• Κοινωνία

    Το νέο google doodle τιμά έναν σπουδαίο επιστήμονα

    • NewsRoom

    To google doodle για τον Μπενουά Μαντελμπρότ


    Tον Μπενουά Μαντελμπρότ τιμά σήμερα με το νέο της doodle η Google

    Με ένα νέο, καλοσχεδιασμένο google doodle, η Google σήμερα αποτίει φόρο τιμής στον Γαλλοαμερικανό μαθηματικό, «πατέρα» του όρου «φράκταλ», αλλά και της θεωρίας τραχύτητας, Μπενουά Μαντελμπρότ, που γεννήθηκε σαν σήμερα, 96 χρόνια πριν, το 1924.

    Ο Μαντελμπρότ ήταν ένας υπερδραστήριος άνθρωπος, που, κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του δραστηριότητας ασχολήθηκε με πολλούς και διαφορετικούς τομείς, όπως μαθηματικά φυσικών επιστημών και ποσοτική χρηματοοικονομική.

    Ωστόσο, εκείνο για το οποίο ξεχώρισε και αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ήταν για τον όρο «φράκταλ» , που «γέννησε» ο Γαλλοαμερικανός μαθηματικός. Ο όρος αυτός αναφέρεται στην κατηγορία των μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μπορούν να μιμηθούν διάφορα ακανόνιστα γεωμετρικά σχήματα που συναντώνται στη φύση.

    Με τον διεθνή όρο φράκταλ στα Μαθηματικά, τη Φυσική, αλλά και σε πολλές επιστήμες ονομάζεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης κι έτσι συχνά αναφέρεται σαν «απείρως περίπλοκο».

    Ο γεννημένος στις 20 Νοεμβρίου του 1924 στην Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Δημοκρατίας της Πολωνίας, ο Μάντελμπροτ ήταν εκείνος που δημιούργησε την πρώτη «θεωρία της τραχύτητας», εντοπίζοντας «τραχύτητα» σε σχήματα βουνών, στη δομή των φυτών, στη δομή των αιμοφόρων αγγείων, αλλά και στην ομαδοποίηση των γαλαξιών.

    Ως σκοπό της αναζήτησής του έθεσε τη δημιουργία ενός μαθηματικού τύπου που θα μπορούσε να μετρήσει τη συνολική «τραχύτητα» τέτοιων αντικειμένων στη φύση.

    Το 1936, ενώ ήταν παιδί, η οικογένεια του Μάντελμπροτ μετανάστευσε στη Γαλλία. Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μάντελμπροτ σπούδασε μαθηματικά και φοίτησε σε πανεπιστήμια στο Παρίσι και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα στον τομέα της αεροναυπηγικής από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

    Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του διαμένοντας και δουλεύοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Γαλλία, αποκτώντας διπλή γαλλική και αμερικανική υπηκοότητα. Το 1958 άρχισε μια καριέρα 35 ετών στην IBM, όπου έγινε Ομότιμος Εταίρος της και περιοδικά δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

    Benoit Mandelbrot, πηγή: wikipedia

    Μετά τη δημοσίευση της μελέτης του για την αγορά του πρωτογενούς τομέα στην Αμερική σε σύγκριση με τις προθεσμιακές επενδύσεις στον τομέα του βαμβακιού, δίδαξε Οικονομικά και εφαρμοσμένες επιστήμες στο Χάρβαρντ.

    Λόγω της πρόσβασης του σε υπολογιστές της IBM,ο Μάντελμπροτ ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν γραφικά υπολογιστών για να δημιουργήσει και να εμφανίσει γεωμετρικά αντικείμενα μορφοκλασματικής μορφής, τα φράκταλ και έτσι έφτασε το 1979 να ανακαλύψει το λεγόμενο «Σύνολο Μάντελμπροτ».

    Έδειξε πώς η οπτική πολυπλοκότητα μπορεί να δημιουργηθεί από απλούς κανόνες. Είπε ότι τα πράγματα που συνήθως θεωρούνται ότι είναι “τραχιά” ή “χαοτικά”, όπως τα σύννεφα ή οι ακτές, στην πραγματικότητα έχουν «βαθμούς τάξης».

    Η επικεντρωμένη στα μαθηματικά και την γεωμετρία έρευνα του προσέφερε σε τομείς όπως η στατιστική φυσική, μετεωρολογία, υδρολογία, γεωμορφολογία, ανατομία, νευρολογία, γλωσσολογία, τεχνολογία πληροφοριών, γραφικά υπολογιστών, οικονομία, γεωλογία, ιατρική, κοσμολογία, μηχανική, θεωρία του χάους, μεταλλουργία και στις κοινωνικές επιστήμες.

    Προς το τέλος της καριέρας του, έφτασε στην υψηλότερη ακαδημαϊκή βαθμίδα του Πανεπιστημίου του Γέιλ (Sterling Professor of Mathematical Sciences) και έγινε ο γηραιότερος καθηγητής με έδρα στην ιστορία του Γέιλ.

    Επίσης, ο Μάντελμπροτ κατείχε θέσεις στα παρακάτω ιδρύματα: Pacific Northwest National Laboratory, Université Lille Nord de France, Institute for Advanced Study και στο Centre National de la Recherche Scientifique. Κατά την διάρκεια της καριέρας του, έλαβε πάνω από 15 τιμητικά διδακτορικά, ως αναγνώριση της συμβολής του στην επιστήμη, πολλά βραβεία και επίσης συμμετείχε στην συγγραφή πολλών επιστημονικών περιοδικών. Η αυτοβιογραφία του, The Fractalist: Memoir of a Scientific Maverick, δημοσιεύτηκε το 2012.

    Ο Μάντελμπροτ πέθανε από καρκίνο στην ηλικία των 85 σε έναν ξενώνα στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης στις 14 Οκτωβρίου 2010. Αντιδρώντας στην είδηση ​​του θανάτου του, ο μαθηματικός Χάινζ-Όττο Πέιτγκεν είπε: «Αν μιλάμε για αντίκτυπο στο εσωτερικό των μαθηματικών και στις εφαρμογές στις επιστήμες, είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες τα τελευταία πενήντα χρόνια».

    Διαβάστε ακόμη:

    Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Σταθερή η κατάσταση της υγείας του – Για δεύτερη ημέρα στον Ευαγγελισμό

    Κορονοϊός: Εντολή για επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη

    Δημοκρατία στην Υγεία ζητούν οι ασθενείς

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