• Κοινωνία

    Σταύρος Ψυχάρης: Πουλήθηκε το υπέροχο σπίτι των 800 τμ. στο Κολωνάκι – Άγνωστος ο αγοραστής

    Σταύρος Ψυχάρης

    Σταύρος Ψυχάρης


    Η φιλοδοξία δεν ξέρει τι θα πει κίνδυνος, έλεγε ο  Κάρολος Δαρβίνος. Και ο Σταύρος Ψυχάρης ήταν ένας φιλόδοξος άνθρωπος. Που ξεκίνησε από ρεπόρτερ και εξελίχθηκε σε πανίσχυρο εκδότη. Ιδιοκτήτης του ΔΟΛ. Ευφυής, χαρισματικός, λιγόλογος. Και φιλόδοξος.

    Επιχειρηματίες, πολιτικοί,  ένοιωθαν τιμή όταν ο κ. Ψυχάρης τους απηύθυνε το λόγο.

    Τώρα αυτός,  ο άλλοτε κραταιός βλέπει την ακίνητη περιουσία του να αλλάζει χέρια. Τα σπίτια στο Κολωνάκι, στο Ψυχικό, στο Πόρτο Χέλι  αποκτούν το ένα μετά το άλλο νέους ιδιοκτήτες, για τα δάνεια που «κοκκίνισαν», για τις υποχρεώσεις που δεν εξυπηρετήθηκαν….

    Σύμφωνα με πληροφορίες πουλήθηκε και το πολυτελές διαμέρισμα του των 800τμ, στο Κολωνάκι, στην οδό Αναγνωστοπούλου. Στην καρδιά της Αθήνας, σε μία από τις πιο ακριβές γειτονιές της….

    Είναι άγνωστο ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης. Ποιος  είναι αυτός που πλήρωσε 3,5 με 4 εκατομμύρια ευρώ για να το αποκτήσει. Η αγοραπωλησία, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μέσω της Alpha Βank Λονδίνου. Η ίδια τράπεζα εξάλλου έβγαλε το 2018 και την βίλα των 2.500 τετραγωνικών μέτρων στο Πόρτο Χέλι για 12 εκατ. ευρώ.

    Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν το διαμέρισμα της Αναγνωστοπούλου ήταν και γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας, που έχει ήδη διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία, όπως και η αδελφή του. Ωστόσο κύκλοι του περιβάλλοντος του λένε ότι δεν είναι αυτός ο νέος ιδιοκτήτης…

    Αυτό το διαμέρισμα στη γωνία Λυκαβηττού και Αναγνωστοπούλου με θέα το Λυκαβηττό, αγοράστηκε μετά τον γάμο του με την κα Χριστίνα Τσούτσουρα. Ο Σταύρος Ψυχάρης άφησε τότε  το δικό του πολυτελές διαμέρισμα που ανήκε πριν στη Μελίνα Μερκούρη στην οδό Αναγνωστοπούλου.

    Το διαμέρισμα των 800 τμ, ένα κομψοτέχνημα της αστικής αρχιτεκτονικής, που εκτείνεται σε δύο ορόφους, ανακαινίσθηκε, διακοσμήθηκε με υψηλής αισθητικής αντικείμενα, με πανάκριβους πίνακες, Μονέ, Πικάσο,  Τσαρούχη,  Φασιανό,  Μποκόρο. Βέβαια αυτή η συλλογή Ψυχάρη με τα έργα τέχνης, είναι άγνωστο που βρίσκεται. Ή μάλλον είναι σίγουρο ότι δεν βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών.

    Στο διαμέρισμα αυτό ο κ. Ψυχάρης καλούσε για δείπνο φίλους, πολιτικούς επιχειρηματίες.

    Είναι εξάλλου γνωστή η ιστορία με το κάλεσμα που έκανε ο τότε πανίσχυρος εκδότης την Κυριακή 7 Μαρτίου 2004. Μέρα εκλογών. Είχε καλέσει επιφανείς δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, πολιτικούς να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στο σπίτι του, από την τηλεόραση του Mega.

    Και εκείνο που τους εντυπωσίασε πιο πολύ από τους πίνακες του Μονέ, του Πικάσο, ήταν η προεδρική πολυθρόνα στο σαλόνι. Δηλαδή εντύπωση έκανε το καρτελάκι πάνω στην πολυθρόνα που έγραφε Πρωθυπουργός.

    Καλεσμένος ήταν και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Οι δύο άντρες ήταν φίλοι. Τον είχε διορίσει μάλιστα το 1996 και  διοικητή του Αγίου Όρους. Όμως ο κ. Σημίτης δεν εμφανίστηκε εκείνο το βράδυ. Είχε χάσει τις εκλογές.  Είχε έρθει η ώρα του Κώστα Καραμανλή. Και η Αθήνα ετοιμαζόταν να ζήσει το δικό της μύθο. Η πόλη διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και η Εθνική Ελλάδος κέριζε το Εuro στην Πορτογαλία.

