• Κοινωνία

    Δραματικές εξελίξεις στο St. Catherine’s: Να φύγει ο πρόεδρος του σχολείου ζητούν οι γονείς – Τι αναφέρουν στην αίτησή τους

    • Contributor
    St. Catherine's: Λίστα υπογραφών για να φύγει ο Πρόεδρος του σχολείου ετοιμάζουν οι γονείς - Τι αναφέρουν στην αίτησή τους


    Σε συλλογή υπογραφών με βασικό αίτημα την παραίτηση του Προέδρου του St. Catherine’s προχωρούν γονείς μαθητών του σχολείου, καθώς η αντιπαράθεση γονέων-διοίκησης παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

    Με αίτημα, όπως αναφέρεται την απομάκρυνση του Προέδρου του σχολείου της βρετανικής πρεσβείας (Title: Chairman resignation request. Let’s initiate the change that St. Cats needs!), 339 υπογράφοντας καλούν από τις 26 Σεπτεμβρίου 2022 τους γονείς να υπογράψουν την αίτησή τους, προσβλέποντας να συγκεντρώσουν 500 και πλέον υπογραφές.

    H κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο μυρίζει μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί. Κάποιοι μάλιστα σε κάτ’ ιδίαν συνομιλίες επισημαίνουν ότι θα «πάρουν τα παιδιά τους και θα φύγουν».

    Μάλιστα ένας γονέας έστειλε στον πρόεδρο του σχολείου σμσ, στο κινητο του καλώντας τον να παραιτηθεί.

    Ο πρόεδρος «απάντησε» με ασφαλιστικά μέτρα όπως έχει αποκαλύψει ήδη το mononews.gr από την προηγούμενη εβδομάδα.

    Μάλιστα τις τελευταίες ώρες πολλοί γονείς με τους οποίους συνομίλησε το mononews.gr, βάζουν στο τραπέζι επιπλέον ζητήματα χωρίς όμως να έχουν αποδείξεις για αυτά.

    Το mononews.gr έχει γίνει αποδέκτης καταιγιστικών καταγγελιών οι οποίες όμως δεν αποδεικνύονται, και ως εκ τούτου δεν θα τις καταγράψουμε.

    Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση χαρακτηρίζεται πρωτοφανής που όμοια της δεν έχει υπάρξει ποτέ σε ιδιωτικό σχολείο.

    Το κείμενο της αίτησης των γονέων του St. Catherine’s

    “Αξιότιμα μέλη του ΔΣ

    Έχει περιέλθει στην προσοχή μας ότι τους τελευταίους τρεις μήνες επτά από τα έντεκα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Governors) του St. Catherine’s British School υπέβαλαν παραίτηση, εκ των οποίων τα πέντε ταυτοχρόνως, στις 20 Σεπτεμβρίου, και ένα μόλις λίγους μήνες ύστερα από την ανάληψή των καθηκόντων του.

    Ίσως αποτελεί σύμπτωση, αλλά η χρονική στιγμή αυτών των παραιτήσεων -ακολούθως της από 1ης Ιουνίου επιστολής στην οποία γονείς αμφισβητούσαν το διοικητικό όργανο λόγω ελλιπούς γονικής εκπροσώπησης- εγείρει εξαιρετικές υποψίες.

    Ίσως γνωρίζετε ότι ο σύλλογος γονέων εδώ και πολλά χρόνια αμφισβητεί τη διαφάνεια και τα κίνητρα του ΔΣ.

    Μάς ανησυχεί ιδιαίτερα ότι διάφορες ρήτρες του καταστατικού παρακάμπτονται τόσο όσον αφορά τη μέγιστη θητεία των μελών του ΔΣ (άρθρο 7.1) όσο και σχετικά με τη μη συμμετοχή γονέων στο ΔΣ (άρθρο 5.4).

    Ορισμένα μέλη έχουν προσπεράσει παρασάγγας την οκταετία που προβλέπει το καταστατικό ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος διατηρεί πλέον 13 χρόνια αυτή τη θέση.

    Επισημαίνουμε ότι επανατοποθετήσεις και τα ειδικά ψηφίσματα σχετικά με τις εξαιρετικές συνθήκες που οδήγησαν σε αυτές τις αυθαίρετες προεκτάσεις δεν έχουν ανέβει στον ιστότοπο του Ιδρύματος.

    Έχουμε ακούσει επίσης ένα σενάριο που κυκλοφορεί αρκετό καιρό τώρα, ότι το Καταστατικό θα τροποποιηθεί για να επιτραπεί η θητεία μελών στο ΔΣ επ’ αόριστον. Παρότι δεν είμαστε βέβαιοι ότι οι φήμες αληθεύουν, επ’ ευκαιρίας δηλώνουμε δημοσίως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς ολοφάνερα υποτιμά τα συμφέροντα και τη διαφύλαξη του Σχολείου και των μαθητών του.

