• Κοινωνία

    Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Ρόδο: Συνεχή μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις, κάηκαν σπίτια στη Λάερμα – Μια προσαγωγή υπόπτου (upd)

    • NewsRoom
    Πυρκαγιά στη Ρόδο


    Μια νέα δύσκολη νύχτα αναμένει τους πυροσβέστες και τους κατοίκους της Ρόδου, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά στο κέντρο του νησιού συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, καθώς στο νησί πνέουν για μια ακόμη ημέρα ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι συνεχώς αλλάζουν κατεύθυνση.

    Αργά το βράδυ του Σαββάτου, το 112 ήχησε για μια ακόμα φορά, αυτή τη φορά για προληπτική εκκένωση των χωριών Γεννάδι και  Κιοτάρι. Παράλληλα, η φωτιά  κατευθύνθηκε ξανά και προς τη Λάερμα, όπου έκαψε σπίτια.

    Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, νέο μήνυμα στάλθηκε για εκκένωση της Λίνδου, των Πευκών και της Κάλαθου προς Αρχάγγελο, καθώς η φωτιά κατευθύνεται προς τα εκεί. Ακολούθησε, λίγο πριν τις 2:00 τα ξημερώματα, μήνυμα μέσω του 112 για εκκενώσεις των χωριών Μάσαρη, Μαλώνα και Χαράκι με κατεύθυνση προς Ρόδο.

    Παράλληλα με τις εκκενώσεις από Λίνδο, Πεύκοι και Κάλαθο γίνονταν και οι εκκενώσεις δια θαλάσσης σε Κιοτάρι και Γενάδι όπου είχαν συγκεντρωθεί στις δύο παραλίες περίπου 600 άνθρωποι.

    Υπενθυμίζεται πως η Ρόδος βρίσκεται στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται την Κυριακή στην ύψιστη κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5) για εκδήλωση πυρκαγιάς την Κυριακή, λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας και των ισχυρών ανέμων.

    Ο Ελληνικός Στρατός προχωρά στο άνοιγμα των στρατοπέδων  στη Ρόδο προκειμένου να φιλοξενηθούν πολίτες και τουρίστες, μεταξύ των οποίων και αυτό της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών στην περιοχή Κάλαθος.

    Νωρίτερα, είχαν δεσμευθεί τρία επιβατηγά πλοία στο λιμάνι της Ρόδου για την φιλοξενία απεγκωβισμένων. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600 ατομα), Δωδεκανησος Εξπρές (347 ατομα) και Blue Star Chios (300 άτομα). Σύνολο 1247 άτομα.

    Επίσης έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

    Σχετικά με τη φιλοξενία και διατροφή πολιτών που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά στη Ρόδο, σε συννενόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν νωρίτερα προληπτικά από τα ξενοδοχεία τους, οι παρακάτω συνεδριακού χώροι ξενοδοχείων.

    Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί 3.190 άτομα:

    SHERATION RODOS RESORT—– 250
    VERGINA—-400
    AMATHUS—-70
    RODOS PALACE—-1500
    MEDITERRANEAN—-150
    PARADISE RESORT- ELA RESORT—-300
    OLYMPIC PALACE—–300
    KRESTEN PALACE—150
    EDEN ROC —70

    Το απόγευμα του Σαββάτου, νέα σύσκεψη, παρουσία και του Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας γύρω από την κατάσταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, η οποία συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα.

    Στη Ρόδο μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

    Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

    Ελικόπτερο ρίχνει νερό κατά την διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή Κιοτάρι νότια της Ρόδου, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023.

    Προσαγωγή υπόπτου για τη φωτιά

    Αργά το βράδυ του Σαββάτου, μεικτό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού προχώρησε στην προσαγωγή ενός ατόμου για να διερευνηθεί αν και κατά πόσο έχει ανάμειξη στην υπόθεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο.

    Το συγκεκριμένο άτομο εντοπίστηκε στο χωριό Απόλλωνα και γίνεται η προσαγωγή του μετά από καταθέσεις και μαρτυρίες εθελοντών.

    Για την ώρα πρόκειται για προσαγωγή και όχι για σύλληψη.

    Πώς κινήθηκε η πυρκαγιά

    Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson), ωστόσο η απότομη αλλαγή των ανέμων κατά 90 μοίρες οδήγησε την  φωτιά εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.

    Από τις 12:20 είχε δοθεί με 112 προληπτική απομάκρυνση στα χωριά Λάρδο και Πυλώνα.

