• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Εσείς πόσα θα πληρώνατε για έναν καφέ που ήρθε από το διάστημα;

    • Bloomberg


    της Kate Krader

    Τα ακριβά πιάτα φαίνονται ξεχωρίζουν συνήθως με την πρώτη ματιά… Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τον καφέ. Ειδικά στο καφέ «Round K» της Νέας Υόρκης, η κούπα του καφέ Astronaut (αστροναύτης) δεν έχει τίποτε που να σε προδιαθέτει για την τιμή της. Είναι ένα είδος καφέ φίλτρου που φτάνει μπροστά σου μέσα σε ένα χαριτωμένο (μη φανταστείτε, όμως, τίποτε το εξαιρετικό) πορσελάνινο φλιτζάνι. Ο σκούρος μαύρος καφές σερβίρεται χωρίς διακοσμήσεις και μία κούπα κοστίζει… 50 δολάρια!

    Καφέδες για μεγάλα βαλάντια…

    Ο ακριβός καφές στη Νέα Υόρκη δεν είναι πλέον κάτι σπάνιο. Στο εστιατόριο Eleven Madison Park, που ψηφίστηκε ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο και όπου το μενού γευσιγνωσίας κοστίζει 295 δολάρια, ο καφές κοστίζει 24 δολάρια. Φτιάχνεται, όμως, από εκλεκτούς κόκκους κολομβιανού καφέ και τον ετοιμάζουν δίπλα στο τραπέζι σου.

    Το «Round K», όμως, δεν έχει μενού που κοστίζουν πάνω από 100 δολάρια, ούτε κάποια εξαιρετικά σπάνια ποικιλία καφέ. Το μικροσκοπικό αυτό καφέ έχει μία μηχανή καβουρντίσματος στο παράθυρο, άδεια σακιά από τους κόκκους του καφέ για χαλιά και σάντουιτς. Αυτό που κάνει τον καφέ Astronaut τόσο ακριβό είναι αυτό που κάνει ο ιδιοκτήτης με τους κόκκους του καφέ: Τους στέλνει στο… διάστημα!

    «Ήθελα να δω τι επίδραση έχει στον καφέ η ατμοσφαιρική πίεση», λέει. Ο τριαντάρης, κορεατικής καταγωγής ιδιοκτήτης του «Round K», ο οποίος έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στη Σεούλ, άρχισε να εργάζεται σε καφετέριες στο κολλέγιο και μαγεύτηκε από τις χημικές αντιδράσεις. Στο «Round K», πειραματίζεται μουλιάζοντας κόκκους σε θαλασσινό νερό και μελετά τα οφέλη της ψυχρής έκθλιψης παγώνοντας αλεσμένο καφέ και νερό σε δοχεία υπό πίεση.

    Για να φτιάξει τον καφέ Astronaut, έβαλε κόκκους καφέ, που είχε πάρει από μία μικρή φυτεία στην Κολομβία, μέσα σε ένα μπαλόνι συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων και το έστειλε στο διάστημα. Ο ίδιος εκτιμά ότι το μπαλόνι ανέβηκε περίπου στα 48 χιλιόμετρα ύψος, πλησίασε δηλαδή τη μεσόσφαιρα. Ξαναβρήκε το καλά τυλιγμένο πακέτο του περίπου πέντε ώρες αργότερα, χρησιμοποιώντας GPS και, όταν το άνοιξε, διαπίστωσε ότι οι κόκκοι του καφέ ήταν ελαφρώς παγωμένοι και στην επιφάνειά τους υπήρχε νερό, λόγω της ατμοσφαιρικής πίεσης.

    Προσκάλεσα, λοιπόν, τον ειδικό επί του καφέ Oliver Strand να τον δοκιμάσει. Ο Strand έχει επισκεφτεί φυτείες και εταιρείες παραγωγής καφέ σε όλο τον κόσμο και γράφει για τον καφέ σε έντυπα του κύρους των New York Times. Αυτός θα ήταν ο πιο ακριβός καφές που είχε δοκιμάσει ποτέ και δεν είχε ετοιμάσει ο ίδιος.

    Η ετυμηγορία

     

    Καθίσαμε σε ένα τραπέζι, αφήνοντας τις κούπες μας να κρυώσουν λίγο για να απελευθερώσει ο καφές όλα του τα αρώματα. Ήταν ελαφρύς, σκουρόχρωμος, με απαλό, φρουτώδες άρωμα. Η γεύση του ήταν ξινούτσικη, με μια νότα που παρέπεμπε σε γλυκόριζα, και εξαιρετικά απαλή σε σύγκριση με τον απλό καφέ που σερβίρει το ίδιο κατάστημα και ο οποίος φτιάχνεται από τους ίδιους κόκκους κολομβιανού καφέ, αλλά κοστίζει 5 δολάρια.

    Πώς τον έκρινε, λοιπόν, ο ειδικός; Κατά τη γνώμη του, δεν άξιζε τα 50 δολάρια.

    «Μπορεί να αξίζει αυτά τα χρήματα για κάποιον άλλον», λέει, προσθέτοντας: «Αν πληρώνεις για την ιδέα, είναι μια ωραία κούπα καφέ».

    Εγώ, πάλι, προτιμώ τον καπουτσίνο με το αυγό (6,50 δολάρια), έναν απίστευτα πλούσιο, βελούδινο καφέ που φτιάχνεται χτυπώντας έναν κρόκο μέσα στον καυτό espresso και προσθέτοντας μία λεπτή στρώση γλυκιάς κρέμας σαντιγί και bitter κακάο σε σκόνη. Παρήγγειλα και δεύτερο…



    ΣΧΟΛΙΑ