• Big Story

    Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 υπό προϋποθέσεις

    • NewsRoom


    Με μια μακρά συνέντευξη Τύπου που διήρκησε πλέον των τριών ωρών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε τις επίσημες εμφανίσεις του στη ΔΕΘ.

    Όπως και χθες έτσι και σήμερα, το ύφος του κ. Τσίπρα και οι απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους είχε έντονα προεκλογικό ύφος, αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει «καθαρά» την τετραετία, εφόσον όλα πάνε καλά.

    Ανοιχτό βέβαια άφησε το παράθυρο των πρόωρων εκλογών καθώς ο προσεχής Φεβρουάριος θα είναι κρίσιμος για την πορεία της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει συζητήσεις μεταξύ του ιδίου και του Πάνου Καμμένου, στο πλαίσιο της κύρωσης του ονοματολογικού από την ελληνική βουλή.

    H συνέντευξη

    Ο σχεδιασμός είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει, είπε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Δεν μπαίνω στη συζήτηση για τον επόμενο ΠτΔ, ο κ. Παυλόπουλος τιμά τη χώρα με τη δουλειά του, ανέφερε. Για τα υψηλά επιτόκια των ομολόγων και την έξοδο στις αγορές, απάντησε: «Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα δυόμιση να μην απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται στην «κατάλληλη στιγμή».

    Σε ερώτηση για το χθεσινό συλλαλητήριο και τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έφερνα αντίρρηση στο δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, άλλωστε έχω κατηγορηθεί ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής. Ωστόσο, το χθεσινό συλλαλητήριο πήρε χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία, είχε ποιοτική διαφορά από προηγούμενα. Θα απευθυνθώ στους πολίτες που έχουν ευαισθησίες στα εθνικά θέματα και να Θω ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Ευκαιρία η συμφωνία των Πρεσπών. Κατοχυρώνεται πλήρως η ιστορία της και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων, κατανοούμε ότι βρίσκονται σε προεκλογική διαδικασία. Ορισμένες φορές περνάει τα συμφωνηθέντα πλαίσια. Επισημαίνουμε διαρκώς ότι όσα λέμε πρέπει να βρίσκονται στα όρια της συμφωνίας».

    Σε ερώτηση για το χθεσινό πακέτο παροχών απάντησε: «Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις. Από πέρυσι είχα πει πως φέτος θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο, αλλά ορισμένοι από εσάς δεν το έλαβαν υπόψη τους. Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλα χθες και αφορά τα επόμενα χρόνια είναι ισορροπημένο και ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία».

    Σε ερώτηση εάν είναι εξασφαλισμένος ο τρόπος, με τον οποίο θα γίνουν πράξη οι χθεσινές εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό χθες, αλλά κάποια απαραίτητα μέτρα για αυτούς που σήκωσαν τα βάρη επί οκτώ χρόνια. Απολύτως εφικτά όσα εξαγγείλαμε. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν και θα τα υλοποιήσουμε άμεσα. Θα εξετάσουμε εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και για μέρισμα, και πιστεύουμε ότι θα υπάρχει».

    Σε ερώτηση για την έξοδο στις αγορές και τα επιτόκια των ομολόγων απάντησε: «Χτίσαμε «μαξιλάρι» ρευστότητας που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για δυόμιση χρόνια. Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα δυόμιση να μην απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται στην «κατάλληλη στιγμή». Αν δεν είχαμε χτίσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας, σήμερα θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτό που εύχεται η αντιπολίτευση, σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο».

    Σε ερώτηση εάν η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές λόγω τοποθετήσεων του Πάνου Καμμένου, απάντησε: «Εκτιμώ τη στάση του Πάνου Καμμένου, αν και διαφωνώ μαζί του. Και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι η συμφωνία ανοίγει νέα δυναμική για τη χώρα, αλλά είναι δεσμευμένος σε θέση και στάση αρχής. Το δέχομαι. Έχουμε σήμερα λύση που δίνει προοπτική. Τον γνωρίζω πολύ καλά και σας διαβεβαιώ ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερότητα στον τόπο. Αν ο K.Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι επιζήμια, ας πει ότι θα την ακυρώσει τη συμφωνία, όπως λέει για το νόμο Κατρούγκαλου. Γιατί δεν το λέει αυτό. Τζάμπα μαγκιά. Παίζει με τα εθνικά θέματα».

