• Κοινωνία

    «Περούκα Gate»: Το δικαστήριο απάλλαξε τους δύο Έλληνες δημοσιογράφους


    Απαράδεκτη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο η ποινική δίωξη σε βάρος των δημοσιογράφων Θάνου Δημάδη και Δημήτρη Σουλτογιάννη για το αποκαλούμενο «Περούκα Gate».

    Το δικαστήριο απάλλαξε τους δύο Έλληνες δημοσιογράφους που το Σεπτέμβριο του 2016, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, στο ξενοδοχείο της ελληνικής αποστολής στη Νέα Υόρκη, φέρονται να χρέωσαν στο δωμάτιο μέλους της τότε κυβερνητικής αποστολής, υπογράφοντας με το όνομα του, τα ποτά που παρήγγειλαν στο μπαρ του ξενοδοχείου.

    Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνταν για πλαστογραφία μετά χρήσεως από κοινού, μετά τη μήνυση του θιγόμενου μέλους της κυβερνητικής αποστολής, δημοσιογράφου Γιώργου Χριστοφορίδη.

    Το δικαστήριο σήμερα υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και έκανε δεκτές τις δύο ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, κηρύσσοντας απαράδεκτη την ποινική δίωξη για πλημμεληματική πλαστογραφία, χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

    Κατά την εισαγγελική πρόταση, «η πράξη πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια άσκησης της υπηρεσίας του υπαλλήλου, πράγμα που δεν ισχύει στην προκείμενη περίπτωση».

    Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, στο facebook, ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης προχώρησε σε δήλωση σχετικά με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου:

    «Εδώ και τρία χρόνια έχω δεχθεί έναν σφοδρό και ανελέητο πόλεμο από το Νίκο Παππά και τους μετακλητούς του επειδή δεν υπέκυψα στα ασύδοτα ψέματά τους που στόχο είχαν την επαγγελματική και κοινωνική καταστροφή μου.

    Οι Αμερικανικές αρχές διέψευσαν τα περί δήθεν σύλληψής μου στις ΗΠΑ και προς απόδειξη αυτού είχαν μάλιστα προβεί και σε αποχαρακτηρισμό εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών τα οποία κατέρριψαν μονομιάς, όπως θυμάστε, τα μυθεύματα περί δήθεν σύλληψής μου στη Νέα Υόρκη, που ο Νίκος Παππάς και οι υπάλληλοί του διακινούσαν στην Ελλάδα για εμένα. Τότε, υπέβαλα, όπως γνωρίζετε, μήνυση στον ενορχηστρωτή τους, Παππά ως οποίος για να αποφύγει την δίωξη, ζήτησε ασυλία.

    Επί τρία χρόνια διασύρθηκα από τον μετακλητό του Παππά-ΧΩΝΙ κατηγορώντας με στην Ελλάδα ότι εγώ τον πλαστογράφησα στη Νέα Υόρκη. Οι Παππάς και ΧΩΝΙ γνώριζαν ότι σε ένα σοβαρό κράτος όπως η Αμερική τα μυθεύματά τους περί δήθεν πλαστογράφησης της υπογραφής τους από εμένα θα κατέρρεαν. Γι᾽αυτό επέλεξαν να μεταφέρουν και να αναπαράγουν αυτά τα ψέματά τους στην Ελλάδα.

    Σήμερα όμως η ελληνική Δικαιοσύνη μίλησε, και αποφάσισε ότι η μήνυση και η ποινική δίωξη εναντίον μου με την κατηγορία της πλαστογραφίας ήταν παράνομες, κάτι που από την αρχή γνώριζε ο κ. Παππάς και ο μετακλητός αλλά σκοπός τους δεν ήταν άλλος από το διασυρμό μου. H σκευωρία τους εναντίον μου γυρίζει πλέον μπούμπερανκ στους ίδιους. Εξ αρχής είχα καταθέσει μήνυση για ψευδή καταμήνυση στον μετακλητό του κ. Παππά-XΩΝΙ ο οποίος θα κληθεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και θα είναι αυτός και η συμμορία του κ. Παππά εκείνοι που από τώρα και για τα επόμενα χρόνια θα κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

