• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Έφυγε» ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος «θαυματοποιός» της Wall Street και της Blackstone

    • Bloomberg


    Ο Peter G. Peterson, ο «θαυματοποιός της Wall Street» με τις παγκόσμιες διασυνδέσεις που αναδύθηκε μέσα από τη μάχη για τον έλεγχο της Lehman Bros. για να γίνει δισεκατομμυριούχος ως συνιδρυτής της εταιρείας private equity Blackstone Group LP, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

    Γιος Ελλήνων μεταναστών, ο Peterson διετέλεσε υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Richard Nixon, συγκεντρώνοντας κατά τη διάρκεια της θητείας του επαφές και διπλωματικές ικανότητες που θα χρησιμοποιούσε στη συνέχεια για να αναδειχθεί σε κορυφαίο «αρχιτέκτονα» διεθνών επιχειρηματικών deals. Μετά από μία θυελλώδη εξέλιξη στη Lehman, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Stephen Schwarzman για τη δημιουργία της Blackstone, η οποία, με τη βοήθειά του, εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη εταιρεία private equity παγκοσμίως.

    Όταν η Blackstone μπήκε στο χρηματιστήριο, το 2007, ο Peterson έγινε δισεκατομμυριούχος. Σύμφωνα, δε, με το Forbes, η περιουσία που απέκτησε ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια.

    Το εγχείρημα Blackstone

    Ο Peterson και ο Schwarzman, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί σε διάφορα deals στη Lehman, δημιούργησαν την Blackstone, το 1985, συμπληρώνοντας ο καθένας από μία επιταγή των 200.000 δολαρίων. Ο Peterson, ο οποίος ήταν τότε 59 ετών, ανέλαβε πρόεδρος. Ο Schwartzman, τότε 38 ετών, έγινε CEO. Και η Blackstone πολύ γρήγορα έγινε ηγετική δύναμη στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές στις οποίες εμπλέκονταν αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες, κατευθύνοντας deals όπως οι εξαγορές της CBS Records και της Columbia Pictures από τη Sony ή αναλαμβάνοντας συμβουλευτικό ρόλο σε συμφωνίες όπως η εξαγορά της Firestone Tire & Rubber από την Bridgestone.

    Οι Peterson και Schwarzman συγκέντρωσαν 840 εκατ. δολάρια για ένα private-equity fund, την Blackstone Capital Partners. Ο επενδυτικός όμιλος που δημιούργησαν εξαγοράστηκε από την PNC Bank το 1994 και εξελίχθηκε στη σημερινή BlackRock, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο.

    Τα πρώτα σύννεφα στη σχέση του επιχειρηματικού αυτού και επενδυτικού διδύμου εμφανίστηκαν όταν τον Φεβρουάριο του 2007 και μόλις λίγους μήνες πριν από την εισαγωγή της Blackstone στο χρηματιστήριο, ο Schwarzman αποφάσισε να κάνει ένα μεγαλοπρεπές πάρτι γενεθλίων για τα 60 χρόνια του, με 500 προσκεκλημένους, τους οποίους θα ψυχαγωγούσε ο Rod Stewart. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αναταραχή στο Κογκρέσο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ολόκληρο κίνημα υπέρ της αύξησης της φορολογίας για τα στελέχη των εταιρειών private equity και venture capital.

    Η αρχική δημόσια προσφορά της Blackstone, τον Ιούνιο του 2007, απέφερε στον Peterson 1,85 δισ. δολαρίων, προ φόρων. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στο τέλος του 2008 και αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων και του χρόνου του στο ίδρυμα Peter G. Peterson Foundation, το οποίο τάσσεται υπέρ της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, την περικοπή των ομοσπονδιακών προγραμμάτων παροχών και τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο.

    «Οικονομία!»

    Ο Peter George Peterson γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1926, στο Kearney της Nebraska, όντας, όπως έλεγε ο ίδιος, προϊόν της μικρής και πολύ ενωμένης ελληνικής κοινότητας της πολιτείας.

    Ο πατέρας του, ο George Peterson ή Γεώργιος Πετρόπουλος στην Ελλάδα, έφτασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 17 ετών και, το 1923, άνοιξε ένα 24ωρο εστιατόριο κοντά σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό. Παντρεύτηκε τη Βενετία Παπαπαύλου, επίσης Ελληνίδα.

    Ο ίδιος ο Peterson άρχισε να δουλεύει στο εστιατόριο από παιδί και δεν ξέχασε ποτέ τον πατέρα του να φωνάζει κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, όταν έβλεπε αναμμένα φώτα ή να γίνονται άσκοπες σπατάλες, «οικονομία!».

    Αργότερα, θα έμπαινε στο MIT, από το οποίο τον απέβαλαν το 1944, για αντιγραφή. Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω και για να αποκτήσει και πάλι την ιδιότητα του φοιτητή, εργάστηκε στο Εργαστήριο Ακτινοβολίας του MIT. Στη συνέχεια, μπήκε στο Πανεπιστήμιο Northwestern, από το οποίο αποφοίτησε, μετ’ επαίνων, το 1947, για να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές και να ξεκινήσει μια λαμπρή επαγγελματική καριέρα που τον έφτασε μέχρι την κορυφή…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg για Σαββίδη: Ο «πιστολέρο» που σόκαρε τον κόσμο του ποδοσφαίρου έγινε δισεκατομμυριούχος!



    ΣΧΟΛΙΑ