• Κοινωνία

    Σύψας: Δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου

    • NewsRoom

    Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νικόλαος Σύψας


    Απίθανο να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο στις 7 Δεκεμβρίου θεωρεί ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, όπως είπε σε δηλώσεις που παραχώρησε.

    Υπενθυμίζεται ότι η 7η Δεκεμβρίου είναι η έως τώρα ορισμένη ημερομηνία της λήξης του δεύτερου lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα μας με στόχο την ανακοπή της διασποράς του κορονοϊού. Ωστόσο, όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος, η ημερομηνία αυτή φαντάζει τώρα αδύνατη για κάτι τέτοιο.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, απάντησε πως προσωπική του άποψη είναι ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει τίποτε στις 7/12, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και της εστίασης.

    «Η εκτίμησή μου είναι πως δεν πρέπει να ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση, αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σύψας τόνισε πως τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους διασωληνωμένους και γι’ αυτό θεωρεί πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.

    «Χριστούγεννα θα κάνουμε και του χρόνου, δεν χάθηκε ο κόσμος. Υπάρχει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στη πτώση κρουσμάτων και την αντίστοιχη σε διασωληνωμένους και θανάτους. Όταν θα υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη πτώση, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάποια χαλάρωση των μέτρων», σημείωσε.

    Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως όσο πιο αργά προς τις γιορτές ανοίξει, τόσο το καλύτερο. «Βλέπω ανέφικτο να ανοίξει το λιανεμπόριο άμεσα. Θα υπάρξει συνωστισμός και διασπορά που σε 15 μέρες θα δώσει πάλι κρούσματα. Όσο πιο κοντά στην γιορτινή περίοδο ανοίξουμε, τόσο το καλύτερο», είπε, ενώ τέλος, αναφερόμενος στην εστίαση, απάντησε πως τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για να ανοίξουν τα μαγαζιά.

    «Τα πράγματα είναι δύσκολα στην εστίαση. Είναι σημείο υπερμετάδοσης και το είδαμε το καλοκαίρι στα νησιά ή σε γυμναστήρια. Θα είναι, πάντως, το τελευταίο βήμα που θα γίνει στο άνοιγμα, αν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες», ανέφερε ο κ. Σύψας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Παγώνη για κορονοϊό: Να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τον Ιανουάριο

    Συναγερμός στην Πάτρα: Σε επιφυλακή οι Αρχές για την αποφυγή συνωστισμού κατά τον εορτασμό του Αγ. Ανδρέα

    Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ τον Δεκέμβριο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