• Σεισμοί

    Ποιες είναι οι Αλκυονίδες νήσοι που έδωσαν τον μεγάλο σεισμό του 1981 και «απειλούν» με νέο

    • NewsRoom

    Αλκυονίδες Νήσοι


    Αίσθηση, αλλά και ανησυχία, προκάλεσαν οι δηλώσεις του ομότιμου καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνου Μακρόπουλου, για την πιθανότητα νέου σεισμού. Νέου σεισμού ο οποίος, αυτή τη φορά, θα προέλθει από τις Αλκυονίδες νήσους.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που «χόρεψε» την περιοχή της Αττικής, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο, που έδωσε και τον ισχυρό σεισμό του 1981, λέγοντας ότι «πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος».

    Όπως είπε, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

    Συνέστησε, μάλιστα, να κοιτάξουμε τα κτήρια, «όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».

    Πού βρίσκονται, όμως, οι Αλκυονίδες νήσοι που, αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του κ. Μακρόπουλου, είναι πιθανό να προκαλέσουν και νέα, ισχυρή για την περιοχή της πρωτεύουσας (και όχι μόνο) σεισμική δόνηση;

    Σύμφωνα με τη wikipedia, οι Αλκυονίδες νήσοι, καλούμενες και κατ’ ευφημισμό «καλά νησιά» (ή Καλάνησα), αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου, του λεγόμενου κόλπου του Λειβαδάστρου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.

    Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή (νησίδα), το Δασκαλειό (Αλκυονίδων), το Γλαρονήσι (Αλκυονίδων) και το Πρασονήσι (Αλκυονίδων).

    Πρόκειται για τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και που φέρεται να αναδύθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών.

    Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στην περιοχή.

    Αλκυονίδες Νήσοι (Πηγή: enloutrakio.gr)

    Είναι σχετικά νησιά άνυδρα και υπάρχουν ελάχιστα κτίσματα σε αυτά, καθώς επίσης και ιχθυοκαλλιέργειες.

    Στο έδαφός τους έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίων εγκαταστάσεων.

    Αλκυονίδες Νήσοι (Πηγή: enloutrakio.gr)

    Η περιοχή των «Καλών νήσων», όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και ήταν το επίκεντρο του σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, με πολλούς νεκρούς στην Αθήνα.

    Το όνομά τους προέρχεται από τις Αλκυονίδες,τις  7 Νύμφες, κόρες του γίγαντα Αλκυονέα.

    Οι Αλκυονίδες, σύμφωνα με τον μύθο, όταν ο Ηρακλής σκότωσε τον πατέρα τους, λυπήθηκαν τόσο που έπεσαν στη θάλασσα. Η Αμφιτρίτη, όμως, τους έδειξε συμπόνια και τις μεταμόρφωσε σε αλκυόνες.



    ΣΧΟΛΙΑ