    Λάδι στη φωτιά ρίχνει και ο αποκλεισμός από τη διοίκηση γονέων με μαθητές στο σχολείο, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν επιτρεπόταν να συμμετέχων. Αν και το Καταστατικό δεν προβλέπει ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων, η πρόθεση να συμμετέχουν έως επτά γονείς είναι ξεκάθαρη (άρθρο 5.4), αλλά και πάλι δεν τηρείται.

    Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την παραίτηση περισσότερων από τα μισά μέλη του ΔΣ σε διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες, ενισχύουν περαιτέρω την ανησυχία μας ότι κάτι πηγαίνει πολύ στραβά.

    Διαβάσαμε την επιστολή του προέδρου με πολλή προσοχή και αναρωτιόμαστε:

    • Ποια γεγονότα οδήγησαν σε «ξαφνικές προσωπικές κόντρες ανάμεσα στα στελέχη, απαράδεκτη μικροπολιτική και μια γενικότερη κατάσταση δυσλειτουργίας;», ειδικά με δεδομένο ότι αυτά τα στελέχη συνεργάζονται επί σειρά ετών;
    •  Είναι εντελώς κανονικό, διευθυντικά στελέχη να μην συμφωνούν πάντα, για αυτό υπάρχει η ψηφοφορία. Το ότι οι αντιρρήσεις δεν τακτοποιήθηκαν με επαγγελματισμό είναι ενδεικτικό της ανεπάρκειας των διαδικασιών και της φτωχής εταιρικής διακυβέρνησης.
    • Για ποιο λόγο οι προτάσεις για τη «βελτίωση στην επικοινωνία και στην προώθηση ανοικτής και διαφανούς διακυβέρνησης» δεν έχουν εφαρμοστεί στα δέκα τρία έτη διακυβέρνησης του συγκεκριμένου προέδρου; Γιατί να πιστέψουμε ότι κάτι θα αλλάξει στα χρόνια που έρχονται;
    • Αναφέρεστε στην ανάγκη να διορισμού διευθυντών μέσα στο βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα, όμως όλοι όσοι παραιτήθηκαν την Τρίτη ταιριάζουν με αυτό ακριβώς το προφίλ, όχι μόνο έχοντας βρετανικό διαβατήριο αλλά έχοντας μεγαλώσει και γαλουχηθεί σε σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο παρελθόν μάλιστα δύο εξ αυτών έχουν υπηρετήσει ως διευθυντές σχολείων του Ηνωμένου Βασιλείου.
    • Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, σοκαριστήκαμε υπερβολικά όταν μάθαμε την ανάρμοστη και ασεβή συμπεριφορά που εκδηλώθηκε προς κάποια μέλη του προεδρείου (leadership team) στη συνάντηση της 17ης Ιουνίου. Όπως το Σχολείο δεν ανέχεται την επιθετικότητα ανάμεσα σε μαθητές, έτσι και εμείς δεν θα την ανεχτούμε από το διοικητικό όργανο προς το σχολικό προεδρείο (school leaders) και το προσωπικό.

    Απουσία ξεχωριστής και ανεξάρτητης Διοικητικής Επιτροπής (Board of Trustees) θα αποτελούσε αμέλειά μας αν παρατηρούσαμε από απόσταση την εξέλιξη αυτών των γεγονότων χωρίς να λαμβάνουμε καμία πρωτοβουλία, καθώς είμαστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

    Πλήττουν το προσωπικό, πλήττουν εμάς, προσωπικά, πλήττουν τα παιδιά μας. Αγαπάμε το Σχολείο και θέλουμε τα παιδιά να φοιτούν σε περιβάλλον διαφάνειας και ακεραιότητας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, παρακαλούμε για την άμεση παραίτηση του κ. Σταύρου Τάκη και εν ευθέτω χρόνω (έτσι ώστε να διασφαλιστεί ομαλή μεταβατική περίοδος) την παραίτηση όλων των μελών του ΔΣ που έχουν προσπεράσει την αρχικώς προβλεπόμενη θητεία τους.

    Πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία του St. Catherine’s και ενόψει του επικείμενου ελέγχου, επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές με σκοπό να συγκροτηθεί το άσπιλο, ολοκαίνουριο κυβερνητικό σώμα που θα αναλάβει τον έλεγχο.

    Πιστεύουμε ότι το ΔΣ θα ανταποκριθεί επαγγελματικά, άμεσα και με ακεραιότητα. Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε καλά πως εδώ δεν διακυβεύεται μόνο η υπόληψη του σχολείου αλλά και εσάς των ιδίων, των εναπομείναντων μελών του ΔΣ.

    Με τιμή”

    Υπογραφές: 339



    ΣΧΟΛΙΑ