• Σεισμοί

    Προειδοποίηση σεισμολόγου για τις Αλκυονίδες: «Πλησιάζει σεισμός από το ρήγμα του 1981»

    • NewsRoom

    ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος


    Στην εκτίμηση ότι το ρήγμα της Πάρνηθας ολοκλήρωσε τη σεισμική δραστηριότητά του μετά τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου προχώρησε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ο οποίος, όμως, προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να έχουμε νέο σεισμό αν ενεργοποιηθεί το ρήγμα στις Αλκυονίδες.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μακρόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό, που έδωσε και τον ισχυρό σεισμό του 1981, λέγοντας ότι «πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος».

    Όπως είπε, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

    Συνέστησε μάλιστα να κοιτάξουμε τα κτήρια, «όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».

    Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, το ρήγμα της Πάρνηθας, ο κ. Μακρόπουλος ανέφερε ότι το εν λόγω ρήγμα δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών και πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999».

    Τέλος, για το ρήγμα της Αταλάντης, ο ομότιμος καθηγητής δήλωσε ότι «κοιμάται» κυριολεκτικά και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.

    Στην πιθανότητα να εκδηλωθεί ισχυρός σεισμός στη Αθήνα, μεγέθους 6 Ρίχτερ, αναφέρθηκε, με δηλώσεις του, και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

    «Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», προειδοποίησε.



    ΣΧΟΛΙΑ