• First Top Stories

    Τεκτονικές αλλαγές στην Κεντροαριστερά: Αφόρητες πιέσεις από την συμφωνία των Πρεσπών

    • NewsRoom


    Σεισμό φέρνει στον χώρο της Κεντροαριστεράς η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει ως όχημα για την περίφημη σύγκλιση στον πολιτικό χώρο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαδραματίζει ηγεμονικό ρόλο ασκώντας αφόρητες πιέσεις στα κόμματα. Το στοίχημα για τον πρωθυπουργό, που σχεδόν αποκηρύσσει πια την περίοδο συγκυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο, είναι η εκλογική επιβίωση του κόμματός του και η μετεξέλιξή του σε σε ένα σοσιαλδημοκρατικό ευρωπαϊκό κόμμα.

    Τα πρώτα αποτελέσματα των ισχυρών πιέσεων είναι ήδη ορατά στον χώρο του Κέντρου. Το Ποτάμι, αφού δεν κατάφερε να έχει μια ενιαία θέση απέναντι στην συμφωνία, έχασε την κοινοβουλευτική του ομάδα (αποχώρησαν Αμυράς και Ψαριανός). Ο Σταύρος Θεοδωράκης έμεινε με δύο μόνο πιστούς βουλευτές, αλλά δεν είναι πλέον αρχηγός ΚΟ, και προβληματίζεται για τις επόμενες κινήσεις του, ενώ βλέπει το κόμμα του να εξαερώνεται στις δημοσκοπήσεις.

    Στο ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά μπορεί να τράβηξε φρένο στις διαφορετικές θέσεις διαγράφοντας τον Θ.Θεοχαρόπουλο από την ΚΟ της ΔΗΣΥ, ωστόσο η κίνηση αυτή αποδυνάμωσε την κοινοβουλευτική δύναμη και έφερε σε κρίση τις σχέσεις ΚΙΝΑΛ – ΔΗΜΑΡ. Εν τω μεταξύ, λάδι στη φωτιά αναμένεται να ρίξουν οι χθεσινές δηλώσεις Θεοχαρόπουλου στο Open, όπου είπε ότι «μου ειπώθηκε ότι θα είμαι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας  του ΚΙΝΑΛ, αν καταψηφίσω των συμφωνία».

    Εξάλλου, αν και δεν είναι βουλευτής, η διαφορετική θέση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που συμμετέχει με το δικό του κόμμα στο ΚΙΝΑΛ, φέρνει έναν ακόμη πονοκέφαλο στην Φώφη Γεννηματά, η οποία οδηγεί το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο. Εκεί είναι πολύ πιθανόν να ξεκαθαρίσουν πολλά.

    Πάντως, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για την απόφαση της κ. Γεννηματά να προχωρήσει στην διαγραφή Θεοχαρόπουλου.

    Για τους κινδύνους που κρύβει του έντονο φλερτ Τσίπρα προειδοποίησε με άρθρο του στα Νέα ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας: «Θέλει να βγάλει την λεοντή του αντιμνημονιακού και να φορέσει την προβιά του δήθεν κεντροαριστερού, ενώ έχει απογυμνώσει τον δημόσιο βίο από κάθε αξία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Σταύρος Θεοδωράκης για τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού: «Μας λάβωσαν, δεν μας σκότωσαν» (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνημα Αλλαγής: Ομόφωνα «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών



    ΣΧΟΛΙΑ