• Πολιτισμός

    Λίνα Μενδώνη: Καμία ανεκτικότητα σε φαινόμενα βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης

    Λίνα Μενδώνη


    Δεν χωρά καμία ανοχή και καμία ανεκτικότητα σε θέματα οποιασδήποτε μορφής βίας, είτε είναι σωματική, είτε ψυχική, είτε σεξουαλική», δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

    Μιλώντας σήμερα στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι» σχετικά με όσα διαδραματίζονται _ή φημολογείται ότι διαδραματίζονται _ στο χώρο του θεάτρου η κυρία Μενδώνη ήταν κατηγορηματική για τον τρόπο, που η πολιτεία και ειδικότερα το υπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Διευκρινίζοντας όμως, ότι «όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες μπαίνουμε σε άλλες ατραπούς, δημιουργούμε ένα πλαίσιο ανθρωποφαγίας, το οποίο δεν στέκει σε κράτος δικαίου».

    Άλλωστε όπως είπε «Ο πολιτισμός, δεν είναι μόνο να δημιουργούμε τέχνη. Ο πολιτισμός πρωτίστως έχει άμεση σχέση με την καθημερινή μας συμπεριφορά και την αντιμετώπιση, που έχει ο καθένας εξ υμών προς τον συνάνθρωπό μας».

    Η κυρία Μενδώνη χαρακτήρισε ως «νοσηρή κατάσταση» τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης, που γίνονται ευρέως γνωστά σήμερα στην ελληνική κοινωνία. «΄Ηρθε η ώρα, χάρη στη γενναιότητα των ανθρώπων και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην κυρία Σοφία Μπεκατώρου, η οποία είναι η πρώτη που βγήκε και κατήγγειλε επώνυμα και συγκεκριμένα, να σπάσει αυτό το απόστημα», είπε η κυρία Μενδώνη.

    Προσθέτοντας: «Από αυτή την άποψη θεωρώ, ότι είναι μία στιγμή που πρέπει να ενισχύσουμε όλους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί βία, άνδρες και γυναίκες, να βγουν και να καταγγείλουν επώνυμα, διότι με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσει η εξυγίανση. Το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε πριν από μία βδομάδα, ότι προχωρεί στη σύνταξη και συγκρότηση ενός Κώδικα Δεοντολογίας – είναι ευθύνη του αρμόδιου υφυπουργού για τα θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση με συγκεκριμένα σωματεία από όλο το φάσμα του πολιτισμού – δείχνει ότι η πολιτεία είναι διατεθειμένη να συμβάλλει απολύτως και να ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού δεν μπορούν να υπάρχουν και δεν πρέπει να είμαστε ανεκτικοί σε τέτοιου είδους συμπτώματα και συμπεριφορές».

    Σχετικά με την φημολογούμενη παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από την διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου η υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε εξάλλου, ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Όπως είπε «Επίσημη καταγγελία, επώνυμη καταγγελία, ούτε καν non paper, που να αναφέρεται συγκεκριμένο όνομα δεν έχει κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού. Κατόπιν αυτού, είναι προφανές ότι όλο αυτό το σενάριο το οποίο στήθηκε χθες, περί παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου δεν ευσταθεί, Δεν μπορεί όμως το επίσημο κράτος να λειτουργεί βασισμένο σε φήμες. Μία καταγγελία γραπτή δεν έχω».

    Η ίδια επισήμανε επίσης, ότι όλα αυτά τα σχόλια, που κυκλοφορούν στα social media αφορούν σε πολύ περισσότερους χώρους από αυτόν του θεάτρου ή γενικότερα τον χώρο του πολιτισμού. Πρόκειται για μία συζήτηση, ένα φαινόμενο, που άρχισε από την Αμερική από το 2017 για να φθάσει στην Ελλάδα με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά ήρθε η στιγμή τώρα, όπως είπε η υπουργός να το αντιμετωπίσουμε και να βρεθούμε ενώπιος ενωπίω με αυτό.

    «Αλλά μέσα στο ζοφερό και άσχημο κλίμα το οποίο δημιουργείται» κατέληξε η κυρία Μενδώνη «όχι μόνο για το θέατρο αλλά γενικότερα για την κοινωνία, πρέπει να δούμε και την θετική πλευρά. Και αυτή έχει να κάνει με συγκεκριμένους ανθρώπους, επαναλαμβάνω γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι έχουν τη γενναιότητα να καταγγείλουν επώνυμα, συγκεκριμένα περιστατικά και να ξεκινήσει πλέον η κάθαρση».

    Διαβάστε επίσης

    Δημήτρης Λιγνάδης: Δεν παραιτούμαι, ούτε μου ζητήθηκε να παραιτηθώ

    Δεν ζητήθηκε η παραίτηση του Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο – Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού

    Ερωτηματικά προκαλεί η πρόσληψη του αδερφού του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο



    ΣΧΟΛΙΑ