• Top Stories

    Πιθανοί φορείς νόσου στην Ελλάδα όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1945 και 1980

    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας


    Σύμφωνα με τα νέα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η επιτροπή, που παρακολουθεί και υλοποιεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, σχετικά με την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980 πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθούν σε εξέταση για ηπατίτιδα C.

    Η ηλεκτρονική ειδοποίηση έχει ήδη ενεργοποιηθεί και εμφανίζεται αυτόματα, με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου, στην πλατφόρμα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ), κάθε φορά που ένας γιατρός καταχωρεί την επίσκεψη του εν λόγω εξεταζόμενου στο σύστημα. Με την ειδοποίηση, γιατροί και ασθενείς ειδοποιούνται ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο για αντίσωμα ηπατίτιδας C (εξετάσεις βιολογικών υλικών 2 – Α/Α 99, με ICD10 διάγνωση Z10.8). Στόχος είναι να εφαρμοστεί μια στοχευμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης, σχετικά με το γενικό προσυμπτωματικό έλεγχο για τη νόσο.

    Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας» τονίζει χαρακτηριστικά «Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία, με τη συμβολή των γιατρών, έχει ως στόχο τη μείωση της υποδιάγνωσης της ηπατίτιδας C, καθώς περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο, δεν το γνωρίζουν. Αλληλένδετα, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το πρώτο βήμα για αναζήτηση της αποτελεσματικής θεραπείας που εκριζώνει τον ιό της ηπατίτιδας C».

    Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εξάλειψη της νόσου της ηπατίτιδας C αποτελεί πρωτεύοντα στόχο και γίνεται προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2030. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να τηρήσει το ίδιο χρονοδιάγραμμα, στα πλαίσια του οποίου το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, προτείνει μερικές αναγκαίες ενέργειες:

    • Η μείωση της υποδιάγνωσης μέσω ελέγχου του γενικού πληθυσμού και ειδικότερα όσων Ελλήνων έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, καθώς και όλων όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
    • Η θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C που οδηγεί στην εκρίζωση του ιού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε έξαρση η γρίπη στη Ρουμανία: Στους 107 οι νεκροί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φονική πυρκαγιά με τουλάχιστον 17 νεκρούς σε ξενοδοχείο στο Νέο Δελχί (video-σοκ)

    μΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντισυλληπτικό χάπι: Νέα στοιχεία για τις παρενέργειές του



    ΣΧΟΛΙΑ