• Top Stories

    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε


    Καλημέρα σας. Στους ρυθμούς του επικείμενου βρετανικού δημοψηφίσματος εξακολουθούν να κινούνται οι αγορές μετοχών και ομολόγων. Αυτές είναι πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε.

    -Τρεις αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο ξεκίνησε χθες, Τρίτη και θα συνεχιστεί σήμερα Τετάρτη στη Βουλή, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο έως την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο Μουσείο της Ακρόπολης για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

    -Με νέα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί έχει “εμπλουτισθεί” η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr). Μετά από πάγωμα των σχετικών διαδικασιών για πολλούς μήνες λόγω της “διαπραγμάτευσης” με τους θεσμούς και της αποχής των συμβολαιογράφων ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αρχίζει να ανεβάζει και πάλι στροφές. Στη ιστοσελίδα έχει αναρτηθεί το πρόγραμμα αναγκαστικής εκποίησης μέσω πλειστηριασμού για τουλάχιστον 30 νέα ακίνητα που αφορούν οφειλέτες του δημοσίου, κυρίως, νομικά πρόσωπα.

    -Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αλλαγών στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, έτσι ώστε να ευθυγραμμισθούν με τα αυστηρά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέστειλε πριν λίγες ημέρες επιστολή προς τους προέδρους των τραπεζών, στην οποία αναλύονται με ακρίβεια όλα τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και καλούνται οι διοικήσεις να προχωρήσουν, όπου χρειάζεται, στις σχετικές αντικαταστάσεις των μελών.

    -Η στερλίνα συνεχίζει να βυθίζεται, κυρίως, έναντι του δολαρίου, οι δημοσκοπήσεις αντί να ξεκαθαρίζουν, μάλλον θολώνουν το τοπίο, και το βρετανικό δημοψήφισμα απέχει μόλις εννέα ημέρες. Την ίδια ώρα οι επενδυτές συνεχίζουν να συρρέουν στις αγορές σταθερού εισοδήματος, με τις αποδόσεις αρκετών ομολόγων να φθάνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το 10ετές γερμανικό Bund να «βλέπει» για πρώτη φορά στην ιστορία την απόδοσή του να καθίσταται αρνητική. Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό η όλη υπόθεση δεν μπορεί να μην θέσει σε συναγερμό και τις κεντρικές τράπεζες, με τις ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας  να προετοιμάζουν τις πρώτες τους κινήσεις προκειμένου να μην υπάρξει πανικός στις διεθνείς αγορές στην περίπτωση που υπερισχύσει το Brexit.

    -Ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds του πλανήτη, το Brevan Howard – γνωστό και στην Ελλάδα, γιατί ο συνιδρυτής του, Τρύφων Νάτσης, είναι Έλληνας και γιατί λίγα χρόνια πριν πούλησε ελληνικά κρατικά ομόλογα αποκομίζοντας τεράστια κέρδη – όπως όλα δείχνουν, προετοιμάζεται καλά για την περίπτωση που οι επενδυτές αποφασίσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. Αυτή η κίνηση έρχεται λίγο μετά αφού η απόδοσή του έχει μείνει στάσιμη και αφού δύο από τους πιο δημοφιλείς του traders ξεκινούν τις δικές τους ανταγωνιστικές φίρμες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/nikos-tsakos-posa-esoda-tha-feri-stin-ten-nea-simfonia-navlosis/53396



    ΣΧΟΛΙΑ