• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μετά από περικοπές 802.000 θέσεων εργασίας, κάποιες μεγάλες τράπεζες ξανάρχισαν τις προσλήψεις

    • Bloomberg


    Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν στη Wall Street από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες δεν έχουν σταματήσει να κάνουν περικοπές. Ωστόσο, κάποιες κατάφεραν να αντιστρέψουν την τάση και σιγά-σιγά να αυξήσουν τα επίπεδα του προσωπικού τους.

    Αν και μετά την κατάρρευση, από τις 16 μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη χάθηκαν 802.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg σε εννέα από αυτές έχουν δημιουργηθεί 76.000 νέες. Η JPMorgan Chase & Co. και η BNP Paribas SA έχουν σχεδόν αναστρέψει όλες τις περικοπές θέσεων εργασίας μετά την κρίση.

    Η Citigroup Inc. και η Royal Bank of Scotland Group Plc, οι οποίες ήταν από τις τράπεζες που έκαναν τις μεγαλύτερες περικοπές μετά την κρίση, συνέχισαν να καταργούν θέσεις εργασίας το 2018.

    Η Deutsche Bank AG, η οποία άρχισε να κάνει περικοπές πολύ μετά τις περισσότερες άλλες τράπεζες, ανακοίνωσε ότι επίκεινται σημαντικές μειώσεις προσωπικού.

    «Οι επενδυτικές τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της πίεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την κρίση, λόγω τόσο του ρυθμιστικού περιβάλλοντος όσο και της συρρίκνωσης των εσόδων, οπότε έκοβαν και ξανάκοβαν», δήλωσε η Alison Williams, τραπεζική αναλύτρια του Bloomberg Intelligence. «Πέρυσι είδαμε σταθεροποιούμενο αριθμό εργαζομένων, που σηματοδοτεί κάποια σταθεροποίηση. Όλο και περισσότερο, το ρυθμιστικό κόστος, τα έσοδα και η πίεση στο περιθώριο κέρδους πλήττει τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, οπότε δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε περισσότερες περικοπές εκεί».

    Τι λέει το Bloomberg Intelligence

    «Η ουσιαστική επένδυση στην τεχνολογία της Bank of America είναι βοήθεια, όχι εμπόδιο, προς τον στόχο των δαπανών της για το 2019-20, περίπου στα 53 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά την άποψή μας. Η βελτιωμένη εμπειρία του πελάτη και η αποτελεσματική κατανομή θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους και στην τόνωση των επιχειρήσεων, οδηγώντας σε κερδοφορία. Η μετατόπιση του ανθρώπινου δυναμικού, η αποτελεσματικότητα των υποκαταστημάτων και οι ψηφιακές πρωτοβουλίες είναι καθοριστικές» – Alison Williams και Neil Sipes, τραπεζικοί αναλυτές

    Ορισμένες από τις θέσεις εργασίας μεταφέρθηκαν σε μικρότερες εταιρείες, όταν οι μεγάλες τράπεζες πωλούσαν μονάδες μετά την κρίση. Η αυτοματοποίηση και οι νέες τεχνολογίες αντικαθιστούν τους εργαζομένους, ενώ ταυτόχρονα η περιορισμένη ανάληψη κινδύνων μείωσε τη ζήτηση για επαγγελματίες σε τομείς όπως τα δομημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Το προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών στα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής και διαπραγμάτευσης μετοχών μειώθηκε, για πέμπτο συνεχόμενο έτος, το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Coalition Development Ltd. Εν τω μεταξύ, οι θέσεις εργασίας στα τμήματα συμμόρφωσης αυξήθηκαν μετά την κρίση, λόγω των νέων κανονισμών και της αυστηρότερης παρακολούθησης των χρηματοπιστωτικών ελέγχων.

    Αυτές οι αντίρροπες δυνάμεις διατήρησαν το επίπεδο του προσωπικού αρκετά σταθερό στην Goldman Sachs Group Inc. και την Credit Suisse Group AG.

    Η Wells Fargo & Co. έχει κάνει τις λιγότερες περικοπές, παρόλο που έχει αντιμετωπίσει κανονιστικούς ελέγχους τα τελευταία δύο χρόνια, μειώνοντας το εργατικό της δυναμικό κατά λιγότερο από 5% από το ζενίθ του 2010.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Συνελήφθη ξανά ο Κάρλος Γκοσν της Nissan

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Νέο ξεκίνημα για τον Νίκο Καραμούζη: Αναλαμβάνει πρόεδρος στην Grant Thornton

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  FT: Ο Τσίπρας δελεάζεται να μοιράσει το 1 δισ. ευρώ σε προεκλογικά δώρα



    ΣΧΟΛΙΑ