• Top Stories

    Ανακριτές κατά της διαφθοράς. Ποιους επικεφαλής Τράπεζας και ΔΕΚΟ θα καλέσουν σε λίγες ημέρες. Που πήγαν 500.000 ευρώ;

    Τράπερ


    Τελειώνει όπως φαίνεται μέλη της διοίκησης μιας τράπεζας η ελληνική δικαιοσύνη. Εντός των επόμενων ημερών ο ιδιαίτερα έμπειρος και πολύ προσεκτικός ανακριτής κατά της Διαφθοράς Κώστας Σαργιώτης θα καλέσει συγκεκριμένα πρόσωπα που βρίσκονται υψηλά στην πυραμίδα συγκεκριμένης τράπεζας για την υπόθεση των αποκαλούμενων εκβιασμών δημοσιογράφων, με κεντρικό πρόσωπο τον αποθανόντα εκδότη της Ακρόπολης Παν. Μαυρίκο. Οι ανακριτικές αναφορές (του προηγούμενου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση πριν αναβαθμιστεί με την ανάθεσή της σε ανακριτή διαφθοράς) μιλούν για “εξαιρετικά υψηλά διαφημιστικά κονδύλια” που διατέθηκαν την περίοδο 2013-2015 “κατ’ αποκλειστικότητα στην εκδοτική εταιρία του Παναγιώτη Μαυρίκου”. Και ισχυρίζεται ο ανακριτής πως οι ενέργειες των δυο αυτών νομικών προσώπων έγιναν “για να ωφελήσουν τον Παναγιώτη Μαυρίκο και προφανώς τον εαυτό τους”.

    Μόνο από τη ΔΕΚΟ 500.000 ευρώ

    Σύμφωνα με όσα φαίνεται να προέκυψαν από την έρευνα του ανακριτή και φέρονται να αναφέρονται στο διαβιβαστικό του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΚΟ “δολίως” έσπασε σε μικρότερα ποσά τη διαφημιστική δαπάνη για να είναι εφικτή η απευθείας έγκριση από τον ίδιο.  Ο νόμος προβλέπει την έγκριση πληρωμών άνω των 150.000 ευρώ από το Δ.Σ. της ΔΕΚΟ.

    Επικεφαλής της ΔΕΚΟ ενέκρινε μόνος του το ποσό των 149.500 ευρώ ως πληρωμή για διαφημιστικές υπηρεσίες της εταιρίας Μαυρίκου. Πληροφορίες αναφέρουν πως την επίμαχη περίοδο μόνο από τη ΔΕΚΟ διατέθηκαν περί τις 500.000 ευρώ προς την εκδοτική επιχείρηση.

    Η υπόθεση των “δημοσιογράφων εκβιαστών” βρίσκεται, πλέον, στα χέρια του Ανακριτή Διαφθοράς, Κώστα Σαργιώτη, ο οποίος θα ερευνήσει την εμπλοκή των στελεχών, τόσο της ΔΕΚΟ, όσο και της τράπεζας, αλλά και κάθε άλλου υπευθύνου, που είχε αντίστοιχες συναλλαγές με τον εκδότη, καθώς για την υπόθεση ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία κατά παντός υπευθύνου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου του νόμου 1608/50.

    Ανοίγουν λογαριασμοί

    Για την υπόθεση βεβαίως θα παύσει κάθε ποινική δίωξη λόγω θανάτου, που είχε ασκηθεί κατά του εκδότη Μαυρίκου. Αντίθετα θα συνεχιστεί η ανάκριση για τα άλλα πρόσωπα -κυρίως τους εκπροσώπων των δυο νομικών προσώπων- αναμένεται δε να ζητηθεί άμεσα η άρση τραπεζικών λογαριασμών , διαδικασία που θα προηγηθεί της αποστολής κλήσεων σε απολογία συγκεκριμένων προσώπων.

    Υπενθυμίζεται, πως για την υπόθεση των εκβιαστών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διακεκριμένης εκβίασης κατά συναυτουργία, ενώ στη συνέχεια ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για τα αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας “τελεσθείσα από υπαίτιο προς υπάλληλο για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντα του υπαλλήλου”, με επιδιωκόμενο όφελος άνω των 150.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50).

    Η άσκηση της συμπληρωματικής δίωξης για κακουργηματική ενεργητική δωροδοκία σηματοδότησε, ουσιαστικά, και τη διεύρυνση της δικαστικής έρευνας στην κατεύθυνση των “υπαιτίων υπαλλήλων”, για τους οποίους υπήρχαν ενδείξεις διάπραξης παθητικής δωροδοκίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/septemvri-oles-allages-stis-trapezes/52762

     

     

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/tedxathens-string-demons-i-jazz-sinanta-tin-heavy-metal-video/50445



    ΣΧΟΛΙΑ