    Μέρες δόξας

    Ο κ. Ψυχάρης ήταν ακόμα στην εποχή της παντοδυναμίας.

    Διότι όπως έχει πει ο Κάρολος Δαρβίνος «δεν επιβιώνει το δυνατότερο είδος, ούτε το ευφυέστερο, αλλά το πιο ευπροσάρμοστο στις αλλαγές».

    Ο Σταύρος Ψυχάρης σύχναζε στο Κολωνάκι, στο  Da capo. Στο καφέ που ήταν ο πόλος έλξης για τους επιτυχημένους της εποχής. Πολιτικοί, σελέμπριτις,  επιχειρηματίες, που πάντα «έβγαζαν είδηση»…. Εξάλλου ήταν εκείνος που  έκανε μόδα με τη στήλη της Σίβυλλας, τα κοσμικά υψηλού επιπέδου με πολύ εσάνς από πολιτικά δρώμενα…

    Τον χρόνο που πέρναγε τον παρακολουθούσε μέσα από τους δείκτες του πανάκριβου Vacheron Cοnstantin στον καρπό του. Δείγμα κομψότητας, αγάπης προς τα ακριβά αντικείμενα. Στη συνέχεια λάτρεψε –με τη βοήθεια της δεύτερης συζύγού του – και τα Burberry, όπως και τις σινιέ γραβάτες γνωστών οίκων μόδας.

    Αγαπημένα του στέκια η Αθηναϊκή Λέσχη, το 17 στην οδό Λυκαβηττού, η Ράτκα. Και στις Σπέτσες η ταβέρνα του Παδέα και ο Ταρσανάς…

    Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, όπως και το πολυτελές σκάφος Ferretti,  27 μέτρων,  αξίας 2,7 εκατ. ευρώ που το ονόμασε BESTEN. Και αυτό πουλήθηκε το 2018 για 400.000 ευρώ.

    Και το σφυρί του πλειστηριασμού άρχισε να κτυπάει για μία σειρά από ακριβά ακίνητα. Πολλά ήταν όμως και τα δάνεια. Μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια τα δάνεια του ΔΟΛ –πάνω από 220 εκατ.  ευρώ- προσωπικά δάνεια κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, διώξεις, δίκες…Αθώωση…

    Σε πλειστηριασμό έχει βγει και ένα άλλο διαμέρισμα στο Κολωνάκι για χρέη 600.000 ευρώ.

    Όπως και η φαραωνικών διαστάσεων βίλα στο  Πόρτο Χέλι, που άλλαξε ιδιοκτήτη στις αρχές του 2018. Πρόκειται για 26 στρεμμάτων οικόπεδο στον Άγιο Αιμιλιανό, στο Πόρτο Χέλι, όπου το ακίνητο διαθέτει ιδιωτική μαρίνα και επεκτείνεται κυριολεκτικά πάνω στην παραλία καλύπτοντας ένα ολόκληρο ακρωτήριο.

    Διαθέτει, ακόμα, 2,5 στρέμματα βίλα, πισίνα, γήπεδα τένις και πολυτελείς εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Επειδή πρόκειται για το πιο προνομιούχο κομμάτι γης στην περιοχή, που συνορεύει με δάσος και θάλασσα και σε δημοσιεύματα της εποχής χαρακτηριζόταν ως η «ελληνική Ριβιέρα», αλλά και επειδή η βίλα που χτιζόταν εκεί εντυπωσίαζε, η τοπική κοινωνία δεν έπαψε ποτέ να συζητά για τη βίλα Ψυχάρη, την πολυτέλειά της, το μυθώδες κόστος ανέγερσης και συντήρησης. Πρόκειται για ένα πολυτελές οικοδόμημα το οποίο αγόρασε Ελβετός αντί 11,7 εκατ ευρω.  το οποίο όπως αποκαλύπτεται διαθέτει χώρους 2.250 τμ εκ των οποίων τα 1.500 είναι παράνομα.

    Ο Κάρολος Δαρβίνος που αφιερώθηκε στην εξέλιξη των ειδών είχε πεί επίσης πως: Μια μαϊμού, αν μεθύσει με μπράντι, δεν θα το αγγίξει ποτέ ξανά, και έτσι είναι πολύ σοφότερη από τους περισσότερους ανθρώπους.

    Σταύρος Ψυχάρης. Τέως Εκδότης και το σπίτι που είχε στο Πόρτο Χέλι



    ΣΧΟΛΙΑ