    Σε ερώτηση για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, απάντησε: «Αν και η απόφαση είχε πολιτικό κόστος, ήταν σωστή. Σήμερα έχουν όλοι καταλάβει ότι ήταν μια αναγκαία μεταρρύθμιση. Σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρχε ασυδοσία στο τηλεοπτικό τοπίο».

    Σε νέα ερώτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών και αν υπήρξαν εξωτερικές παρεμβάσεις, απάντησε: «Ουδείς μας ενόχλησε για τη συμφωνία. Δεν υπάρχει προηγούμενο, ήταν μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και του κ. Κοτζιά. Αδράξαμε τις ευκαιρίες που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα. Τα προηγούμενα χρόνια στην ΠΓΔΜ είχαμε έναν εθνικιστή που ήθελε να κλέβει στην ιστορία του ελληνικού λαού. Όταν εξελέγη μια κυβέρνηση που ήταν ανοιχτή στο διάλογο, σπεύσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία. Πρώτη φορά επιτυγχάνεται συμφωνία για αλλαγή ονόματος σε καιρό ειρήνης, χωρίς εντάσεις. Είναι ένα βήμα προς την είρηνη, γι’ αυτό ικανοποιείται η διεθνής κοινότητα. Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή. Επί Σαμαρά ούτε που ρωτούσαν τη γνώμη της χώρας».

    Σε ερώτηση για την προεδρική εκλογή και αν θα σκεφτόταν μια υποψηφιότητα του Κ.Καραμανλή απάντησε: «Έχουμε εξαρετικό ΠτΔ. Τιμά τη χώρα, κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του. Δεν έχει νόημα να μπω περαιτέρω στη συζήτηση».

    Σε ερώτηση για τις περικοπές συντάξεων, απάντησε: «Σας είπα χθες την πλήρη αλήθεια, δεν έχουμε πλέον μνημόνια και επιτροπεία, αλλά είμαστε χώρα-μέλος της ευρωζώνης, κι όπως όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε προσχέδιο του πορυπολογισμού. Η Κομισιόν θα τον μελετήσει και θα δει εάν τηρεί τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με δανειστές. Θα εξηγήσουμε, όμως, στους εταίρους ότι είναι μέτρο αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό. Εμείς δεν θέλουμε πισωγύρισμα, δεν θα προβούμε σε μέτρα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίναση».

    Σε ερώτηση για μείωση του αφορολόγητου, απάντησε: «Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο. Τα ίδια επιχειρήματα ισχύουν και γι’ αυτό το μέτρο. Ωστόσο, επειδή έχουμε και εκλογές πριν το 2020, η μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου θα εξαρτηθεί και από αυτό. Θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής, γυρίζοντας στα μνημόνια και στο ΔΝΤ».

    Σε ερώτηση για το Μάτι και τις πιθανές ευθύνες υπουργών, απάντησε: «Όποια προσπάθεια περαιτέρω πολιτικής υπεραξίας μέσα από μια τραγωδία, θα είναι κατακριτέα από το λαό. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί. Διεξάγεται ήδη έρευνα εξονυχιστική από τη δικαιοσύνη, θα καταλήξει σε συμπεράσματα, κάλεσα τον διακεκριμένο επιστήμονα κ. Γκολντάμερ που θα φτιάξει πόρισμα για τις αιτίες, επομένως συνιστώ στη ΝΔ να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία».

