επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός), τις αναφορές για παράνομη ηχογράφηση της συνομιλίας από τον κ.Πολάκη (την οποία αρνείται ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ως ακριβές το περιεχόμενο που δημοσιοποιήθηκε) και την επίσημη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι ο συνομιλητής του τον ηχογράφησε χωρίς τη δική του συναίνεση.

    Ο κ.Ιωαννίδης παρήγγειλε πριν από λίγη ώρα, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αν υπάρχει παράβαση των παραγράφων 1 και 3, του άρθρου 370 Α του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες:

    Παρ.1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή τα στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

    Παρ.3. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου.

    Στο στόχαστρο δηλαδή του εισαγγελέα μπαίνουν και όσοι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ αναπαρήγαγαν και αναδημοσίευσαν το περιεχόμενο της υποτιθέμενης συνομιλίας Πολάκη-Στουρνάρα.

    Πρώτο ζητούμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν υπήρξε παράνομη καταγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον επικεφαλής της ΤτΕ.

    Για αυτό, πρώτος μάρτυρας αναμένεται να κληθεί από τον εισαγγελέα ο Γιάννης Στουρνάρας για να καταθέσει εάν ό,τι έχει δημοσιοποιηθεί, αποτελεί ολόκληρη ή μέρος της συζήτησης του με τον Παύλο Πολάκη, αν πιστεύει (ή εκτιμά) ότι υπήρξε ηχογράφηση της συνομιλίας τους και σε θετική απάντηση, αν έδωσε την έγκριση του για την καταγραφή.

    Επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί ποιοι έκαναν χρήση του περιεχομένου της παράνομης καταγραφής.

    Εισαγγελικές πηγές λένε για τον κ.Πολάκη ότι για εκείνον, η διαδικασία ενός πιθανού αυτοφώρου για κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα, λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα καθώς και η συνομιλία του με τον κ.Στουρνάρα έγινε χθες αλλά και η πρώτη δημοσιοποίηση της υπό διερεύνησης συνομιλίας έγινε σε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης που -σύμφωνα πάντα με τον ισχυρισμό των ίδιων πηγών- δεν θεωρείται διαρκές αδίκημα.

    Συνεπώς, εάν, το επόμενο διάστημα, η εισαγγελική έρευνα «σκοντάψει» σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ.Πολάκη, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα γυρίζει ο Πολάκης: Αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας – Δεν ηχογράφησα και δεν απείλησα τον Στουρνάρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στουρνάρας: Νόμιζα πως αστειευόταν ο Πολάκης – Ενήμερος ο Φλαμπουράρης



    ΣΧΟΛΙΑ