• Κοινωνία

    Ξανθός: Προχωρούν κανονικά οι 2.500 προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού

    • NewsRoom
    υπουργείο Υγείας Ξανθός

    Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας


    Προχωρούν κανονικά οι 2.500 προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός από το νοσοκομείο της Καστοριάς, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

    «Οι 2.500 προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, (εκ των οποίων) 1.000 γιατροί και 1.500 νοσηλευτές, που έχουν προγραμματιστεί για το 2019, προχωρούν κανονικά, γεγονός που θα ανακουφίσει σημαντικά τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και ειδικότερα των περιφερειακών νοσοκομείων της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

    Ενώπιον της διοίκησης του νοσοκομείου, γιατρών, νοσηλευτών και εκπροσώπων των εργαζόμενων, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι από το 2019 και μετά θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα αντικατάστασης προσωπικού όταν συνταξιοδοτείται από οποιαδήποτε θέση του ΕΣΥ, σε σχέση αποχώρησης- πρόσληψης ένα προς ένα.

    Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε «ως πραγματική απειλή για την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ την έλλειψη ειδικευομένων γιατρών» όχι μόνο στο νοσοκομείο Καστοριάς αλλά και σε πολλές δευτεροβάθμιες μονάδες υγείας της χώρας. Επεσήμανε ότι θα πρέπει στο άμεσο μέλλον «να αντιστρέψουμε το φαινόμενο της ιατρικής μετανάστευσης των Ελλήνων γιατρών, που αυτή την στιγμή αγγίζουν τα 18.000 άτομα», τα οποία εργάζονται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, τόνισε ότι θα χρειαστεί «να προσφέρουμε κίνητρα για την εκπαίδευσή τους, βελτιώνοντας κάπως το μισθολογικό τους κλιμάκιο», πλην όμως εξήγησε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα η χώρα να μπορεί να πληρώσει τις αμοιβές που ισχύουν στις χώρες όπου εργάζονται», όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

    Αναγνώρισε ότι παρόλες τις μισθολογικές περικοπές των εργαζομένων και τα προβλήματα που προέκυψαν στα νοσοκομεία με αφορμή την οικονομική κρίση, το ανθρώπινο δυναμικό κράτησε ψηλά τη σημαία τής λειτουργίας του ΕΣΥ. Εξήρε τον ρόλο των περιφερειακών νοσοκομείων όπως της Καστοριάς που εφημερεύουν όλο το 24ωρο, χωρίς να υπάρχει η εναλλακτική επιλογή των ιδιωτικών μονάδων υγείας και παρόλα αυτά καλύπτουν ασθενείς με μια ευρεία γκάμα περιστατικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεν την προλαβαίνουν: Βροχή οι προσλήψεις στο γραφείο της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετά από περικοπές 802.000 θέσεων εργασίας, κάποιες μεγάλες τράπεζες ξανάρχισαν τις προσλήψεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο ΦΕΚ οι 4.500 προεκλογικές προσλήψεις εκπαιδευτικών

     



    ΣΧΟΛΙΑ