    Σε ερώτηση για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο από τους θεσμούς και τι έχει αλλάξει σε σχέση με την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας, απάντησε: «Αν δεν είχαμε βγει από το πρόγραμμα, δεν θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε πώς θα κατανείμουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Οι κυβερνήσεις θα καθορίζουν πλέον τον τρόπο που θα πιάσουν τους στόχους. Μεγαλη αλλαγή, επιστροφή της οικονομικής κυριαρχίας στις κυβερνήσεις. Φυσικά και θα επιστρέψουν οι θεσμοί, όπως και στις άλλες χώρες σε πρόγραμμα, μόνο που εδώ θα έρχονται λίγο πιο συχνά, γιατί οι άλλες χώρες δεν έχουν χρέος 180%. Ιστορικού χαρακτήρα αλλαγή. Λίγοι την πίστευαν».

    Σε ερώτηση για τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη, απάντησε: «H πλωτή δεξαμενή υγροποίηση αερίου FSRU θα προχωρήσει μέσα στο 2019 και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Ο αγωγός IGB θα βοηθηθεί από αυτό το έργο».

    Σε ερώτηση για εμπλοκή των ΗΠΑ στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών κι αν σχεδιάζει η κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Κόσοβο, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία, απάντησε: «Το ερώτημά σας μάλλον πρέπει να το απευθύνετε στον κ. Ζάεφ. Η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα των ΗΠΑ μπορεί να αφορά χώρες όπου αυτό παίζει ρόλο. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν. Εμείς πήραμε πρωτοβουλίες, γιατί κρίναμε ότι είναι επωφελής για τα συμφέροντά μας. Δεν θέλαμε μία ταπεινωτική συμφωνία για τους γείτονές μας. Για το Κόσοβο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Πιστευω ότι θα μπορουσε να δρομολογηθεί συμφωνία, αν υπάρξει εμείς θα την χαιρετίζαμε».

    Σε ερώτηση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, απάντησε: «Βασική επιλογή να πάμε σε εκλογές στο τέλος της θητείας. Αυτό θα επιδιώξω, κι αυτό έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, για να πάει καλύτερα η οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019. Θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός».

    Σε ερώτηση πότε θα ψηφιστούν τα μέτρα, ενώ η αντιπολίτευση λέει ότι δεν πρέπει να προνομοθετηθούν, απάντησε: «Τα μέτρα θα ψηφιστούν μέχρι τέλους του 2018 προκειμένου να εφαρμοστούν από 1/1/2019. Εξαίρεση ο ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν θέλουμε μόνο σταδιακή μείωση, αλλά δομική αλλαγή του. Ο σχεδιασμός για την ΕΝΦΙΑ είναι να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι, αλλά να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να τα ακυρώσει αυτά και να εφαρμόσει σχέδιο Πινοσέτ, ας το πει».

    Σε ερώτηση αν θα διασφαλιζόταν ο ιδιωτικός τομέας μέσω της πιστοληπτικής γραμμής, απάντησε: «Δεν θα διασφαλιζόταν έτσι ο ιδιωτικός τομέας. Έχουμε καθαρό διάδρομο μέχρι το 2032. Αυτό προβλέπει η συμφωνία για το χρέος. Γι’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι καιίσταται βιώσιμο το χρέος μας. Τα ληξιπρόθεσμα προς ιδιώτες μειώνονται. Στερείται σοβαρότητας το επιχείρημα πως χρειαζόμασταν πιστοληπτική γραμμή για να διατηρήσουμε το waiver. Οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests. Πρέπει το επόμενο διάστημα να δούμε πώς οι τράπεζες θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και όχι πώς η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες».

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Ρωσία, απάντησε: «Η πρόσκληση υπάρχει, οι σχέσεις πέρασαν μια κρίση, αλλά δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπεπ,τώρα δουλεύουμε για να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Ναι, έχω πρόσκληση, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα οι διπλωμάτες θα εργαστούν για να προσδιορίσουν τις λεπτομέρειες της επίσκεψης.

    Σε ερώτηση για αύξηση των επενδύσεων και ανεργία, απάντησε: «Το ρεκόρ επενδύσεων του 2017 πιστεύουμε ότι θα το επαναλάβουμε. Δίνουμε μια καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία για να ξεκολλήσουν πρότζεκτ που είναι ώριμα. Δεν πανηγυρίζουμε για το 19% της ανεργίας. Αλλά έχουμε σταθερή αποκλιμάκωση που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Ο στόχος που έθεσα είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να γίνουμε χώρα – πρότυπο και η ανεργία να πέσει στο 10%».

