• ΥΓΕΙΑ

    Αντισυλληπτικό χάπι: Νέα στοιχεία για τις παρενέργειές του


    Το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να «θολώσει» την κρίση των γυναικών, ακόμη και να επηρεάσει τις σχέσεις τους, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Γερμανία.

    Όπως καταδεικνύουν τα ευρήματά της, το χάπι προκαλεί λεπτές μεταβολές στον γυναικείο εγκέφαλο, με αποτέλεσμα οι χρήστριες να είναι κατά 10% λιγότερο ικανές να “διαβάσουν” τις εκφράσεις και τα συναισθήματα των άλλων, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικό. Αν και δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, ο αντίκτυπος του χαπιού στα επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης στον οργανισμό της γυναίκας θεωρείται ότι επηρεάζει την ενσυναίσθησή της.

    Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Greifswald, με επικεφαλής τον Dr. Alexander Lischke, από το τμήμα Βιολογικής και Κλινικής Ψυχολογίας.

    «Περισσότερες από 100 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά από το στόμα, αλλά είναι ελάχιστα γνωστά για τις επιδράσεις τους στο συναίσθημα, τη νόηση και τη συμπεριφορά», δήλωσε ο Dr Lischke.

    «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα αντισυλληπτικά μειώνουν την ικανότητα των γυναικών να αναγνωρίζουν τις συναισθηματικές εκφράσεις των άλλων, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστριες ξεκινούν και διατηρούν στενές σχέσεις», επισημαίνει.

    Για να προσδιοριστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες του αντισυλληπτικού σε αυτό το πεδίο, οι επιστήμονες ανέλυσαν την ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων 42 γυναικών που λάμβαναν το χάπι, σε σύγκριση με 53 άλλες οι οποίες δεν το χρησιμοποιούσαν.

    Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν το χάπι ήταν λιγότερο πιθανό να αναγνωρίσουν όχι μόνο τα πιο σύνθετα συναισθήματα, όπως η υπερηφάνεια και η περιφρόνηση αλλά και τα βασικά,  όπως η θλίψη και η ευτυχία.

    Ενώ οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν μόνο «λεπτές μεταβολές», προειδοποιούν ότι αυτές οι παρενέργειες θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και σχέσεις μιας γυναίκας.

    Οι επιστήμονες τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί κατά πόσο οι βλάβες στην αναγνώριση συναισθημάτων που προκαλεί το από του στόματος αντισυλληπτικό εξαρτώνται από τον τύπο, τη διάρκεια ή τον χρόνο χρήσης του.

    «Θα πρέπει επίσης, να διερευνηθεί εάν αυτές οι βλάβες στην πραγματικότητα μεταβάλλουν την ικανότητα των γυναικών να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν στενές σχέσεις. Εάν αυτό αποδειχθεί, θα πρέπει να παρέχουμε στις γυναίκες λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών», σημειώνουν.

    Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόσα κιλά είναι ασφαλές να πάρει η γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη (πίνακας)
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οστεοπόρωση: Προσοχή! Τα συμπτώματα έρχονται τελευταία

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Μια σοβαρή κατάσταση που περιστοιχίζεται από μύθους



    ΣΧΟΛΙΑ