• Κοινωνία

    Σίσα, κροκοντίλ, Fentanyl, ροζ κοκαΐνη: Τα νέα ναρκωτικά που σκοτώνουν τους νέους

    • NewsRoom
    Το ναρκωτικό σίσα που σκότωσε τη 16χρονη

    Το ναρκωτικό σίσα που σκότωσε τη 16χρονη


    Συγκλονισμένο είναι το Πανελλήνιο από το θάνατο της 16χρονης από ναρκωτικά στο Βύρωνα. Ένα κορίτσι που είχε γίνει πειραματόζωο αδίστακτης συμμορίας που την χρησιμοποιούσαν για να δοκιμάζει κοκτέιλ ναρκωτικών.

    Το κορίτσι εδώ και πέντε ημέρες ήταν σε κώμα, διασωληνωμένη στην Εντατική του «Ερυθρού Σταυρού», αλλά δεν άντεξε. Το σκληρό ναρκωτικό «σίσα», το λεγόμενο και «κοκαϊνη των φτωχών, σε συνδυασμό με χάπι που είχε πάρει, και το οποίο χρησιμοποιείται για την επιληψία, σκότωσε ένα μικρό κορίτσι, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

    Επανήλθε, ωστόσο, με αφορμή το θάνατο του 16χρονου παιδιού, στην επικαιρότητα το ζήτημα της μάστιγας των ναρκωτικών, που είναι εδώ αλλά το ξεχνάμε.

    Δυστυχώς οι αλλαγές είναι δραματικές, με την εμφάνιση χημικών ναρκωτικών, άκρως τοξικών κι επικίνδυνων. Όπως το «σίσα», το οποίο είναι φθηνό κι ευρέως διαδεδομένο.

    Όμως, στα στέκια των ναρκομανών κάνουν θραύση ουσίες όπως οι μεθαμφεταμίνες, τα ψυχότροπα χάπια, τα μπούμπλε, φυσικά η ηρωϊνη και η κόκα, η φαιντανύλη κ.λπ.

    Ναρκωτικά που σκοτώνουν τα παιδιά μας και που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης από τις διωκτικές αρχές, διότι μιλάμε πλέον για ευρεία διάδοσή τους καθώς είναι φθηνά σε σχέση με την κοκαϊνη ή την ηρωϊνη, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή.

    Ο εφιάλτης των ναρκωτικών ξύπνησε και πάλι τρομάζοντας χιλιάδες οικογένειες.

    Ας δούμε ορισμένα από τα… νέα ναρκωτικά που κυκλοφορούν στις πιάτσες. Κι ας σκεφτούμε ότι έχουμε δει κάπου στο δρόμο ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε «άλλο κόσμο», έχουν σαπισμένα δόντια, δέρμα γεμάτα πληγές, είναι παντελώς αποστεωμένοι, παρουσιάζουν ψυχωσικά σύνδρομα και είναι επικίνδυνοι όταν βρίσκονται υπό την επήρεια.

    Σίσα

    Πρόκειται για ένα φθηνό αλλά άκρως επικίνδυνο ναρκωτικό, μια συνθετική κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Παρασκευάζεται με την ανάμειξη διεγερτικών ουσιών με πολύ τοξικές ουσίες, όπως αιθανόλη, αιθυλική αλκοόλη, ακόμα και υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων ή χλωρίνη, εφεδρίνη, υδροχλωρικό οξύ, άμμος για γάτες, σπίρτα. Πρόκειται για συνθετικό ναρκωτικό κάνει θραύση όχι μόνο στις πιάτσες των τοξικομανών αλλά και στα σχολεία. Δυστυχώς έφηβοι 14 και 15 ετών κάνουν χρήση αυτού του πολύ εθιστικού ναρκωτικού το οποίο προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στους χρήστες.

    Όσο για τις παρενέργειες που προκαλεί το ναρκωτικό «Σίσα»; Δεν μπορείς να κοιμηθείς, μένεις άγρυπνος ακόμη και 24 ώρες, δεν μπορείς να φας, διαστέλλονται τα μάτια, έχεις λογοδιάρροια. Διαλύει το μυαλό, βρίζεις, ξεφεύγεις, έχεις μανία να χτυπήσεις και να κλέψεις.

