• Top Stories

    Κακά μαντάτα για τον ΣΥΡΙΖΑ στους μεγάλους δήμους – Τι δείχνουν οι μετρήσεις

    • NewsRoom


    Ενώ το σενάριο των εκλογών τον Μάιο φαίνεται να απομακρύνεται, τα κόμματα ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, με το Μέγαρο Μαξίμου να βρίσκεται σε δύσκολη θέση και πρόδηλη αμηχανία, καθώς οι επιλογές σε πρόσωπα σε πεδίο της αυτοδιοίκησης δεν φαίνεται να φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων.

    Πέραν της μάχης των ευρωεκλογών, τα αποτελέσματα των οποίων θα έχουν πολιτικό μήνυμα για όλα τα κόμματα, ιδιαίτερη αξία έχουν για την κυβερνητική παράταξη οι τρεις μεγάλοι δήμοι της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη), όπως και η Περιφέρεια Αττικής.

    Η γενική εικόνα για τις εκλογικές αυτές μάχες είναι ότι οι υποψήφιοι της ΝΔ έχουν αέρα νίκης, ενώ οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΙΝΑΛ επαναβεβαιώνουν τους ισχυρούς δεσμούς τους με τις τοπικές κοινωνίες. Από την άλλη, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος στον εμβληματικό Δήμο Αθηναίων.

    Οι πρώτες μετρήσεις στην Αθήνα δείχνουν τον Κώστα Μπακογιάννη να θεωρείται ανίκητος, και να κερδίζει την κούρσα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Από την άλλη, ο Νάσος Ηλιόπουλος δείχνει να δυσκολεύεται να περάσει στον β’ γύρο, αφού την είσοδο στην κούρσα της δεύτερης Κυριακής διεκδικούν με αξιώσεις και ο Παύλος Γερουλάνος (ΚΙΝΑΛ) και ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Ο Νάσος Ηλιόπουλος έρχεται 5ος στις μετρήσεις και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να ανατρέψει τα προγνωστικά.

    Στη Θεσσαλονίκη, η μάχη φαίνεται να δίνεται ανάμεσα στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Νίκο Ταχιάο και τον ανεξάρτητο υποψήφιο, πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιώργο Ορφανό. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, παρά τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού, θα δυσκολευτεί πολύ να περάσει στην δεύτερη Κυριακή, αφού οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν να βρίσκεται στην 5η θέση, πίσω και από τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ Σπύρο Βούγια.

    Στον Πειραιά επίσημες μετρήσεις δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά η νίκη του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιάννη Μώραλη θεωρείται δεδομένη. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μην μπορεί να προσμετρήσει την νίκη του κ. Μώραλη στα κέρδη της στην μάχη των δημοτικών εκλογών-αφού επισήμως στηρίζει την υποψηφιότητα του γιατρού Νίκου Βλαχάκου, αδελφού του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου- αλλά είναι κοινό μυστικό ότι πολλά γαλάζια στελέχη στηρίζουν τον Γ. Μώραλη.

    Και εδώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπελαβίλας δεν δείχνει να έχει δυνάμεις και φαίνεται να μπορεί να συγκεντρώσει μόνο τον πολύ στενό πυρήνα των οπαδών της παραδοσιακής αριστεράς.

    Στην Περιφέρεια Αττικής οι πρώτες μετρήσεις δίνουν άνετη νίκη του γαλάζιου υποψηφίου Γιώργου Πατούλη, με τη Ρενα Δούρου να ακολουθεί από απόσταση. Θεωρείται πιθανό η κ. Δούρου να περάσει στον δεύτερο γύρο, έστω κι αν έχει ανταγωνισμό από τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, Γιάννη Σγουρό, αλλά δεν μπορεί να ελπίζει σε αύξηση των ποσοστών της στην δεύτερη Κυριακή.

    Τα πρποβλήματα για την κυβερνητική παράταξη είναι πολλή και έκδηλα. Χθες, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ήρθε αντιμέτωπος με… άδεια καθίσματα στο Κιλκίς, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση πληρώνει ακριβά της Συμφωνία των Πρεσπών στην Βόρεια Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΥΠΕΣ: Αυτές είναι οι ημερομηνίες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας: «Με έχουν γαργαλήσει για ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές την ίδια μέρα, αλλά αντιστέκομαι»



    ΣΧΟΛΙΑ