• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Ο Τσαβούσογλου προκαλεί από την Θράκη: «Εδώ κατοικούν 150.000 Τούρκοι»

    • NewsRoom
    Τσαβούσογλου


    Προκλητικός εμφανίστηκε ο ο Τούρκος αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Θράκη, λίγες ώρες μετά την συνάντησή του με την κυβέρνηση.

    Από την Κομοτηνή, ο Τσαβούσογλου αποκάλεσε “τουρκική” την μουσουλμανική μειονότητα, παραβρέθηκε σε δείπνο με τους ψευδομουφτήδες, ενώ αποκάλεσε τουρκική νεολαία, τους νέους με τους οποίους συναντήθηκε. Δεν δίστασε να μιλήσει, μάλιστα, για  «150.000 Τούρκους μουσουλμάνους» που δήθεν κατοικούν στη Θράκη.

    Δίχως να σεβαστεί, δε, τη χώρα που τον φιλοξενεί, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε τα Σκόπια ως «Μακεδονία», για να υποστηρίξει μάλιστα ότι και εκεί υπάρχει «τουρκική μειονότητα», όπως επίσης στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο. Προχωρώντας, δε, έτι περαιτέρω, είπε ότι αυτές οι μειονότητες «μοιράζονται την ίδια κακή μοίρα», αφού τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται, όπως υποστήριξε.

    Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος κατάγεται από την Κομοτηνή, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Μάλιστα, επισήμανε ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε έναν βουλευτή με καταγωγή από τη Δυτική Θράκη, δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

    Όπως τόνισε σε δηλώσεις του, το ταξίδι του στην Ελλάδα λειτουργεί ως προπομπός της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, που επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «καλής γειτονίας» των δύο χωρών.

    Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας, που δεν έχουν επιλυθεί για χρόνια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν είναι εύκολο να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είπε ακόμη ότι ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τι σημαίνει μειονότητα, είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για την επίλυση των προβλημάτων, παρά τις δυσκολίες. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

    Βέβαια, στο τέλος θυμήθηκε πως πρέπει να φανεί περισσότερο διακριτικός ως ρπος την χώρα που τον φιλοξενούσε. Έτσι αναφέρθηκε στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα κάνει βήματα για να αντιμετωπιστούν και οι ανάγκες και προσδοκίες της μειονότητας των «Ρωμιών» στην Κωνσταντινούπολη (καθώς μπορεί για τους γείτονες η  μειονότητα στη Θράκη να είναι «τουρκική», κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης η οποία μιλά για «μουσουλμανική» μειονότητα, αλλά ταυτόχρονα η Τουρκία απαγορεύει την αναφορά για ύπαρξη «ελληνικής» μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν αναφέρεται στην ίδια συνθήκη!)

    Για τις επαφές του στην Αθήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι ήταν σημαντικές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Αυτό που είδα, είναι ότι μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Η συζήτηση είναι η αρχή όλων. Είναι πολύ σημαντικό να τραβάς τις κουρτίνες και να θέτεις όλα τα προβλήματα στο τραπέζι. Αν αυτά μπορείς να τα εκφράσεις, τότε αισθάνεστε καλύτερα τα κανάλια που μπορούν να ανοίξουν ενώπιόν σας για τη λύση» είπε χαρακτηριστικά.

    Με τους Έλληνες αξιωματούχους συζήτησε, όπως είπε, και την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα. «Μακάρι, όταν έρθει εδώ, να υπάρξουν καλά αποτελέσματα στις συνομιλίες που θα έχουμε» σημείωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