    Δημιουργεί ψευδαισθήσεις, προκαλεί απώλεια βάρους, επιθετικότητα, νευρικότητα και διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης έχουν καταγραφεί θάνατοι που ενδέχεται να συνδέονται με το σίσα. Το σίσα πωλείται στην τιμή των 2-3 ευρώ για κάθε δόση, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι χρήστες να στρέφονται σε αυτό, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

    Η ονομασία του προέρχεται από την ιρανική λέξη «shishe» που σημαίνει γυαλί. Πωλείται σε δόσεις του ενός γραμματίου και εισπνέεται μέσα από γυάλινη πίπα που θερμαίνεται.

    Το «σίσα» το έχουν ονομάσει «κοκαϊνη των φτωχών» επειδή κοστίζει ελάχιστα και έχει τραγική επίδραση στα άτομα, ίσως και 10 φορές μεγαλύτερη από την ηρωϊνη.

    Ο εθισμός που προκαλεί είναι υπερπολλαπλάσιος άλλων ναρκωτικών, Το ναρκωτικό αυτό προκαλεί πληγές αρχικά στο πρόσωπο και το σώμα, ρυτίδες, προκαλεί ταχύτατη και δραματική απώλεια βάρους, καίγοντας αρχικά το λίπος στο πρόσωπο (απίσχναση προσώπου) και στη συνέχεια στον υπόλοιπο οργανισμό, τα δόντια σαπίζουν.

    Κροκοντίλ

    Το Krokodil, γνωστό και ως δεσομορφίνη, είναι ένα συνθετικό οπιοειδές που προέρχεται από κωδεΐνη και παράγεται συνήθως μέσω μιας ακατέργαστης και επικίνδυνης διαδικασίας σύνθεσης που περιλαμβάνει την ανάμειξη κωδεΐνης με διάφορες τοξικές και διαβρωτικές χημικές ουσίες. Το όνομα «κροκόδειλος» προέρχεται από τη φήμη του φαρμάκου ότι προκαλεί σοβαρή βλάβη στο δέρμα, δίνοντας την όψη δέρματος κροκόδειλου.

    Το Krokodil προκάλεσε σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία στη Ρωσία και σε διάφορες βαλκανικές χώρες, όπου πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως φθηνή εναλλακτική λύση στην ηρωίνη. Οι μέθοδοι σπιτικής παραγωγής συχνά καταλήγουν σε ένα μολυσμένο τελικό προϊόν, οδηγώντας σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία των χρηστών.

     

    Κροκοντίλ, ένα επικίνδυνο ναρκωτικό που εμφανίστηκε στη Ρωσία
    Κροκοντίλ, ένα επικίνδυνο ναρκωτικό που εμφανίστηκε στη Ρωσία

     

    Το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ταχεία βλάβη των ιστών, λοιμώξεις και νέκρωση στο σημείο της ένεσης. Λόγω της τοξικής φύσης του, η χρήση του κροκοδίλης σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της γάγγραινας και του ακρωτηριασμού των άκρων. Επιπλέον, οι χρήστες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας, όπως βλάβη οργάνων και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

    Συνθετικά οπιοειδή

    Της «μόδας» είναι και τα συνθετικά οπιοειδή τα οποία έχουν έρθει να αντικαταστήσουν -ως φθηνότερα- την ηρωίνη. Διαδεδομένο σε άλλες χώρες, κυρίως στις ΗΠΑ είναι το Fentanyl το οποίο μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι. Στη χώρα μας, η χορήγηση του Fentanyl γίνεται με πολύ αυστηρούς όρους και αποκλειστικά σε ανθρώπους που χρειάζονται ανακούφιση (πχ καρκινοπαθείς τελικού σταδίου). Υπάρχουν ωστόσο άλλα συνθετικά οπιοειδή που πωλούνται, ακόμα και σε μορφή χαπιού στις πιάτσες των τοξικομανών.

     

    Fentanyl drug and syringe on black table with reflections and stainless background.

     

     

    Η ουσία φαιντανύλη είναι 60 φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη και 80 από την μορφίνη και πολύ πιο επικίνδυνη -όπως και τα άλλα συνθετικά οπιοειδή- από την ηρωίνη. Τα συνθετικά οπιοειδή εμφανίστηκαν στις ευρωπαϊκές πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών το 2000, όταν οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια παπαρούνας

    Καθινόνες

    Δημοφιλείς είναι στη χώρα μας και οι συνθετικές καθινόνες. Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται σε αυτοσχέδια εργαστήρια και ουσιαστικά μιμούνται τη δράση της κοκαϊνης- κοστίζοντας όμως αρκετά φθηνότερες. Σε αυτό το είδος ναρκωτικών, συγκαταλέγονται η μεφεδρόνη, το MDPV και άλλα.

