• Κοινωνία

    ΣτΕ: «Όχι» στο αίτημα του Άγγελου Φιλιππίδη για επιστροφή του διαβατηρίου του

    Άγγελος Φιλιππίδης

    Άγγελος Φιλιππίδης. Τέως Επικεφαλής ΤΤ


    Μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι όχι σε τρίτες χώρες, θα συνεχίσει να μπορεί να ταξιδεύει ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημά του να του επιστραφεί το διαβατήριο του.

    Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι συνταγματικά και νόμιμα δεν του επιστρέφεται το διαβατήριό του, το οποίο είχε κατασχεθεί το 2014, όταν ενεπλάκη στην υπόθεση με τα δάνεια που δόθηκαν από το Τ.Τ.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, η μη επιστροφή του διαβατηρίου δεν τον εμποδίζει να μεταβεί και να κυκλοφορεί στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπου απαιτείται μόνο η αστυνομική ταυτότητα).

    Στον Άγγελο Φιλιππίδη είχε επιβληθεί, μεταξύ άλλων, ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ο οποίος στη συνέχεια ήρθη. Τότε ζήτησε να του επιστραφεί από την Αστυνομία το διαβατήριό του, καθώς ήθελε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να επισκεφθεί το γιο του και για να διεκπεραιώσει επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

    Όμως, η ΕΛ.ΑΣ. δεν ικανοποίησε το αίτημά του και έτσι, ο κ. Φιλιππίδης προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η άρνηση της ΕΛΛΑΣ να του επιτρέψει το διαβατήριο.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2044/2018 απόφαση του Δ΄ Τμήματος αποφάσισαν ότι η μη χορήγηση ή η αφαίρεση διαβατηρίου σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα ή για πλημμέλημα «δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος που συνδέονται με την ανάγκη αποτροπής του κινδύνου διαφυγής σε τρίτες χώρες, μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των προσώπων σε βάρος των οποίων υφίστανται σοβαρές ενδείξεις, κατά την κρίση του αρμόδιου δικαστικού οργάνου, τέλεσης ιδιαιτέρως σοβαρής, ποινικώς κολάσιμης πράξης και αποβλέπει δε στη διασφάλιση της αυτοπρόσωπης παρουσίας του κατηγορουμένου στην ποινική δίκη και στην απρόσκοπτη διεξαγωγή της, καθώς και στη διασφάλιση ότι θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης».

    Κατά τους συμβούλους Επικρατείας «η μη χορήγηση ή η αφαίρεση του διαβατηρίου δεν ενέχει κρίση περί της ενοχής του προσώπου κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, και, συνεπώς, δεν ανατρέπει το τεκμήριο της αθωότητάς του για το αδίκημα για το οποίο διώκεται».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεν σηκώνει το γάντι ο Τσίπρας: Δεν δημοσιοποιώ την επιστολή Κοτζιά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς βλέπουν την κίνηση του Τιτάνα οι εγχώριοι traders

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχεται ρύθμιση οφειλών προς ταμεία και εφορία για όσους έχουν κλείσει βιβλία και μπλοκάκια



    ΣΧΟΛΙΑ