• Top Stories

    Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

    • NewsRoom


    Συνεδριάζει σήμερα, εκτάκτως, η Ιεραρχία, το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στη συνεδρίαση ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα παρουσιάσει στους ιεράρχες το προσύμφωνο, στο οποίο κατέληξε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ένα από τα «αγκάθια» της συμφωνίας, που έχει προκαλέσει την οργή των κληρικών, είναι η πρόβλεψη για την αλλαγή στον τρόπο μισθοδοσίας τους, οι οποίοι θα πάψουν να υπολογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι και βγαίνουν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

    Όπως μετέδωσε το Open, οι ιεράρχες εξέφραζαν φόβους για το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν έξω από τη Μονή Πετράκη κληρικοί, προκειμένου να εκφράσουν τις διαμαρτυρίες τους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

    Μετά την αρχική εισήγηση του κ. Ιερώνυμου θα ακολουθήσει συζήτηση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι θέσεις της Εκκλησίας από τους 82 ιεράρχες.

    Οι κληρικοί αναμένουν με αγωνία την τελική τοποθέτηση, ζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα για τη μισθοδοσία τους και το καθεστώς των εργασιακών τους σχέσεων, αν τελικά η συμφωνία τεθεί σε ισχύ.

    Κατά πληροφορίες, ο αρχιεπίσκοπος αναμένεται να υποστηρίξει πως καθώς η συμφωνία μιλάει για 10.000 θέσεις και οι κληρικοί είναι 8.760, αυτό δίνει τη δυνατότητα να γίνουν σε μητροπόλεις 1.240 διορισμοί συμβασιούχων.

    Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο αρχιεπίσκοπος σκοπεύει να παραπέμψει το θέμα σε ειδική Σύνοδο, η οποία θα τοποθετηθεί επί βελτιωτικών τροποποιήσεων, ενώ οι μητροπολίτες δεν αναμένεται να στραφούν κατά του κ. Ιερώνυμου ή να τον αμφισβητήσουν.

    Πάντως, θέση κατά της συμφωνίας έχουν εκφράσει ήδη ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο Σιατίστης Παύλος, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Σπάρτης Ευστάθιος, ο Βεροίας Παντελεήμων, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος και ο Σάμου Ευσέβιος.

    Στο πλευρό του αρχιεπισκόπου έχουν ταχθεί ο Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ και ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύντομη συνάντηση με τον Τσίπρα είχε ο Ιερώνυμος λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δυσαρέσκεια Βαρθολομαίου για τη «συμφωνία» Τσίπρα-Ιερώνυμου. Γαβρόγλου: Θα μεταφέρω τους προβληματισμούς

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς ο πρωθυπουργός παγίδευσε τον αρχιεπίσκοπο



    ΣΧΟΛΙΑ