    Βενζοδιαζεπίνες

    Πρόκειται για αγχολυτικά, ή αντικαταθλιπτικά χάπια, τα οποία λαμβάνονται σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, όπως το σίσα και τα κανναβινοειδή ή τα χάπια MDMA (έκστασι). Οι βενζοδιαζεπίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων με ηρεμιστικές, υπνωτικές, αγχολυτικές, αντισπασμωδικές, αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται συχνά για να προσφέρουν ανακούφιση σύντομης διάρκειας στις καταστάσεις σοβαρού άγχους ή αϋπνίας. Η κατάχρησή τους μπορεί να αποβεί μοιραία, κάτι που, φυσικά, ισχύει και για τον συνδυασμό με άλλες ουσίες.

    Ηρωίνη

    Η ηρωίνη είναι ένα πανίσχυρο οπιοειδές ναρκωτικό που προέρχεται από τη μορφίνη, η οποία από μόνη της είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται στον λοβό των σπόρων ορισμένων ποικιλιών φυτών παπαρούνας. Ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων που είναι γνωστά ως οπιοειδή επειδή δρα στους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό.

    Η ηρωίνη πωλείται συνήθως ως λευκή ή καφετιά σκόνη, ενίοτε ως γκρι ή μαύρη, ή ακόμη και ως μια κολλώδης ουσία γνωστή ως «ηρωίνη μαύρης πίσσας». Η χρήση της μπορεί να γίνει με ένεση, καπνιστή ή εισπνεόμενη. Όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί ηρωίνη, μετατρέπεται γρήγορα σε μορφίνη στον εγκέφαλο, δεσμεύεται στους υποδοχείς οπιοειδών και προκαλεί έντονα συναισθήματα ευφορίας και καταστολής.

    Η κοκαΐνη

    Η κοκαΐνη είναι ένα ισχυρό διεγερτικό φάρμακο που προέρχεται από τα φύλλα του φυτού κόκας, το οποίο είναι εγγενές στη Νότια Αμερική. Το φάρμακο έχει μακρά ιστορία χρήσης σε διάφορους πολιτισμούς, ιδιαίτερα στην περιοχή των Άνδεων, όπου οι ιθαγενείς μασούσαν παραδοσιακά φύλλα κόκας για την διεγερτική τους δράση.

    Η κοκαΐνη ταξινομείται ως ελεγχόμενη ουσία του Παραρτήματος ΙΙ λόγω της υψηλής πιθανότητάς της για κατάχρηση και της περιορισμένης αποδεκτής ιατρικής χρήσης της. Συνήθως μεταποιείται σε λευκή, κρυσταλλική σκόνη ή σε στερεή, κρυσταλλική μορφή γνωστή ως «κρακ», κοκαΐνη η οποία καπνίζεται. Η μορφή σκόνης της κοκαΐνης συχνά εισπνέεται ή διαλύεται σε νερό και χορηγείται με ένεση.

    Η κοκαΐνη λειτουργεί αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, στον εγκέφαλο. Αυτό οδηγεί σε έντονα συναισθήματα ευφορίας και αυξημένης ενέργειας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι βραχύβια και η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ανοχή, εξάρτηση και εθισμό.

    Το 2C-B ή ροζ κοκαΐνη

    Το 2C-B (4-βρωμο-2,5-διμεθοξυφαιναιθυλαμίνη) είναι ένα ψυχεδελικό φάρμακο που είναι δομικά παρόμοιο με τη μεσκαλίνη, μια ουσία που βρίσκεται σε ορισμένους κάκτους. Συντέθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970 και κέρδισε δημοτικότητα ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό γνωστό για τις παραισθησιογόνες επιδράσεις του.

    Τα αποτελέσματα του 2C-B μπορεί να περιλαμβάνουν αλλοιωμένη αντίληψη του χρόνου, οπτικές παραμορφώσεις, ενισχυμένες αισθητηριακές εμπειρίες και αλλαγές στη διάθεση.

     

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ναρκωτικό «σίσα»: Τι είναι η «κόκα των φτωχών» που δοκίμασε 16χρονη και χαροπαλεύει

    Ποιος είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής – αρχηγός του κυκλώματος κοκαΐνης στον Πειραιά



    ΣΧΟΛΙΑ