    Σε ερώτηση τι μπορεί να αλλάξει για τους νέους και το brain drain, απάντησε: «Εθνικός στόχος να ξανακερδίσουμε τους νέους που έφυγαν και να σταματήσουμε τη διαρροή νέων επιστημόνων. Τους χρειαζόμαστε, είναι πλεονέκτημα για τη χώρα, πάνω τους θα στήσουμε το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης μέρας».

    Σε ερώτηση για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα κι αν τρομάζουν οι επενδυτές από τις παροχές, απάντησε: «Υπάρχει σταθερή πορεία ανάκαμψης της εμπιστοσύνης, αποδεικνύεται με τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Ο στόχος να ολοκληρωθούν την επόμενη τριετία είναι εφικτός. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις είναι μεγάλο. Είναι μια δυναμική διαδικασία. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, κανείς άλλος δεν μπορεί. Πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμη».

    Σε ερώτηση αν την ώρα της σύσκεψης το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι είχε πλήρη εικόνα για νεκρούς, απάντησε: «Είδα την κριτική. Στη Δημοκρατία η κριτική είναι απαραίτητη, αλλά υπάρχει ένα όριο. Όταν περάσεις το όριο, οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και η κριτική πρέπει τον χαρακτήρα προπαγάνδας και αλλάζει το πρόσημο. Θα έπρεπε να ήμασταν πολύ ανόητοι αν το μέλημά μας ήταν τα κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται. Ο κυβ. εκρόσωπος βγήκε με δική μου εντολή -για πρώτη φορά- σε εθνικό δίκτυο και ενημέρωσε. Οι πολίτες καταλαβαίνουν».

    Σε ερώτηση αν συνιστούν στροφή προς το κέντρο οι χθεσινές εξαγγελίες απάντησε: «Δεν έχει τέτοια στόχευση. Η επιλογή μας να άρουμε αδικίες της προηγουμένης περιόδου είναι επιλογή με κριτήριο τη δικαιοσύνη, το οφείλαμε. Για τη συστράτευση με τις δυνάμεις της Κεντροαριστερας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική δύναμη με διακριτή ταυτότητα, αλλά δεν αρνείται το διάλογο και τη συμπόρευση. Συγκυβερνάμε με ΑΝΕΛ και Οικολόγους. Συζητάμε με όλες αυτές τις δυνάμεις, είμαστε σε διαρκή διάλογο μαζί τους σε ευρωπαϊκό επέπεδο. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να αλλοιώσουμε τη στρατηγική μας».

    Για το δημοψήφισμα στα Σκόπια σχολίασε σχετικά ότι «θα ήταν μια πρωτοφανής ιστορικά εξέλιξη να καλείται μια χώρα να κάνει δημοψήφισμα για το πώς θα ονομαστεί μια γειτονική χώρα και θα αλλάξει το σύνταγμά της», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

    Εξήγησε ότι οι γείτονές μας ορθώς κάνουν δημοψήφισμα γιατί η συμφωνία τους αναγκάζει να αλλάξουν το όνομά τους και το σύνταγμά τους. «Εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το Σύνταγμά μας ούτε το όνομα μας», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «εμείς λοιπόν δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε μια τέτοια διαδικασία» και προσθέτοντας ότι όπως επικυρώνονται όλες οι διεθνείς συνθήκες από τη Βουλή, έτσι θα κυρώσει και αυτή.

