• Top Stories

    Μαδάνε τη μαργαρίτα για τον χρόνο των εκλογών

    • Νένα Σώκου


    Φουντώνουν και πάλι τα σενάρια για κάλπες πριν από το τέλος της τετραετίας, με τις φήμες να τροφοδοτούνται από αναφορές του ίδιου του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων εκλογών θα εξαρτηθεί κυρίως από δύο θέματα: τις εξελίξεις στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και στο θέμα των συντάξεων.

    Με το μέτωπο των συντάξεων να είναι ακόμη ορθάνοιχτο, ενδεχομένως ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο να κερδίσει το στοίχημα και να γυρίσει το παιχνίδι εκμεταλλευόμενος την προσδοκία, όσο ακόμη αυτή υπάρχει. Επιπλέον, οι αμφίσημες δηλώσεις σχετικά με τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες είναι ίσως και ένα μοχλός πίεσης προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (ΔΝΤ), για να πει «ναι» στην άρση του ψηφισμένου μνημονιακού μέτρου.

    Παρ’ όλο που δεν είναι πολύ σύνηθες οι ηγέτες να επικαλούνται αστάθμητους παράγοντες για να μιλήσουν για εξελίξεις, και ειδικά για τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών -προτιμούν να εκπέμπουν μια πιο σίγουρη και σταθερή εικόνα με την συνήθη αναφορά περί εξάντλησης της τετραετίας- εντούτοις ο Αλέξης Τσίπρας παίζει αυτό το χαρτί από την ημέρα της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ όταν ρωτήθηκε σχετικά.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η χθεσινή τοποθέτησή του στο Euronews. Η δημοσιογράφος επανέλαβε την ερώτηση και ο πρωθυπουργός απάντησε: «Στη Θεσσαλονίκη νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος. Είπα ότι ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία. Και μάλιστα εξήγησα, το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες, εγώ δεν θα πω εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους, δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    » Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα. Στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας και οι εκλογές τον Οκτώβρη του 2019».

    Σε ερώτηση εάν αποκλείει το σενάριο των τριπλών εκλογών το Μάιο, απάντησε μόνο πως «δεν αποτελεί στόχο, ούτε στρατηγική, ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές», χωρίς να διευκρινίσει κάτι παραπάνω.

    Εξάλλου, νωρίτερα χθες σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε πως «καλά έκανε» ο πρωθυπουργός κι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν 2-3 μήνες νωρίτερα οι εκλογές, με βάση τις εξελίξεις στη συμφωνία των Πρεσπών και τις οικονομικές εξελίξεις.

    Ειδικά για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι εφόσον όλα τελειώσουν ομαλά στην ΠΓΔΜ, η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση και κύρωση στην ελληνική Βουλή κατά τον Φεβρουάριο – Μάρτιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας στο Euronews: Ζήτησα έμπρακτα συγνώμη για το Μάτι, όχι επικοινωνιακά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμμένος: Δημοψήφισμα, μετάθεση της κύρωσης ή εκλογές, αν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 υπό προϋποθέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