• Κοινωνία

    ΣτΕ: Δεκτό το Προεδρικό Διάταγμα για τους ειδικούς όρους δόμησης στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη

    Πολυκατοικίες στο Κουκάκι


    Σύμφωνο βρίσκει το Συμβούλιο της Επικρατείας η δημιουργία φυτεμένου δώματος και κατά συνέπεια, η προσαύξηση κατά 1 μέτρο του ύψους των κτιριων σε περιοχές γύρω από την Ακρόπολη.

    Έτσι, το Ανώτατο Δικαστήριο γνωμοδότησε υπέρ της νομιμότητας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα ύψη και τους ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι του Δήμου Αθηναίων.

    Το σημαντικότερο είναι η προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά 1 μέτρο πάνω από το ανώτατο ύψος, αποκλειστικά για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος.

    Τον περασμένο Ιούλιο, με την 1η γνωμοδότησή του, το ΣτΕ είχε κρίνει μη νόμιμο το σχέδιο ΠΔ για την αναθεώρηση κατά ζώνες του πολεοδομικού πλαισίου στις περιοχές Μακρυγιάννη-Βεϊκου-Κουκάκι-Φιλοπάππου.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος διαβίβασε πριν από 2 μήνες το νέο-διορθωμένο σχέδιο στο ΣτΕ για την περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι.

    Αυτό το σχέδιο κρίθηκε τώρα νόμιμο με τους ανώτατες δικαστές να παρατηρούν στη γνωμοδότηση τους ότι:

    Κατά την εξέταση της τυχόν επιδείνωσης της υφιστάμενης κατάστασης που μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή του κινήτρου που παρέχεται για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος (προσαύξηση του ύψους κατά έως 1 μέτρο) θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα περιβαλλοντικά οφέλη, ήτοι η συμβολή στη βελτίωση του μικροκλίματος και στη θερμική άνεση, η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής η οποία γίνεται αντιληπτή από τον Ιερό Βράχο και σήμερα χαρακτηρίζεται από πληθώρα ασύνδετων και χωρίς καλαισθησία κατασκευών και εγκαταστάσεων.

    Έκριναν ότι είναι προτιμότερη μια ομοιόμορφη αισθητικά «πράσινη εικόνα» από τον Ιερό Βράχο), καθώς και η συνάφεια ως προς τις προσαυξήσεις ύψους που προβλέπει το Διάταγμα του 1955.

    Τα φυτεμένα δώματα είναι διαμορφώσεις οι οποίες δεν προσαυξάνουν τη δόμηση και την κάλυψη του κτιρίου.

    Δεν επιτρέπονται οι κατασκευές πάνω από το μέγιστο ύψος των κτιρίων και μέσα στο ιδιαίτερο στερεό της παραγράφου 2α του άρθρου 19 του νόμου 4067/2012, δηλαδή χώροι κύρια χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης μεγίστης επιφάνειας 35 τ.μ. με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 80% της επιφάνειας του δώματος και με αναλογία 1 τ.μ. δώματος ανά 5 τ.μ. φύτευσης και της παραγράφου 2ε του ίδιου άρθρου, ήτοι ασκεπείς πισίνες.

    Διαβάστε επίσης

    Λάμψα: Στο φιλέτο του ΕΦΚΑ στο Κολωνάκι στήνει το νέο της τετράστερο



    ΣΧΟΛΙΑ