• Top Stories

    Έναρξη για το Φεστιβαλ των Καννών στην σκιά των σεξουαλικών σκανδάλων. Όλες οι λεπτομέρειες

    • Bloomberg


    Το 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ανοίγει απόψε με την τελευταία ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, ο τίτλος της οποίας, “Everybody Knows” (“Όλοι γνωρίζουν”), ταιριάζει απόλυτα με την νέα εποχή στον κόσμο της ψυχαγωγίας.

    Το θρίλερ, με πρωταγωνιστές τον Javier Bardem και την Penelope Cruz, φέρει μια εύστοχη φράση για το πρώτο φεστιβάλ που πραγματοποιείται μετά το σοκ που προκάλεσαν καταγγελίες για βιασμό και παρενόχληση από τον παραγωγό Harvey Weinstein, το περασμένο φθινόπωρο.

    “Ο κόσμος δεν είναι ο ίδιος από το περασμένο φθινόπωρο”, δήλωσε ο Thierry Fremaux, διευθυντής του φεστιβάλ των Καννών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την ανακοίνωση της σύνθεσης του φεστιβάλ τον περασμένο μήνα.

    Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 25 χρόνων από την προβολή της παραγωγής του Weinstein, “Pulp Fiction”, η οποία πήρε βραβείο στις Κάννες, ο ίδιος εξελίχθηκε σε μία ηγετική φιγούρα του φεστιβάλ, καθώς κατόρθωσε να μετατρέψει αρκετές ανεξάρτητες ταινίες σε εμπορικές επιτυχίες.  Τώρα το φεστιβάλ – όπου ο Weinstein φέρεται να διέπραξε ένα από τα πιο σοβαρά αδικήματα του – κινδυνεύει να καταγραφεί στην  ιστορία της βιομηχανίας του κινηματογράφου ότι αφήνει τα σεξουαλικά εγκλήματα και άλλες καταχρήσεις εξουσίας ανεξέλεγκτες.

    Ωστόσο, η συζήτηση για τη θέση των γυναικών στον κινηματογράφο δεν είναι το μόνο πράγμα που θα απασχολήσει το φετινό φεστιβάλ. Αρκετές μεγάλες εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων οίκων μόδας και ομορφιάς με τις δημιουργίες των οποίων φιγουράρουν οι αστέρες του κινηματογράφου, βρίσκονται στην Κυανή Ακτή για το 12ήμερο φεστιβάλ.

    Penelope Cruz και Javier Bardem

    Στο επίκεντρο η Κίνα

    Το περασμένο καλοκαίρι, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έγινε η χώρα με τις περισσότερες κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να διαθέτει περίπου διπλάσιες αίθουσες έως το 2021, καθώς οι κινηματογράφοι συνεχίζουν να κατασκευάζονται με εκπληκτικά γρήγουρους ρυθμούς στις μικρές και μεσαίες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με μια έκθεση της PwC. Αυτή η εξέλιξη στέλνει τα κινεζικά στελέχη στις Κάννες, όπου οι πρεμιέρες των κόκκινων χαλιών συνοδεύονται από το μεγαλύτερο φόρουμ στον κόσμο για αγορά και πώληση ταινιών. Η αντιπροσωπεία της χώρας, που αυξήθηκε κατά 20% πέρυσι, κινητοποιεί παραγωγούς και διανομείς που επιθυμούν να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς.

    Την ίδια ώρα, καθώς το ενδιαφέρον της χώρας για τον κινηματογράφο – και το κόκκινο χαλί των Καννών – αυξάνεται, οίκοι μόδας πολυτελών ειδών όπως η Louis Vuitton της LVMH και η Dior και η Gucci του Kering αγωνίζονται να ντύσουν όχι μόνο τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, αλλά και τις διασημότητες της Κίνας, όπως ο pop star Li Yuchun, εκπρόσωπος της L’Oreal.

    Εκτός η Netflix

    Το Netflix δεν θα φέρει καμία ταινία στο φετινό Φεστιβάλ Καννών μετά από νέα, μεγάλη αλλαγή που έγινε στους κανονισμούς. Υπενθυμίζεται ότι δύο από τις ταινίες της Netflix επελέγησαν για το φεστιβάλ το περασμένο έτος, προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ των ισχυρών κινηματογραφιστών της Γαλλίας.

    Έτσι, το συνδρομητικό κανάλι θα συμμετέχει φέτος μόνο στην αγορά των ταινιών.

    #TimesUp

    Η ιταλίδα ηθοποιός Asia Argento, 42 ετών, υποστήριξε ότι η Weinstein την βίασε στο δωμάτιό της στο Hotel du Cap-Eden-Roc της Κάννες όταν ήταν 21 ετών. Ο Weinstein έχει ζητήσει συγνώμη για τις συμπεριφορές του στο χώρο εργασίας και αναγνωρίζει ότι «προκάλεσε πολύ πόνο» αλλά αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε πράξη σεξουαλικής επίθεσης.

    Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε μια ισχυρή απάντηση από το φεστιβάλ στις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια των εργασιών του και δημιουργεί μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Αλλά τα ζητήματα ίσων αμοιβών και ευκαιριών αναμένεται να βρεθούν στο προσκήνιο και στο πρώτο φεστιβάλ των Καννών που πραγματοποιείται, μετά από όσα συνέβησαν στην τελετή των Όσκαρ, όπου γυναίκες ηθοποιοί ντύθηκαν με μαύρα ρούχα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ανισότητα που υπάρχει στα δύο φύλα, στη βιομηχανία του θεάματος.

    Η Cate Blanchett, η οποία κέρδισε τα βραβεία της Ακαδημίας για τους ρόλους της στο “Blue Jasmine” και “The Aviator” και είναι ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας Time for Up για την ισότητα των γυναικών στην κινηματογραφική βιομηχανία, θα προεδρεύει της κριτικής επιτροπής στις Κάννες και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο αποφασίζοντας ποιος θα πάρει τα κορυφαία βραβεία.

    Σημειώνεται ότι μόνο τρεις από τις 21 ταινίες που διαγωνίζονται στις Κάννες έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες. Οι ταινίες επιλέγονται με την καλλιτεχνική τους αξία, λέει το φεστιβάλ και δεν θα τεθούν σε εφαρμογή ποσοστώσεις ή άλλες “θετικές διακρίσεις” που θα διασφαλίζουν την εκπροσώπηση ανά περιοχή και φύλο.

    Ο διευθυντής του φεστιβάλ, Fremaux, δήλωσε ότι έλαβε μέτρα για να αποκαταστήσει την ισορροπία της επιτροπής, έτσι ώστε το γυναικείο “βλέμμα” να εκπροσωπηθεί με δίκαιο τρόπο και το φεστιβάλ καλωσορίζει την οργάνωση συζητήσεων για την ισότητα των φύλων.

    Cate Blanchett

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