    Δημόσια ευχαριστώ τους δικηγόρους Κωνσταντίνο Προίσκο, Φώτη Κωτσή, Πρόδρομο Αβραμίδη για την επιμελή δουλειά τους τα τρία αυτά χρόνια, τους μάρτυρες για την κούραση που υπέστησαν όλο αυτό το διάστημα παρουσιαζόμενοι κάθε φορά στα Δικαστήρια, τον μεταφραστή μας, και τη μητέρα μου για την αγέρωχη στήριξή της.

    Mε αφορμή την δικαίωσή μου που συμπίπτει με την σημερινή ημέρα εορτασμού του ονόματός μου θέλω, μετά από τρία χρόνια αιματηρού αγώνα που έχω δώσει, να στείλω το μήνυμα ότι στη ζωή πρέπει κανείς να παλεύει, να μη το βάζει κάτω, να μην παραδίδεται στο ψέμα, την ιδιοτέλεια, και την σκευωρία Πρέπει να έχεις θεριό μέσα σου για να αντέξεις αυτό που πέρασα εγώ. Φαίνεται πώς έχω ένα θεριό, κι άντεξα. Υπέφερα πάρα πολύ αλλά ένα πράγμα είπα στο εαυτό μου: δεν θα λυγίσεις. Και δεν λύγισα. Πλέον ποινικά διωκόμενοι είναι η συμμορία του Παππά-ΧΩΝΙ».

    Στο δικαστήριο παραστάθηκε ως πολιτικώς ενάγων ο κ. Χριστοφορίδης, ο οποίος μετά την απόφαση δήλωσε:

    «Να μην έρθει αντιμέτωπος με την αλήθεια επέλεξε ο Θάνος Δημάδης. Για την υπόθεση «perouka gate», που απασχόλησε το πανελλήνιο, όταν εντοπίστηκε με τον Δημήτρη Σουλτογιάννη να παρακολουθούν με περούκες τον τότε υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά και να έχουν πλαστογραφήσει την υπογραφή μου, ως ειδικού συμβούλου της κυβέρνησης, Δημάδης και Σουλτογιάννης έκαναν σήμερα ένσταση ισχυριζόμενοι ότι το αδίκημα δεν τελέστηκε κατά την άσκηση της υπηρεσίας μου. Επιχείρημα που προέβαλαν και κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, αλλά ο εισαγγελέας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης.

    Κατά συνέπεια, το δικαστήριο δεν προχώρησε καν στην εξέταση της ουσίας της υπόθεσης, ώστε να αποδειχθεί η πλαστογραφία την οποία είδε με τα μάτια του το σύνολο της ελληνικής κοινής γνώμης (αφού η απόδειξη όπου οι δύο κατηγορούμενοι έβαλαν το όνομα μου, αριθμό δωματίου και μια δυσανάγνωστη υπογραφή έλαβε ευρύτατη δημοσιότητα), ενώ την έχει ομολογήσει και ο ένας από τους δύο σήμερα κατηγορούμενους, Δημήτρης Σουλτογιάννης, στην τηλεοπτική εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου στον τηλεοπτικό σταθμό Star λίγες μέρες μετά το περιστατικό (21/9/16), λέγοντας ότι η πλαστογραφία έγινε «πάνω στη γρηγοράδα» τους.

    Ο ίδιος, μάλιστα, παραδέχθηκε ότι η ομολογία του έγινε σε συνεννόηση με τον Θάνο Δημάδη.

    Δημάδης και Σουλτογιάννης θα ζήσουν για πάντα με τη ρετσινιά του πλαστογράφου, αφού επέλεξαν να μη δικαστούν. Μα ποιος αθώος το κάνει αυτό; Η αλήθεια θα αποδειχθεί στα αστικά δικαστήρια, όπου έδωσα εντολή στον δικηγόρο μου, Περικλή Πασχάκη, να προσφύγει».



    ΣΧΟΛΙΑ