• Top Stories

    Έρχεται ο ανασχηματισμός – Έρχεται και το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά;

    • NewsRoom

    Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου


    Μετά την συμφωνία των Πρεσπών σειρά παίρνει ο ανασχηματισμός, για τον οποίο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα αφορά μόνο σε κάλυψη κενών που έχουν προκύψει, όπως από στελέχη της κυβέρνησης που αφήνουν τις θέσεις τους για να κατέβουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές (Ηλιόπουλος, Νοτοπούλου) ή θα αφορά και σε αλλαγές άλλων προσώπων ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

    Από την έκταση και τη δομή του, πάντως, θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού για την περίφημη σύγκλιση με την Κεντροαριστερά, όπως την προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του προ δεκαημέρου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε εκδήλωση για την Συμφωνία των Πρεσπών. Από τις παρουσίες στην εκδήλωση αυτή, θα μπορούσε κανείς να ποντάρει σε πρόσωπα που ίσως μετέχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

    Η περίφημη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς είναι ένα πολυδιαφημισμένο πρότζεκτ του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να ασκεί ασφυκτικό… φλερτ με κάθε ευκαιρία. Η ίδια η Κεντροαριστερά βλέπει ως προσπάθεια διεμβολισμού της με απώτερο σκοπό την υφαρπαγή ψηφοφόρων και την διάλυσή της.

    Δεν λείπουν, ωστόσο, στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς που είδαν με θετικότερη ματιά την ενδεχόμενη σύγκλιση μετά την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση, φέρνοντας πονοκέφαλο στην Χαριλάου Τρικούπη.

    Πάντως, κι άλλες φορές είχε προαναγγελθεί διεύρυνση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη από τον χώρο της κεντροαριστεράς, όμως οι αντιδράσεις και από το εσωτερικό του κόμματος δεν επέτρεψαν να γίνει κάτι τέτοιο σε ευρύτερη κλίμακα.

    Στην πρώτη γραμμή της σύγκλισης βρίσκεται εδώ και καιρό ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην δήμαρχος της Πάρου, Γιάννης Ραγκούσης, το όνομα του οποίου ακούγεται για ακόμη μια φορά προς υπουργοποίηση. Δεν αποκλείεται, όμως, ο κ. Ραγκούσης να μην αναλάβει τώρα κάποιο υπουργείο, αλλά θέση σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Έτερο πρόσωπο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ το όνομα του οποίου συνδέουν με τις αλλαγές το κυβερνητικό σχήμα και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά είναι ο καθηγητής Χάρης Παμπούκης, επίσης υπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Παμπούκης ήταν μέχρι πρότινος στο επιτελείο του Νίκου Κοτζιά και είχε ασχοληθεί με την Συμφωνία των Πρεσπών.

    Ο Νίκος Μπίστης, που είχε χαρτοφυλάκιο επί διακυβέρνησης Σημίτη, μετέχει ενεργά σε συζητήσεις για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη συγκρότηση προοδευτικού πόλου, ενώ έχει τοποθετηθεί και δημόσια.

    Ερωτηματικό υπάρχει στην περίπτωση του Ευάγγελου Αντώναρου, με τις φήμες να φουντώνουν ειδικά μετά την αποκάλυψη της βραδινής επίσκεψής του στο Μέγαρο Μαξίμου προ ημερών. Μια τέτοια κίνηση-έκπληξη θα εντασσόταν σε μια προσπάθεια του Μαξίμου να πλαγιοκοπήσει τον κεντροδεξιό χώρο μέσω του πρώην συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τεκτονικές αλλαγές στην Κεντροαριστερά: Αφόρητες πιέσεις από την συμφωνία των Πρεσπών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έντονο φλερτ Τσίπρα προς ΚΙΝΑΛ με όχημα την Συμφωνία των Πρεσπών



    ΣΧΟΛΙΑ