• Big Story

    Πώς βλέπουν την κίνηση του Τιτάνα οι εγχώριοι traders

    stock


    Μετά την Coca Cola (Απρίλιος 2013), τη Βιοχάλκο (Νοέμβριος 2013), την Τράπεζα Κύπρου (Ιανουάριος 2017) όπως και πολλές άλλες εταιρείες (ΑΓΕΤ Ηρακλής, Κωτσόβολος, Κleeman Hellas κ.ά), η ελληνική οικονομία χάνει μία από τις πιο ιστορικές βιομηχανίες με ιστορία άνω των 110 ετών. Άλλωστε, ο Τιτάνας, μαζί με την Εθνική Τράπεζα, ήταν οι πρώτες εταιρείες που εισήχθησαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Μιλώντας στο mononews, ο κ. Ζαμάνης, διαχειριστής κεφαλαίων και υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακής, αναφέρει σχετικά με την είδηση της αποχώρησης του ομίλου Τιτάν από την Ελλάδα, μέσω της μεταφοράς της χρηματιστηριακής έδρας του στις Βρυξέλλες: «Δυστυχώς άλλη μία μεγάλη εταιρεία αποφασίζει να μετακομίσει την έδρα της από τη χώρα μας. Οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα δεν είναι φιλικές στην επιχειρηματικότητα, προκαλούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα, μειώνουν την ανταγωνιστικότητα, δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, οπότε οι εταιρείες αναγκάζονται να ψάξουν και να βρουν καταλληλότερο περιβάλλον γι’ αυτές. Φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, κάτι που θα επιδεινώσει και θα απογυμνώσει περαιτέρω την οικονομία μας με όλες τις δυσάρεστες παρενέργειες και συνέπειες που προκαλούν αυτές οι δράσεις».

    Trader ξένων θεσμικών, μεγάλης τραπεζικής χρηματιστηριακής, υπήρξε πιο «neutral» για την κίνηση του Τιτάνα, καθώς επικεντρώθηκε μόνο στις επιπτώσεις που θα έχει στην χρηματιστηριακή αγορά.

    «Δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα. Η πρωτογενής εισαγωγή της μετοχής στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών και έπειτα σε Παρίσι και Αθήνα, για όσους διακρατήσουν τη μετοχή είναι πιο συμφέρουσα. Η οντότητα του Τιτάνα παραμένει η ίδια σε ένα πιο ασφαλές χρηματιστηριακό περιβάλλον, όπως το χρηματιστήριο Βρυξελλών. Η όλη ουσία βρισκόταν στο προνόμιο,που αναφέρετε στο mononews, το οποίο κλείνει ένα discount δεκαετιών».

    Πιο απαισιόδοξος φάνηκε διαχειριστής κεφαλαίων μίας εκ των παλαιότερων ΑΧΕΠΕΥ, καθώς ανέφερε «ο Τιτάνας παύει ουσιαστικά να είναι ελληνική εταιρεία.  Αυτό είναι ένα βαρύ πλήγμα για την ψυχολογία της ελληνικής οικονομίας, ίσως το βαρύτερο μετά την παρ’ολίγο χρεωκοπία της χώρας».



    ΣΧΟΛΙΑ