    Ο άνεμος έπνεε βόρειος- βορειοδυτικός με ένταση 7 μποφόρ και μετέφερε τη φωτιά με μεγάλη ταχύτητα και για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης 112 σε όσους διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες στις 13:42 από Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

    κατεστραμμένο ολοσχερώς από την πυρκαγιά στην περιοχή Κιοτάρι νότια της Ρόδου, κατά την διάρκεια απεγκλωβισμού ατόμων, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023.

    Οι περισσότεροι από τους τουρίστες  έμεναν σε ξενοδοχεία στην περιοχή Κιοτάρι και ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου. Τρία από τα ξενοδοχεία αυτά δεχτήκαν την «εισβολή» της φωτιάς, η οποία προκάλεσε υλικές ζημιές, ωστόσουπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση και αυτή δεν επεκτάθηκε.

    Παράλληλα, υπήρξε απομάκρυνση των τουριστών και από τα άλλα ξενοδοχεία, η οποία έγινε λόγω των πυκνών καπνών που είχε σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή.

    Γιγαντιαία επιχείρηση απεγκλωβισμού στο Κιοτάρι

    Με την αλλαγή της κατεύθυνσης της πυρκαγιάς και τα μηνύματα μέσω του 112, ξεκίνησε άμεσα μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωση για χιλιάδες τουρίστες στην περιοχή του Κιοτάρι, προς  ασφαλή παρακείμενα σημεία.

    Χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής κατευθύνθηκαν είτε πεζή, είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά ημερόπλοια και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας, ακόμα και με αγροτικά αυτοκίνητα, προς ασφαλή σημεία.

    Τουρίστες εκκενώνουν ξενοδοχείο στη Ρόδο
    Πηγή: Δημοκρατική

    Τουρίστες περιμένουν να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος κατά την διάρκεια εκκένωσης στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου, κατά την διάρκεια απεγκλωβισμού ατόμων, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023.

    Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου επιτάχθηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρθηκαν οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, οι οποίοι είχαν κατευθυνθεί προς τη θάλασσα στο Κιοτάρι, προς ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

    Αντίστοιχα, άμεσα ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος της κατευθυνθηκε προς τη Νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

    Αρκετοί εκ των τουριστών κατευθύνθηκαν προς την παραλία Λάρδου, όπου και εκεί πραγματοποιήθηκε επιχείρηση μετακίνησης με πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού.

    Το Λιμενικό απεγκλωβίζει τουρίστες στο Κιοτάρι
    (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού  συμμετείχαν τρία πλωτά του λιμενικού , ένα ναυαγοσωστικό πάνω από 20 ιδιωτικά σκάφη ενώ έσπευσε και πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

    Ως ένα σημαντικό βαθμό, ο απεγκλωβισμός έγινε ομαλά, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις.  Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετοί τουρίστες από το πλωτό του λιμεναρχείου Ρόδου και με ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση.

    επιβιβάζονται σε σκάφος από την παραλία στην περιοχή Κιοτάρι νότια της Ρόδου, κατά την διάρκεια απεγκλωβισμού ατόμων, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023.

    Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ. Σε συνεργασία με τον δήμο της Ρόδου οι τουρίστες μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

    Από το Λιμενικό δεσμεύθηκαν τρία επιβατηγά πλοία για τη φιλοξενία τους, στο λιμάνι της Ρόδου.

    Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού,  από το Λιμενικό Σώμα/Υπουργείο Ναυτιλίας:

    Επιχειρήρισαν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

    Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

    Συνολικά, πάνω από 2.500 άτομα απεγκλωβίστηκαν από το Λιμενικό.

    Την ίδια ώρα, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τον απεγκλωβισμό πολιτών από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

    Εναέρια:

    2xCL-415

    1xCH-47D (Ε/Π)

    Επίγεια και θαλάσσια:

    2 Π/Γ (προωθητής γαιών)

    1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών)

    2 ανατρεπόμενα

    1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων)

    2 Ρ/Μ (ρυμουλκά)

    2 πυροσβεστικά οχήματα

    14 άτομα χειριστές οχημάτων

    6 Λεωφορεία

    4 STEYER

    6 πλωτά ειδικων δυνάμεων

    Τορπιλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

    Τέλος, να σημειωθεί πως από το ΕΚΑΒ αναφέρθηκαν τουλάχιστον 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

    Διαβάστε επίσης

    Ρόδος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο νησί για πέμπτη ημέρα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, εκκενώνονται προληπτικά οικισμοί

    Πυρκαγιά στη Ρόδο: Επιτάσσονται τα τουριστικά σκάφη για τη μεταφορά των τουριστών από το Κιοτάρι

    Εκκενώθηκαν δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή Κιοτάρι



    ΣΧΟΛΙΑ