• Top Stories

    Άνοιξε ο δρόμος για την εξυγίανση της Jet Oil

    • NewsRoom


    Εγκρίθηκε από το δικαστήριο η αίτηση εξυγίανσης της Mamidoil – JetOil καθώς και του 66% των πιστωτών της, κάνοντας ευκολότερη τη διάσωση της εταιρείας πετρελαιοειδών, της οποίας τα βασικά περιουσιακά στοιχεία και το σύνολο των εργαζομένων θα περάσουν σε νέα εταιρεία, υπό τον έλεγχο της αυστριακή Cetracore.

    Σημειώνεται πως το δικαστήριο απέρριψε τις κύριες παρεμβάσεις εναντίον της συμφωνίας του 66% των πιστωτών, τις οποίες ανέπτυξαν προφορικά το ελληνικό Δημόσιο (Εφορία και ΙΚΑ) και ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ αποδέχθηκε εν μέρει την παρέμβαση της Totsa Total Oil Trading ( θυγατρική της Total).

    Κατόπιν των παραπάνω αποφάσεων επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης, μέσω της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της Mamidoil JetOil σε νέα εταιρεία, που θα ελέγχεται από τη Cetracore. Το αναλυτικό σχέδιο της εγκριθείσας συμφωνίας περιλαμβάνεται στο διατακτικό της απόφασης, το οποίο δεν έχει ακόμη αναρτηθεί.

    Το σχέδιο της αίτησης προέβλεπε ότι το σύνολο, σχεδόν, των περιουσιακών στοιχείων της Mamidoil θα μεταβιβαστεί σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από την Cetracore Energy. Η τελευταία θα καταβάλει τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα εξοφληθούν, εν μέρει, τράπεζες (65%), Δημόσιο (25%) και προμηθευτές (10%). Δεσμεύεται, δε, να απορροφήσει όλο το υφιστάμενο προσωπικό (σ.σ. περίπου 150 εργαζόμενοι) της JetOil και να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, τα επόμενα χρόνια.

    Η Cetracore eNERG η οποία εδρεύει στη Βιέννη και έχει ως μετόχους την UFG Europe Holdings (80,1%) και απευθείας την Rosneft (19,9%), στοχεύει στη λειτουργία περίπου 70 με 80 πρατηρίων σε όλη τη χώρα από 35 σήμερα.

    Επιπρόσθετα, στο σχεδιασμό του ομίλου είναι η χρησιμοποίηση των assets της Jet Oil για την επέκταση της δραστηριότητάς του στη Νότια Βαλκανική.

    Η απόκτηση των δεξαμενών στο Καλοχώρι, δυναμικότητας περίπου 200 χιλ. κυβικών, αποτελεί σημαντική κίνηση καθώς οι δεξαμενές μπορούν να υποστηρίξουν τη διάθεση προϊόντος σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Νότιο Βαλκανική. Σημειώνεται ότι η δυναμικότητα τους αντιστοιχεί στο 14% της συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας της χώρας για καύσιμα.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι σχεδιάζουν Στεργιούλης και Τσοτσορός για τα ΕΛΠΕ: Εκτιμήσεις για κέρδη άνω των 850 εκατ. φέτος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: UBS: Πώς κρίνει ΕΛΠΕ και Motor Oil – Πού δίνει ψήφο προτίμησης

     



    ΣΧΟΛΙΑ