• Top Stories

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Mπορεί να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%; (Ακτινογραφία της συνέντευξης)

    Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχηγός ΝΔ


    Η χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά δεν έβγαλε και πολλές ειδήσεις, όμως μία αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στον ΕΝΦΙΑ ήταν αυτή που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ήδη συζητείται έντονα. Ερωτηθείς για την αντιπολιτευτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει τα ίδια λάθη με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν εκείνος βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή να δώσει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, και ανέφερε ως παράδειγμα την προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, μία υπόσχεση που φυσικά όπως όλοι ξέρουμε δεν τηρήθηκε (και δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να τηρηθεί).

    Και τότε έριξε τη… βόμβα: «Το λάθος το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Θα δεσμευτώ, όμως, ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών».

    Σίγουρα μία μείωση του ΕΝΦΙΑ ακούγεται πολύ πιο ρεαλιστική προοπτική από την κατάργησή του που ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ – είναι όμως εφικτή στην πράξη; Και ακόμα κι αν είναι εφικτή, δεν είναι το 30% ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για να δεσμευθεί κανείς σε μία τέτοια μείωση; Πώς θα αντισταθμιστεί η σημαντική απώλεια εσόδων που συνεπάγεται μία τέτοια δέσμευση;

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε μία σαφή απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά αρκέστηκε σε γενικόλογες και αόριστες αναφορές για περικοπές δαπανών που δεν θα είναι «τυφλές» και για εξοικονόμηση πόρων με γνώμονα την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, οι οποίες σίγουρα δε μας έκαναν σοφότερους. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι οι αναφορές αυτές μας θύμισαν άλλες εποχές, όταν τέτοιες ασαφείς αλλά θριαμβευτικές εξαγγελίες προκαλούσαν ενθουσιασμό σε αλαλάζοντα πλήθη που πείθονταν χωρίς δεύτερη σκέψη για την αλήθεια των λόγων του εκάστοτε ηγέτη. Μόνο που σήμερα, μετά από όσα έχει τραβήξει ο ελληνικός λαός πιστεύοντας τέτοιες κούφιες εξαγγελίες, χρειάζεται κάτι παραπάνω για να πείσει ένας ηγέτης ότι πράγματι μπορεί να πετύχει αυτό που υπόσχεται.

    Η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή στοιχεία για να γίνει πιστευτή. Ποιες είναι αυτές οι περίφημες περικοπές δαπανών που θα ισοσταθμίσουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ; Και το κυριότερο: πώς θα επηρεάσουν αυτές οι περικοπές δαπανών την κοινωνία; Γιατί όλοι ξέρουμε ότι «τζάμπα» περικοπές δεν υπάρχουν, όλες έχουν κάποιο κόστος. Ειδικά όταν μιλάμε για περικοπές της τάξεως του 30% του ΕΝΦΙΑ, που είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό που υπερβαίνει τα 2,5 δις ευρώ.

    Να περιμένουμε σύντομα διευκρινίσεις από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ή να το θεωρήσουμε όλο αυτό ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/kiriakos-mitsotakis-o-nomos-pappa-tha-katargithi-nd-onomosden-thakatargithi/72825



    ΣΧΟΛΙΑ