    Για το αν θα γίνουν νεές κινητοποιήσεις στη λογική του «Δεν πληρώνω» για τα διόδια, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι θα υπάρξει ένας σαφής εξορθολογισμός με το πρόγραμμα αναλογικών διοδίων που προωθείται ώστε οι οδηγοί να πληρώνουν ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει. «Αυτό είναι μια μεγάλη τομή εξορθολογισμού» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι εμείς είμαστε αυτοί που ολοκληρώσαμε τα έργα για τα οποία ο ελληνικός λαός πλήρωνε διόδια. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά την κατάσταση των δρόμων γιατί εγώ στο χωριό μου πηγαίνω σε 3 ώρες και 10 λεπτά και όχι σε έξι ώρες» ολοκλήρωσε την απάντησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

    Σχετικά με τον κατώτατο μισθό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ΣΕΒ εκπροσωπεί επιχειρήσεις που δεν έχουν το κατώτατο μισθό. Οι άλλοι εταίροι που τους αφορά ο κατώτατος μισθός έχουν δείξει πρόθεση κατανόησης. Η διαδικασία είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που συμφωνήσαμε με τους εταίρους για το πώς γίνεται ο διάλογος. Θα υπάρξει εξαντλητικός διάλογος, θα βγει πόρισμα και μετά η απόφαση του υπουργού Εργασίας. Το μήνυμα πολιτικής που εξέπεμψα χθες δεν προκαλεί ανησυχία γιατί παράλληλα με τους κατώτατους μισθούς έχουμε μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και μια σειρά από πολιτικές ελάφρυνσης και με αναπτυξιακό πρόσημο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υπό κατώτατου θα γίνει σε πνεύμα συνεννόησης.

    Σε σχετική ερώτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών και εάν θα υπάρξουν κωλύμματα ακόμη και από τον κυβερνητικό του εταίρο ο κ. Τσίπρας είπε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά, με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που πηγάζουν από την ίδια τη συμφωνία και τη συνεννόηση που έχουμε κάνει. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών».

    Στην ερώτηση για το αν ανησυχεί με την επικράτηση αντιμεταναστευτικών δυνάμεων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε θετικά προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη κάτω από την πίεση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και την πίεση λαϊκιστικών δυνάμεων παίρνει στροφή ακραία αντιευρωπαϊκή και όχι μονο ακροδεξιά. Διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα. Το ένα αυτό που αμφισβητεί τις αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους και από την άλλη ένα στρατόπεδο δυνάμεων που υπερασπίζεται αυτές τις αξίες. Αυτό μας οδηγεί στην σκέψη ότι στην Ευρώπη πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να δημιουργήσουμε ανάχωμα».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ευρωπαίκή αριστερά και έχουμε συνεργασία το τελευταίο διάστημα και με δυνάμεις που έχουμε διαφορές. Είμαστε αναγκασμένοι να εμβαθύνουμε αυτές τις συνεργασίες. Μορφώματα της ακροδεξιάς παίρνουν μεγάλα ποσοστά. Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία. Βλέπουμε και μια ακατανοήτα λαθεμένη στάση των χριστιανοδημοκρατών που υπο τον φόβο των εκλογικών ποσοστών κάνουν ακροδεξιά στροφή. Είναι λάθος τακτική . Θεωρώ λάθος αν η Μέρκελ κάνει την επιλογή να υποχωρήσει από θέσεις αρχής που κράτησε – και τις έδωσα τα εύσημα στο παρελθόν.

    Ερωτηθείς για το γήπεδο του ΠΑΟΚ απάντησε ότι «εφόσον υπάρχει επενδυτής που έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, η πολιτεία πρέπει να το ενισχύσει. Μακάρι όλες οι ανώνυμες εταιρείες να μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές».

    Κατέληξε, δε, με την ευχή «μακάρι να έχουμε ένα πρωτάθλημα όπως το βλέπουμε στο εξωτερικό, όχι με όρους υποκόσμου, παράγκας και χουλιγκανισμού».

    Σε ερώτηση για τη βελτίωση των υπηρεσιών του ΟΑΣΘ ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «με βάση τα στοιχεία που έχω ο ΟΑΣΘ ήταν μια πολύ αμαρτωλή ιστορία. Η προσπάθεια που κάναμε ήταν μια προσπάθεια εξορθολογισμού και μια προσπάθεια να διασφαλίσει το τέλος της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος». Παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης «να μας δώσουν παράταση για τον ΟΑΣΘ και την αλλαγή καθεστώτος και τους ζητώ να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια που ακόμα έχει δυσκολίες στην επίπτωση της καθημερινότητάς τους».



    ΣΧΟΛΙΑ