• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η μαεστρική εμφάνιση του Mario Draghi που καθησύχασε τις αγορές

    Bloomberg

    Mario Draghi, European Central Bank (ECB)


    Για τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές φαίνεται πως το θέμα είναι το πώς θα πεις κάτι. Το ευρώ υποχώρησε την Πέμπτη έναντι όλων των κύριων νομισμάτων, οι μετοχές της ευρωζώνης ενισχύθηκαν και τα κυβερνητικά ομόλογα πραγματοποίησαν άλμα. Και ο καταλύτης για αυτές τις κινήσεις ήταν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έθεσε ημερομηνία λήξης στο εύκολο χρήμα που έχει καθαρίσει το χρέος, έχει ενισχύσει τις μετοχές και έχει επιβαρύνει το κοινό νόμισμα.

    Αυτό το αξιοσημείωτο αποτέλεσμα ήρθε χάρη σε μία υποδειγματική εμφάνιση από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi, ο οποίος κατάφερε να παραδώσει μία επιθετική πολιτική με χαλαρό τόνο, εξισορροπώντας τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης με ένα σχέδιο συγκράτησης των επιτοκίων μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι της ερχόμενης χρονιάς.

    Στην ΕΚΤ αξίζει να πιστωθεί ότι έφτασε ως εδώ χωρίς έναν πανικό για τον τερματισμό, και στην πραγματικότητα επινοώντας μία χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών τη μέρα της ανακοίνωσης”, ανέφερε ο Krishna Guha της Evercore ISI σε σημείωμά του μετά το γεγονός. “Η συνέντευξη Τύπου του Draghi ήταν αριστοτεχνική και, αναμενόμενα, κινήθηκε πολύ προς τη χαλαρότητα, ώστε να εξισορροπήσει αυτό που εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι στην ουσία είναι μία επιθετική απόφαση”.

    Η ιστορία έχει δείξει ότι πιθανόν να αποδειχθεί δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν ακόμα και ελαφρώς επιθετικές αποφάσεις χωρίς να συγκλονίσουν τις αγορές. Η πρώτη αναφορά της Fed το 2013 στην αποκλιμάκωση του δικού της προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προκάλεσε μία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, το λεγόμενο taper tantrum. Τον Ιούνιο του 2017 το ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν όταν ο Draghi είπε ότι η ενίσχυση του πληθωρισμού θα δημιουργούσε περιθώριο για περιορισμό των αντισυμβατικών μέτρων, αν και απέφυγε να τα περιορίσει άμεσα.

    Ο Draghi είχε πολλούς λόγους να διατηρήσει έναν χαλαρό τόνο. Οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν μειωθεί κάπως τελευταία, και η ίδια η ΕΚΤ περιόρισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος στο 2,1%, από 2,4%. Ο Draghi επίσης υπογράμμισε τους κινδύνους από την ενίσχυση του προστατευτισμού.

    Οι οικονομικές επιφυλάξεις δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, πάντως, και ο δείκτης Stoxx Europe 600, που κινείτο πτωτικά πριν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, έκλεισε με άνοδο 1,2% την Πέμπτη, με όλους τους τομείς να ενισχύονται.

    Οι αγορές χρέους ήταν εξίσου ικανοποιημένες. Οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν κατά 6 μονάδες βάσης στο 0,43%, ενώ αυτές του αντίστοιχου ομολόγου της Ιταλίας, που είναι μεταξύ των χωρών που φοβούνται περισσότερο από το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, υποχώρησαν κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,74%.

    Το ευρώ υποχώρησε έως και κατά 1,9% μετά την απόφαση και τη συνέντευξη Τύπου του Draghi, η μεγαλύτερη πτώση από το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016. Το ευρώ κινείτο στα 1,1562 δολάρια το πρωί στο Τόκιο.

    Η μεταβολή αυτή ξεπέρασε την πτώση του περασμένου Οκτωβρίου, όταν τα στελέχη της ΕΚΤ ανακοίνωσαν τον υποδιπλασιασμό του ρυθμού αγοράς ομολόγων από τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, χρυσώνοντας το χάπι με την επέκταση της διάρκειας του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

    Το τέλος του προγράμματος QE της ΕΚΤ, ο μεγάλος φόβος που επισκίαζε φέτος τις αγορές της ευρωζώνης, αντικαταστάθηκε από μία νέα ισχυρότερη καθοδήγηση ως προς τα επιτόκια, με την ασυνήθιστη επιτυχία του καθησυχασμού των συνθηκών στην αγορά, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επιστροφή των φόβων για διάσπαση της ευρωζώνης”, έγραψε η Lena Kornileva, οικονομολόγος της G Plus Economics στο Λονδίνο. “Υποκλιθείτε, κύριε Draghi”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον Nasdaq στην Wall Street, «πάρτι» λόγω Ντράγκι στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρήξη στην ΕΚΤ για τα επιτόκια και το QE

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μοσκοβισί: Οι δεσμεύσεις από την Ελλάδα εκπληρώθηκαν και οι συμφωνίες τηρήθηκαν



    ΣΧΟΛΙΑ