• Σεισμοί

    Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τον ισχυρό σεισμό στην Αττική

    • NewsRoom

    Ευθύμης Λέκκας, Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Χουλιαράς


     

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:13 στην Αττική. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα.

    Ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας, έκανε λόγο για σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και τη Μαγούλας  μιλώντας πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ.

    Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Καρακώστα το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται δυτικά εκείνου του μεγάλου σεισμού του 1999. Όπως τόνισε πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική ένταση που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής, με τους μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει να είναι πολύ μικρότερης έντασης.

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι εκτιμήσεις που γίνονται μέχρι ώρας αλλά και τα στοιχεία δεν μπορούν να είναι σαφή, σε κάθε περίπτωση το εστιακό βάθος σίγουρα  είναι άνω μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων, χαρακτηριστικό ισχυρών σεισμικών δονήσεων.

    Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, έκανε λόγο για ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

    Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

    Δηλώσεις για τον σεισμό έκανε και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος: «Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα. Προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999». 

    «Έσπασε το δυτικό κομμάτι του ρήγματος της Πάρνηθας», δήλωσε στο documentonews.gr ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

    Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο ο οποίος μίλησε στο documentonews.gr σεισμολόγο, μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, υπάρχει προκαταρκτικός σεισμός 5,3 στην Δυτική Αττική, Μαγούλα. Έγινε αισθητός σε όλη την Αττική και στη Βόρειο Πελοπόννησο ακολούθησε ένας μικρότερος σεισμός 3,2. Θα παρακολουθούμε το φαινόμενο. «Ο σεισμός ήταν επιφανειακός».

    Αργότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι σεισμολόγοι δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζουν εάν ο ισχυρός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ήταν η κύρια σεισμική δόνηση ή όχι. Ωστόσο, ενθαρρυντικό βρίσκει το γεγονός ότι οι δονήσεις που ακολούθησαν ήταν μικρότερης έντασης και συγκεκριμένα 3,2 , 2,5 και 3,6 Ρίχτερ.

    «Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε αν ο ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος ή όχι. Θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο και περισσότερα στοιχεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.

    Στη συνέχεια, τόνισε ότι «προέχει η ψυχραιμία απ’ όλους, ιδίως στην περιοχή του κέντρου. Αν διαπιστώθηκαν εμφανείς βλάβες, πρέπει άμεσα να ζητείται η συμβουλή μηχανικού, του δήμου ή και ιδιώτη».

    Καταλήγοντας, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι θα επακολουθήσουν μετασεισμοί. Και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ψυχολογικά έτοιμοι».

     

    Σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού του 1999 ήταν το επίκεντρο της ισχυρής δόνησης που ταρακούνησε λίγο μετά τις 2 την Αττική, όπως είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, από το Σεισμολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

    Όπως περιέγραψε ο κ. Σκορδίλης στην ΕΡΤ, η μετασεισμική ακολουθία είναι σε εξέλιξη και έχουν καταγραφεί μετασεισμικές δονήσεις όχι πάνω από 4 Ρίχτερ.

    Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εκτίμηση για το εάν είναι ο κύριος σεισμός, δεν έχουμε αρκετά δεδομένα, ξεκαθάρισε ο κ. Σκορδίλης, εξηγώντας πως οι σεισμολόγοι περιμένουν πληροφορίες από τους μετασεισμούς για να κάνουν τις εκτιμήσεις τους.

    «Προφανώς υπάρχει κάποιο σεισμικό ρήγμα που τον προκάλεσε, το εάν μπορεί αν διεγείρει γειτονικά ρήγματα, νομίζω είναι απίθανο, είναι μικρός για να κάνει κάτι τέτοιο» ξεκαθάρισε.

    Λίγο αργότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο κ. Σκορδίλης ανέφερε πως «η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό».

    Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

    Σύμφωνα με τον κ Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος», πρόσθεσε.

    «Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα», δήλωσε στο Newpost ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας για τον πολύ ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 14:14 στην Αθήνα.

    Ο ίδιος έδωσε το μέγεθος του σεισμού στα 5,1 Ρίχτερ και πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε το φαινόμενο».

    Ενημερωθείτε εδώ για την σεισμική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο



    ΣΧΟΛΙΑ