• The Mononews Lab

    Volvo XC 40: Πολυτελής άνεση

    • NewsRoom

    O πρωταγωνιστής στην premium κατηγορία των μεσαίων SUV απέκτησε νέο κινητήρα Τ3 και αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

    Το XC40 ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε ότι θα γίνει ανάρπαστο. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Volvo έχει αυξήσει δυο φορές την παραγωγή, πέρυσι και φέτος προσπαθώντας ν’ ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση ενώ και στη χώρα μας οι πωλήσεις είναι εντυπωσιακές: Πέρυσι πουλήθηκαν 538 αυτοκίνητα και φέτος έχουν ήδη πουληθεί 320.

    Αυτό παρότι ο κορυφαίος συνδυασμός για την Ελληνική αγορά δηλαδή ο 3κυλινδρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας των 1.5lt προσφέρονταν μόνο σε συνδυασμό με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Πλέον όμως το XC40 προσφέρεται στην Ελληνική αγορά με το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων Geartronic.

    Πρόκειται για ένα κιβώτιο που έχει έμφαση στην άνεση και την οικονομία. Οι αλλαγές ταχυτήτων είναι ανεπαίσθητες, σχεδόν δεν γίνονται αντιληπτές από τους επιβαίνοντες.

    Ταυτόχρονα αξιοποιώντας στο έπακρο την περίσσεια ροπής του σύγχρονου βενζινοκινητήρα, το λογισμικό του κιβωτίου φροντίζει συνεχώς για την επιλογή της πιο ταιριαστής σχέσης ώστε να γίνεται η σχετική οικονομία καυσίμου ειδικά στο κυκλοφοριακό φόρτο της πόλης. Επιπλέον η απόδοση του κινητήρα έχει ανέβει στη νέα βελτιωμένη του έκδοση προδιαγραφών WLTP στα 163PS.

    Ήδη ως εδώ το Volvo XC40 έχει πάρει ένα μεγάλο μέρος από το ρόλο του οδηγού όσον αφορά στις αλλαγές σχέσεων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

    Στο εσωτερικό ο οδηγός έχει στη διάθεσή του μια οθόνη 9 ιντσών που μέσα από ένα εύχρηστο λογισμικό μπορεί να αξιοποιήσει δυνατότητες πλοήγησης, φωνητικές εντολές, συνδεσιμότητα με το κινητό του τηλέφωνο, μουσική από το Spotify. Στη διάθεσή του οδηγού υπάρχουν επίσης αισθητήρες παρκαρίσματος ή κάμερα οπισθοπορείας στις εκδόσεις Inscription και Momentum Plus, 18αρες ζάντες και φώτα LED. Αξίζει να σταθούμε στην υπηρεσία Volvo On Call η οποία μεταξύ άλλων σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε κλήση έκτακτης ανάγκης προς το 112 σε περίπτωση ατυχήματος, μέσω της οποίας δίνονται οι συντεταγμένες όπου βρίσκεστε.

    Με χρήση ανομοιόμορφων κραμάτων μετάλλων, ειδικών συγκολλήσεων και κρίσιμων διατομών οι μηχανικοί της Volvo κατευθύνουν τη ροή ενέργειας σε περίπτωση σύγκρουσης περιμετρικά της καμπίνας επιβατών μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες επιβίωσης.

    Για σας που δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργητική και παθητική ασφάλεια του οχήματος αξίζει να τονίσουμε πως το Volvo XC40 έχει πάρει 5 αστέρια στο crash test του Euro NCAP. Μάλιστα η βαθμολογία του ήταν η πιο υψηλή στην κατηγορία και στα επιμέρους τμήματα έλαβε:

    Προστασία επιβαινόντων: 97%

    Προστασία παιδιών στο πίσω κάθισμα: 87%

    Προστασία αδύναμων χρηστών του δρόμου: 71%

    Συστήματα υποβοήθησης οδήγησης: 76%

    Στην Volvo έχουν μακρά παράδοση να παίρνουν άριστα στα crash test.

    Όσοι ασχολούνται με την αυτοκίνηση και την τεχνολογία γνωρίζουν πως η Volvo έχει επενδύσει πολλά στην ασφάλεια των οχημάτων της. Συστήματα όπως το Pilot Assist (ημιαυτόνομη οδήγηση), Adaptive Cruise Control (Προσαρμοζόμενος διατηρητής ταχύτητας), αερόσακοι τύπου κουρτίνας, Oncoming Lane Mitigation (σύστημα αποφυγής μετωπικών συγκρούσεων), City Safety με υποβοήθηση τιμονιού, προστασία από εκτροπή εκτός δρόμου, Driver Alert Control και άλλα πολλά προστατεύουν τον οδηγό και κατ’ επέκταση τους επιβάτες από κακοτοπιές.

    Πολυτελές εσωτερικό με απέριττη αισθητική, κορυφαία υλικά και εργονομία

    Είναι αλήθεια πως οι κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη μας υποχρεώνουν να περνάμε ολοένα και περισσότερες ώρες μέσα στο αυτοκίνητο. Αξιολογήστε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι για σας ένα πολυτελές, άνετο περιβάλλον όπου η σχεδίαση και η ποιότητα των υλικών σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα, ενώ ταυτόχρονα σας δίνεται η δυνατότητα να δείτε τα email σας (σ.σ: πάντα σταματημένοι) ή να συνομιλήσετε μέσω του συστήματος ανοικτής ακρόασης Bluetooth με ασφάλεια (σ.σ: ενόσω οδηγούμε πάντα οι κλήσεις μας πρέπει να έχουν διάρκεια λίγα δευτερόλεπτα).

    To ραντάρ του XC 40 αναγνωρίζει σχήματα όπως πεζός ή ποδηλάτης και σε συνεργασία με το City Safety προφυλάσσει τον οδηγό από λάθη ή στιγμιαία απόσπαση προσοχής.

    Το Volvo XC40 το “compact”  SUV της Σουηδικής εταιρείας τα προσφέρει όλα αυτά απλόχερα. Μια δοκιμή σ’ ένα από τα εξουσιοδοτημένα καταστήματα θα σας βοηθήσει να έχετε πιο ολοκληρωμένη άποψη. Εμείς ευχόμαστε καλοτάξιδο και προτείνουμε ένα παιχνίδι: Ενόσω κυκλοφορείτε με το νέο σας XC40 T3 Auto μπορείτε να επιστρέφετε σ’ αυτό το κείμενο για να διαπιστώσετε πόσα απ’ αυτά που γράφουμε ισχύουν απόλυτα. Τι λέτε;

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

    Κινητήρας: 1.477 κ.εκ.

    Ισχύς: 163 PS/5.500 rpm

    Ροπή: 27,0 kgm/1.850 – 3000 rpm

    Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

    Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων

    Επιτάχυνση 0-100 km/h: 9.1 sec

    Τελική ταχύτητα: 200 km/h

    Μεικτή κατανάλωση: 6.8lt/100 km (εργοστασιακή τιμή)

    Εκπομπές CO2: 173 gr/km

    Τέλη κυκλοφορίας: 271,95 €

    Βάρος: 1.620 kg

    Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.425/1.863/1.652 mm

    Μεταξόνιο: 2.700 mm

    Χώρος αποσκευών: 460 lt