• Σεισμοί

    Από τον εστιακό χώρο της Πάρνηθας ο ισχυρός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα

    • NewsRoom

    Από το σημερινό σεισμό στην Αθήνα


    Ισχυρότατος σεισμός 5,1  βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το μεσημέρι της Παρασκευής (14:13) την Αθήνα, με το επίκεντρό του να προσδιορίζεται μεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας κοντά στην Πάρνηθα.

    Ο σεισμός ήταν πολύ επιφανειακός με εστιακό βάθος μόλις 13 χιλιόμετρα και γι’ αυτό έγινε πολύ αισθητός.

    Ο σεισμός που έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο της Πάρνηθας που είχε δώσει τον φονικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999.

    Σύμφωνα με τους σεισμολόγους ο σημερινός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ είχε «συγγένεια» με τον φονικό σεισμό της Αθήνας, της 7ης Σεπτεμβρίου του ’99.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικό ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. «Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα.

    Μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για σοβαρούς τραυματισμούς ή ζημιές.

    Η μόνη αναφορά για τραυματισμό αφορά σε μια τουρίστρια, χωρίς ευτυχώς η κατάστασή της να εμπνέει ανησυχία.

    Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε διάρκεια 15 δευτερολέπτων, με αποτέλεσμα η σεισμική δόνηση να γίνει ιδιαίτερα αισθητή και σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

    Έντεκα ισχυροί μετασεισμοί έχουν καταγραφεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών από τις 14:13 οπότε και σημειώθηκε ο σεισμός των 5,1 βαθμών. Ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε περίπου μια ώρα μετά τον αρχικό σεισμό, ο οποίος φαίνεται πως ήταν ο κύριος, και ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

    Παλαιά εγκαταλελειμμένα κτήρια κατέρρευσαν σε Πειραιά, Αιγάλεω και Μοναστηράκι, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε 76 κλήσεις κυρίως για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ. Μικροτραυματισμοί σημειώθηκαν από πτώσεις σοβάδων και από σπασμένα τζάμια.

    Μετά το σεισμό υπήρξαν προβλήματα στα δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ενώ σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

    Η Πυροσβεστική και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα.

    Οι σεισμολόγοι συνιστούν ψυχραιμία καθώς η σεισμική θωράκιση της πόλης είναι πολύ ικανοποιητική και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

    Ενημερωθείτε εδώ για την σεισμική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο

    Τι λένε οι σεισμολόγοι

    Οι πρώτες φωτογραφίες από το κέντρο της Αθήνας μετά το σεισμό

    Κλήσεις στο ΕΚΑΒ για τραυματισμούς από σπασμένα τζάμια

    Εντολή για εκκένωση όλων των δημοσίων κτιρίων- Εκτός λειτουργίας το Μετρό

    «Περιορίστε τα τηλέφωνα, επιλέξτε το διαδίκτυο» συμβουλεύουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

    Χαμός στα social media μετά την ισχυρή δόνηση των 5,3 Ρίχτερ



    ΣΧΟΛΙΑ