Κοινωνία

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Αυτά ήταν τα μοιραία λάθη των δυτών

  • NewsRoom
δυτες καταδυσ


Μοιραία ήταν τα λάθη που έκαναν οι δύο δύτες στην Κάρπαθο και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. Όπως αναφέρει διασώστης, που συμμετείχε στις ενέργειες εντοπισμού τους, στη θαλάσσια περιοχή της Σωκάστρου, οι δύτες δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του στον ALPHA και τον ΣΚΑΪ, ο διασώστης Νίκος Πρωτόπαππας ανέφερε πως οι δύο δύτες, ένας Τσέχος 60 ετών και ένας 35χρονος Ιρανός εκπαιδευτής τεχνικός καταδύσεων, δεν είχαν νήμα μαζί τους, ενώ πως ο τρίτος δύτης σώθηκε από καθαρή τύχη.

Εικάζει δε πως σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου, επικράτησε πανικός, καθώς δεν μπορούσαν να βρουν την έξοδο από την χαράδρα, βρισκόμενοι σε βάθος 43 μέτρων.

«Είναι μια εξειδικευμένη κατάδυση η συγκεκριμένη, που αλλάζει τους κανόνες ασφαλείας κατάδυσης. Επρεπε να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας. Εγώ προσωπικά δεν έχω μπει στη συγκεκριμένη χαράδρα. Ο ένας δύτης ήταν έμπειρος. Τον γνώριζα, αλλά δεν είχα κάνει μαζί του κατάδυση», είπε ο κ. Πρωτόπαππας στον ΣΚΑΪ, ενώ στο δελτίο του ALPHA επεσήμανε:

«Τους βρήκαμε μέσα στη σπηλιά, περίπου 5 μέτρα από την έξοδο. Είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους και προφανώς επικράτησε πανικός. Το θεωρώ το πιο επικίνδυνο σημείο στη Κάρπαθο. Είναι μια στενή χαράδρα και πήγαν χωρίς να χρησιμοποιήσουν τους κανόνες ασφαλείας.

Οι δύτες δεν είχαν νήμα για να βρουν την έξοδο από τη χαράδρα. Επίσης είχαν μόνο μία μπουκάλα οξυγόνου ο καθένας. Υπήρχε δύτης ασφαλείας, αλλά μπήκε να τους σώσει και πνίγηκε».

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο στάθηκε ο δύτης που μετείχε στην προσπάθεια εντοπισμού των δύο αγνοουμένων, είναι πως στην χαράδρα υπήρχε λάσπη, η οποία έφερε μηδενική ορατότητα προς την έξοδο.

«Υπήρχε μηδενική ορατότητα καθώς είχε λάσπη στο σημείο. Είναι μια χαράδρα όπου μπορεί να μπαίνει ένα άτομο, δε χωρούν δύο άτομα μαζί», σχολίασε, ενώ για τον διασωθέντα δύτη είπε πως είχε την τύχη με το μέρος του.

«Ηταν πολύ τυχερός γιατί χωρίς ορατότητα, έπιασε ένα αλιευτικό εργαλείο που είναι στην είσοδο της σπηλιάς και κατάφερε να βγει. Το χρησιμοποίησε ως οδηγό για την έξοδο».

Σήμερα η επιχείρηση να ανασυρθεί ο δεύτερος δύτης στη Κάρπαθο

Οι προσπάθειες εντοπισμού των δυτών από την Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών ξεκίνησε χθες, όπου ανασύρθηκε ο ένας εκ των δύο και η σορός του μεταφέρθηκε στη περιοχή Πηγάδια Καρπάθου για αναγνώριση. Για τον δεύτερο θα ξεκινήσουν σήμερα οι δύτες την προσπάθεια να τον ανασύρουν.

«Ξεκινήσαμε στις 5 το απόγευμα όπου δεν υπήρχε ακόμη λάσπη. Ο ένας δύτης ήταν εκπαιδευτής και έμπειρος δύτης τεχνικών καταδύσεων και ο άλλος δύτης αναψυχής. Βγάλαμε τον έναν εκ των δύο και σήμερα θα γίνει η επιχείρηση για τον δεύτερο», συμπλήρωσε ο Νίκος Πρωτόπαππας. Οι προσπάθειες ανάσυρσης του δεύτερου δύτη σταμάτησαν χθες λόγω των καιρικών συνθηκών, που ήταν επικίνδυνες για τους άνδρες της ΜΥΑ, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί να συνεχιστεί σήμερα η επιχείρηση.

Στην προσπάθεια εντοπισμού τους, μετείχαν βατραχάνθρωποι, του λιμενικού όπου ενημερώθηκαν στις 8 το απόγευμα του Σαββάτου, για το γεγονός ότι αγνοούνταν οι δύο δύτες.


ΣΧΟΛΙΑ