• Κοινωνία

    Οπαδική βία: Ποινική δίωξη εις βάρος 16 οπαδών του Παναθηναϊκού


    Έξι εντάλματα, 4 συλλήψεις μέχρι τώρα και βαριές κατηγορίες σε βάρος συνολικά 16 οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού είναι το αποτέλεσμα της έρευνας του αθλητικού εισαγγελέα για οπαδική βία στην Αθήνα.

    Για πρώτη φορά η οπαδική βία σχετίζεται ποινικά με δράση εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας ως αρχηγός φέρεται μία γυναίκα.

    Ο αθλητικός εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος, εκτελώντας την παραγγελία που είχε δώσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, μετά τη δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη, ολοκλήρωσε την έρευνα του για ένα σκέλος των επιθέσεων σε οπαδούς άλλων ομάδων.

    Με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα και του ανακριτή εκδόθηκαν 6 εντάλματα σύλληψης. Τα 4 ήδη εκτελέστηκαν και ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και η 27χρονη.

    Η ποινική δίωξη που τους ασκήθηκε είναι για 18 αδικήματα. Μεταξύ αυτών συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ληστείες, εκρήξεις κατοχή εκρηκτικών βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, παράβαση του νόμου περί όπλων, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εμπρησμούς.

    Τι έδειξε η έρευνα

    Η εγκληματική οργάνωση φέρεται να είχε συσταθεί και να δρούσε από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Αθήνα και τον Πειραιά. Μέλη της φέρεται να είχε μέλη συνδέσμων του Παναθηναϊκού, Μεταξύ των εγκληματικών πράξεων που τους αποδίδονται είναι περίπου 15 επιθέσεις σε συνδέσμους του Ολυμπιακού, σε καταστήματα και οχήματα, με ξυλοδαρμούς και απειλές σε οπαδούς του Ολυμπιακού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θύματα των επιθέσεων σε άλλες περιπτώσεις έχουν αναγνωρίσει τους δράστες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχουν περιγράψεις αυτούς καθώς τις περισσότερες φορές, τελούσαν τις αξιόποινες πράξεις φορώντας κουκούλες και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

    Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και οι συνομιλίες κατηγορουμένων οδήγησε στην έκδοση των ενταλμάτων καθώς φέρεται να προέκυπτε συνεννόηση για μελλοντικά χτυπήματα.

    Οι δράστες δρούσαν σε ομάδες των 15 έως 40 ατόμων και πετούσαν βόμβες μολότοφ και χρησιμοποιούσαν μαχαίρια, ρόπαλα και σιδερένιους ράβδους σε κάθε τους επίθεση.

    Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν στον ανακριτή, συνεχίζει την έρευνα του για επιθέσεις οπαδών άλλων ομάδων.

    Διαβάστε επίσης:

    Διεκόπη ξανά η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη – Ξέσπασε η μητέρα της

    Λιγνάδης: Με μηνύσεις και αγωγές κατά δικηγόρων και παρουσιαστών απαντά ο δικαζόμενος για 4 βιασμούς σκηνοθέτης

    ΣτΕ: Δεκτό το Προεδρικό Διάταγμα για τους ειδικούς όρους δόμησης στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη



    ΣΧΟΛΙΑ