• Κοινωνία

    Καιρός: Κοντά στους 20 βαθμούς η θερμοκρασία – Πόσο θα διαρκέσουν οι Αλκυονίδες

    • NewsRoom
    Συννεφιασμένος καιρός


    Ανεβαίνει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες με τη θερμοκρασία να παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Κολυδάς: Γιατί οι Αλκυονίδες διαρκούν περισσότερο στην Αττική

    Διευκρινίσεις για τις Αλκυονίδες ημέρες έδωσε με ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς καθώς όπως ανέλυσε η συμπεριφορά τους δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα.

    Όπως έγραψε ο Θοδωρής Κολυδάς, στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική.

    Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

    Αλκυονίδες ημέρες ορίζονται οι «ημέρες καλοκαιρίας» μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 16 βαθμούς Κελσίου.

    Τις ημέρες αυτές, για να τις ονομάσουμε Αλκυονίδες, ο καιρός θα πρέπει να «κυλήσει» με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ.

    Η συμπεριφορά των Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Έτσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε.

    Πάντως στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που «παγιδεύει» τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποια πιστοποιητικά καταργούνται από την άνοιξη

    Παρίσι: Επίθεση με μαχαίρι στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lyon

    Κοζάνη: Νεκρός στο σπίτι του από πυροβόλο όπλο, αστυνομικός



    ΣΧΟΛΙΑ