• Κοινωνία

    «Πρεμιέρα» για τον νέο κατώτατο μισθό: Ποιοι θα δουν περισσότερα χρήματα στον λογαριασμό τους


    Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ. Από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεαστούν θετικά συνολικά 24 επιδόματα του ΟΑΕΔ. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν υποβάλει το έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών που προκύπτει από την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

     Από τις αυξήσεις επηρεάζονται:

    – Όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 614.044 άτομα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 33,65% του συνόλου.

    – Όσοι αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό. Δηλαδή όσοι είναι νέοι κάτω των 25 ετών, θα δουν τον μισθό τους να πηγαίνει στα 650 ευρώ.

    – Επίδομα γάμου: Με βάση τα σημερινά δεδομένα το επίδομα είναι 58,6 ευρώ το μήνα και θα πάει στα 65 ευρώ τον μήνα.

    – Αμοιβές για όσους εργάζονται με µε μερική απασχόληση. Αυτές είναι συνδεδεμένες με τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο. Εφόσον ανέβει θα υπάρξει και προς τα πάνω αναπροσαρμογή.

    – Όσοι είχαν έως το 2012 συμπληρώσει πάνω από μια 3ετία προϋπηρεσίας δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω. Με αντίστοιχο τρόπο το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας έως τον Φλεβάρη του 2012 και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι κρίνεται σήμερα στο ΣτΕ για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Πώς διαμορφώνονται τα επιδόματα και οι αποδοχές μαζί με τις τριετίες



    ΣΧΟΛΙΑ