• Business

    Ολοταχώς προς «ανάσταση» η Jetoil με… ρωσική βοήθεια

    Jetoil


    Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση της Jetoil στην ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Cetracore Energy, δίνοντας ελπίδες για τη διάσωσή της, μετά τη συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της «Μαμιδάκης» και τη μετάβαση της επιχείρησης σε νέο σχήμα συμφερόντων της αυστριακής Cetracore με την επωνυμία «Cetracore – Jetoil».

    Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει ότι θυγατρική της Cetracore στην Ελλάδα θα αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Jetoil με τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα εξοφληθούν μερικώς οι πιστωτές (τράπεζες και προμηθευτές). Επίσης, προβλέπει ότι θα απορροφήσει το προσωπικό και θα κάνει επενδύσεις. Το επόμενο βήμα είναι η επικύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί περί τα τέλη του έτους.

    Αν και οι προσπάθειες για την διάσωσή της βρίσκονται σε εξέλιξη, η Cetracore αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες την καταβολή μισθών προς τους εργαζόμενους και την πληρωμή των λογαριασμών της εταιρείες προς ΔΕΚΟ, δείχνοντας σίγουρη ότι το Δικαστήριο θα επικυρώσει το σχέδιο διάσωσης. Επίσης, επιδιώκει την ανακοπή της φθίνουσας πορείας της δραστηριότητας της ελληνικής εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών, της οποίας τα μερίδια αγοράς αλλά και το δίκτυο των περίπου 300 πρατηρίων που άφησε πίσω της έχουν ήδη μοιραστεί στους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δυο μεγάλα διυλιστήρια της χώρας, τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. Οι δυο ηγέτες της ελληνικής αγοράς πετρελαιοειδών κατάφεραν να εντάξουν στο δίκτυο των πρατηρίων τους, τα πρατήρια της οικογένειας Μαμιδάκη και παράλληλα να αποσπάσουν το μεγαλύτερο κομμάτι των πωλήσεων που έκανε η εταιρεία, όσο ήταν ενεργή.

    Η Jetoil υπήρξε θύμα της κρίσης, η οποία έπληξε βάναυσα τον κλάδο των πετρελαιοειδών. Πάνω από 1.000 πρατήρια κατέβασαν ρολά ενώ αρκετές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Πέραν της Jetoil, από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει μεταξύ άλλων η Sun oil, η El Petrol, η Dracoil, Caoil, η Metoil.

    Μέχρι το 2011-2012 η Jetoil βρίσκονταν στις κορυφαίες θέσεις της αγοράς με τζίρο άνω των 1,4 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς κοντά στο 10% ενώ έφθασε να συνεργάζεται με 630 πρατήρια ανά την Ελλάδα.

    Τα δεδομένα εκτιμάται πως θα αλλάξουν άρδην εάν τελεσφορήσει η διαδικασία εξυγίανσης της Jetoil. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η είσοδος της Cetracore, ενός τόσο ισχυρού παίκτη αναμένεται να ανατρέψει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην ελληνική αγορά πετρελαιοειδών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γρηγόρης Στεργιούλης (ΕΛΠΕ): Πέντε προτάσεις για ουσιαστική ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον Στέλιο Ιωαννίδη το ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H Seanergy Maritime προετοιμάζει το έδαφος για την επέκταση του στόλου της



    ΣΧΟΛΙΑ