• Κοινωνία

    Μορφή πανδημίας παίρνει ο κορωνοϊός με 362 νεκρούς και 17.205 κρούσματα – Σε καραντίνα Έλληνας στη Γαλλία

    • NewsRoom


    Ραγδαία αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Κίνα, όπου έχει φτάσει τους 362.

    Μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν πεθάνει συνολικά 57 άνθρωποι στην Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 17.205 και πολλαπλασιάζονται με τάχιστους ρυθμούς.

    Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι το πρώτο θύμα κορωνοϊού εκτός Κίνας υπήρξε στις Φιλιππίνες.

    Με συνολικά 362 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των θυμάτων της φονικής επιδημίας του SARS, το 2002, όταν είχαν πεθάνει 349 άνθρωποι.

    Eίναι πλέον πιθανό ο κορωναϊός να γίνει πανδημία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πολλούς κορυφαίους επιστήμονες ειδικούς στις λοιμώξεις. Η μεγάλη αβεβαιότητα πια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι όχι τόσο αν θα υπάρξει πανδημία (αυτό θεωρείται πιθανότατο), αλλά πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν παγκοσμίως.

    Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός διαγνωσμένων περιστατικών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν πόσοι θάνατοι μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον. Μια πανδημία -δηλαδή μια εξαπλωνόμενη επιδημία σε τουλάχιστον δύο ηπείρους του πλανήτη- μπορεί να έχει διεθνείς επιπτώσεις, παρά τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις εκτεταμένες καραντίνες, μέτρα που ήδη επιβάλλουν όλο και περισσότερες χώρες.

    Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση μέχρι στιγμής να γνωρίζουν πόσο φονικός θα αποδειχθεί ο νέος ιός «2019-nCoV», αλλά υπάρχει πια ολοένα μεγαλύτερη επιστημονική συναίνεση ότι μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, περισσότερο όπως η κοινή γρίπη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, παρά όπως οι προηγούμενοι θανατηφόροι ιοί SARS και MERS, που μεταδίδονταν πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Σε καραντίνα Έλληνας με την έγκυο σύζυγό του στη Γαλλία

    Σε καραντίνα βρίσκεται ένας Έλληνας που ζούσε στην πόλη Ουχάν και κατάφερε να φύγει από την Κίνα και να μεταβεί στη Γαλλία. Πρόκειται για τον Άλεξ Ζαχάρ, ελληνικής καταγωγής, ο οποίος θα παραμείνει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

    «Θα με κρατήσουν εδώ για 14 ημέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω, αλλά όταν μπορέσω να φύγω το σχέδιό μου είναι να έρθω στην Αθήνα. Αλλά δεν θα με αφήσουν να φύγω για δύο εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν έχει κανένα σύμπτωμα, ενώ δήλωσε πως σε καραντίνα κρατούν και την εγκυμονούσα σύζυγό του.

    «Θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως καραντίνα. Καλύτερα είναι αυτό από το να μέναμε στην Ουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου. Είναι 8 μηνών έγκυος. Δεν μπορούσαμε να καθίσουμε παραπάνω. Αν δεν είχαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους Έλληνες διπλωμάτες, να μας βοηθήσουν, εγώ ακόμα εκεί θα ήμουν με τη γυναίκα μου που, όπως σας είπα, είναι 8 μηνών έγκυος και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Επρεπε να φύγουμε γρήγορα».

    Σε ετοιμότητα το υπ. Υγείας

    Στο μεταξύ, στην Ελλάδα, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, υπό τον φόβο να εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού.

    Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενώ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ετοιμότητα της χώρας σχετικά με τον κορωνοϊό.

    Μέχρι τώρα εξετάστηκαν επτά περιπτώσεις σε Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη, με τις εξετάσεις όλων των ασθενών να βγαίνουν αρνητικές.

    Αυξάνονται δραματικα τα κρούσματα στο εξωτερικό

    Την ίδια ώρα στο εξωτερικό συνεχίζονται να αυξάνονται τα κρούσματα. Στο Βιετνάμ επιβεβαιώθηκαν 3 νέα κρούσματα, με τον αριθμό να φτάνει τους 8. Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε πως επίσης βρέθηκαν άλλα 3 κρούσματα στην Καλιφόρνια, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών στους 11, με δύο από τα θύματα να είναι ζευγάρι. Μάλιστα, ο ιός μεταφέρθηκε από τον έναν στον άλλο, καθώς ο σύζυγος είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και παρουσίασε τα συμπτώματα στην επιστροφή του στην Καλιφόρνια.

    Στην Ινδονησία, πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίσσονται στα αεροδρόμια, όπου ψεκάζουν τους επιβάτες κατά την αποβίβασή τους από τα αεροπλάνα.

    Απομονώθηκε ο γενετικός κώδικας του ιού

    Στην Ιταλία και συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης απομονώθηκε ο γενετικός κώδικας που έχει ο κορωνοϊός.

    Όπως τόνισε ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, «με τον τρόπο αυτό ανοίγονται νέοι δρόμοι για την μελέτη, την διάγνωση και την θεραπεία του ιού».

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η χώρα του γίνεται σημείο αναφοράς για την διεθνή έρευνα για την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ο κορωνοϊός και ότι πρόκειται να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

    Εντός λίγων ημερών από την ανακοίνωση της εμφάνισης της νόσου, έχει πλέον χαρακτηρισθεί το γονιδίωμα του ιού, έχουν δημοσιευθεί επιδημιολογικά δεδομένα της εξάπλωσής του, έχει προσδιορισθεί ότι μάλλον προήλθε από τις νυχτερίδες, αν και δεν είναι γνωστό αν κάποιος ενδιάμεσος ξενιστής έπαιξε ρόλο στη μετάδοσή του στον άνθρωπο, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Μελέτιο Α. Δημόπουλο.

    Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει πως ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι έχουν δημοσιευθεί ήδη δεδομένα για την κλινική εκδήλωση της λοίμωξης που θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή μέτρων προστασίας για τη μετάδοση της λοίμωξης.

    Απότομη «βουτιά» το Χρηματιστήριο της Κίνας

    Με τον κορωναϊό να βρίσκεται σε έξαρση παγκοσμίως, η επίδρασή του έχει αντίκτυπο και στους δείκτες του Χρηματιστηρίου της Κίνας, όπου σημείωσαν τρομερή «βουτιά».

    Οι επενδυτές προφανώς σε κατάσταση πανικού λόγω της θανατηφόρας επιδημίας, στην πρώτη συνεδρίαση μετά το Κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, είδαν τους δείκτες να παρουσιάζουν τεράστια πτώση 9 μονάδων.



    ΣΧΟΛΙΑ