ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To κοντσέρτο για πολυβόλα, ο Ρούμπιο, η στήριξη στον κάθετο διάδρομο και η Κίμπερλι, οι ισχυροί στην CMF, οι νέες business του Μυτιληναίου, ο Καρβέλας και τα άπληστα γουρουνάκια και ένα quiz με το mansion στο Ψυχικό
Η επιστροφή των ανησυχιών για το δημόσιο χρέος της Γαλλίας απειλεί να ανακόψει το ισχυρό χρηματιστηριακό ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες αποτέλεσαν τον κλάδο με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια και βρίσκονταν σε τροχιά σημαντικών κερδών και το 2026.
Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές εντείνονται, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία και οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας προκαλούν αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 Banks υποχώρησε έως και 2,2% την Πέμπτη, διευρύνοντας τις απώλειες της Τετάρτης, όταν είχε καταγράψει πτώση 3,3%.
Η εξέλιξη αυτή έφερε τον κλάδο σε τροχιά για τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από τον Μάρτιο, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ισχυρές απώλειες για Société Générale και Deutsche Bank
Οι πιέσεις είναι ιδιαίτερα έντονες σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η μετοχή της γαλλικής Société Générale έχει υποχωρήσει κατά 25% από το υψηλό που σημείωσε τον Αύγουστο, ενώ η γερμανική Deutsche Bank καταγράφει απώλειες 18% από το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο βρέθηκε τον περασμένο μήνα.
Οι συγκεκριμένες επιδόσεις αποτυπώνουν την αλλαγή κλίματος σε έναν κλάδο που είχε συγκεντρώσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, χάρη στην ισχυρή πορεία των τραπεζικών μετοχών κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Πλέον, η αναζωπύρωση των δημοσιονομικών ανησυχιών στη Γαλλία δημιουργεί νέους κινδύνους για τη συνέχιση της ανοδικής τάσης.
Γαλλικό χρέος: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 το ασφάλιστρο κινδύνου
Στο επίκεντρο της ανησυχίας των αγορών βρίσκεται το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, σε συνδυασμό με το πολιτικό αδιέξοδο που δυσχεραίνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.
Οι εξελίξεις έχουν επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση των επενδυτών για γαλλικά κρατικά ομόλογα, οδηγώντας σε αύξηση του επιπλέον επιτοκίου που απαιτούν προκειμένου να τα διακρατήσουν.
Την περασμένη εβδομάδα, η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των γαλλικών κρατικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων (spread) έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.
Η διεύρυνση του spread αντανακλά την αυξημένη αποζημίωση που ζητούν οι επενδυτές για να αναλάβουν τον κίνδυνο που συνδέεται με το γαλλικό δημόσιο χρέος, σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά.
Παρά τις πιέσεις, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Ρολάν Λεσκύρ (Roland Lescure), δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει επενδυτική ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα της χώρας.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται αλλαγή στη στρατηγική έκδοσης γαλλικού χρέους.
«Οι τράπεζες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όταν εμφανίζεται συστημικός κίνδυνος»
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι συνήθως από τις πρώτες που δέχονται πιέσεις όταν ενισχύονται οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Συνήθως, οι τράπεζες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κάθε φορά που γίνεται αναφορά σε συστημικό κίνδυνο», δήλωσε ο Jerome Legras, επικεφαλής έρευνας της Axiom Alternative Investments.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος έχει παρουσιάσει εξαιρετικά ισχυρή πορεία φέτος, γεγονός που καθιστά μια διόρθωση λιγότερο απροσδόκητη.
«Πρόκειται για έναν κλάδο που έχει σημειώσει αξιοσημείωτα καλές επιδόσεις φέτος, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποια στιγμή εμφανίζεται μια υποχώρηση», ανέφερε.
Κατά την εκτίμησή του, η μεγαλύτερη πηγή της πρόσφατης μεταβλητότητας δεν είναι μόνο οι εξελίξεις στη Γαλλία, αλλά και το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι η μακροοικονομική αβεβαιότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξη, τις αποδόσεις των ομολόγων και την επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκεται πίσω από το μεγαλύτερο μέρος της μεταβλητότητας», εξήγησε.
Σχεδόν στο μισό τα φετινά κέρδη των τραπεζικών μετοχών
Η πρόσφατη πτώση έχει περιορίσει σημαντικά τα κέρδη που είχαν συγκεντρώσει οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές από την αρχή του 2026.
Οι αποδόσεις του κλάδου έχουν πλέον υποχωρήσει σε λιγότερο από 12%, έναντι περίπου 23% στο υψηλό του Σεπτεμβρίου.
Με άλλα λόγια, η διόρθωση έχει εξανεμίσει σχεδόν το μισό των κερδών που είχε καταγράψει ο τραπεζικός δείκτης στο αποκορύφωμα της φετινής ανόδου.
Παρά την υποχώρηση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να εμφανίζουν καλύτερη χρηματιστηριακή επίδοση από τις αντίστοιχες αμερικανικές, αλλά και από τους ευρύτερους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, σε επίπεδο έτους.
Ωστόσο, η ένταση των τελευταίων ρευστοποιήσεων έχει επιβαρύνει αισθητά την τεχνική εικόνα του κλάδου.
Κοντά σε επίπεδα υπερπώλησης ο Stoxx 600 Banks
Η πτώση έχει οδηγήσει τον δείκτη σχετικής ισχύος 14 ημερών (RSI) του Stoxx 600 Banks κοντά στη ζώνη υπερπώλησης.
Ο RSI αποτελεί τεχνικό δείκτη που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της δυναμικής των τιμών. Τιμές κοντά ή κάτω από τις 30 μονάδες θεωρούνται συνήθως ένδειξη ότι οι πιέσεις πωλήσεων έχουν γίνει ιδιαίτερα έντονες.
Η προσέγγιση αυτών των επιπέδων αποτυπώνει το μέγεθος της πρόσφατης διόρθωσης, χωρίς ωστόσο να συνεπάγεται από μόνη της ότι επίκειται άμεση ανάκαμψη.
Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η περαιτέρω πορεία των μετοχών τους συνδέεται πλέον στενά με τις εξελίξεις στη γαλλική αγορά ομολόγων, τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις επόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική.
Διαβάστε επίσης
Attica Πολυκαταστήματα: Έως το 2052 η σύμβαση με το City Link
Deloitte: Πρόστιμο άνω των 6 εκατ. λιρών στη Βρετανία για πλημμελείς ελέγχους στη Go-Ahead Group
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης στους αλιείς: Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να σας στηρίξουμε – Θα ασχοληθώ προσωπικά
- Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το πετρέλαιο στα 104 δολάρια
- Δένδιας: Συναντήθηκε με τον πρέσβη της Αιγύπτου – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας
- Μητσοτάκης στην Χαλκιδική: Πρώτη στάση στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.