Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, ο οποίος χρίστηκε Πάπας Λέων ΙΔ΄ και ο οποίος είναι γνωστός με το προσωνύμιο Λατίνος Γιάνκης θεωρείται αυτή τη στιγμή ως η τέλεια λύση από πολλούς παρατηρητές του Βατικανού.

«Ένας κοσμικός κληρικός τόσο Λατινοαμερικανός όσο και Βορειοαμερικανός, και ένας πιθανός γεφυροποιός μεταξύ δύο ολοένα και πιο απομακρυσμένων καθολικών κόσμων», αναφέρει το politico.

1

«Είναι σαν κάτοχος διπλού διαβατηρίου, είναι ο τέλειος ποντίφικας για την παρούσα στιγμή», δήλωσε ο Μάιλς Πάτεντεν, ιστορικός παπικών θεμάτων και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο προκάτοχος του Πρέβοστ, Πάπας Φραγκίσκος πάλεψε με τις αυξανόμενες διαιρέσεις σε μια Εκκλησία διχασμένη σε γεωγραφικά και ιδεολογικά όρια: Από τη μια οι παραδοσιακοί που συνέχιζαν να βλέπουν τον θεσμό ως θεμελιωδώς δυτικό και ακόμη και σήμερα δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τα εκατομμύρια νέων Καθολικών που δημιουργούνταν εκτός της Γηραιάς Ηπείρου και από την άλλη οι προοδευτικοί που αγωνίζονταν για την προσαρμογή της Εκκλησίας στον σύγχρονο, φιλελεύθερο κόσμο.

Οι προσπάθειες του Φραγκίσκου να ευχαριστήσει τους πάντες προκάλεσαν θεολογικό χάος και καλλιέργησαν μια σφοδρή συντηρητική αντιπολίτευση, καθώς και αντίσταση από βετεράνους του Βατικανού που δεν συμπαθούσαν την μεταρρυθμιστική του ατζέντα.

Ο Πρέβοστ — τουλάχιστον θεωρητικά — θα μπορούσε να είναι ο συμβιβαστικός υποψήφιος που χρειάζεται η Εκκλησία.

Γεννημένος στο Σικάγο, ο 69χρονος έχει περάσει μεγάλο μέρος της κληρικής του ζωής στο εξωτερικό ως ιεραπόστολος και δάσκαλος στο Περού και μιλάει γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ιταλικά, καθώς και αγγλικά. Είναι επίσης εξοικειωμένος με τον αδίστακτο κόσμο της πολιτικής και του πρωτοκόλλου του Βατικανού, υπηρετώντας ως πρόεδρος της Παπικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική στην Πόλη του Βατικανού, όπου ήταν επίσης υπεύθυνος για τον διορισμό νέων επισκόπων.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων άσκησης πίεσης πριν από το κονκλάβιο, οι Λατινοαμερικανοί καρδινάλιοι τον είδαν ως έναν από τους δικούς τους, και είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί να συμφώνησαν να τον επιλέξουν ως συμβιβαστικό υποψήφιο, αφού ο πολυδιαφημισμένος υποψήφιος Πιέτρο Παρολίν, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αγίας Έδρας, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ψηφοδέλτια, δήλωσε στο POLITICO ένας άνθρωπος που βρίσκεται μέσα στο Βατικανό.

Η ταχύτητα με την οποία αυτός ο σχετικά άγνωστος εξελέγη πάπας υποδηλώνει την επιτυχία του στην οικοδόμηση αυτής της ευρείας κοινοβουλευτικής ομάδας. Ονομάστηκε την Πέμπτη γύρω στις 7:15 μ.μ. και επιλέχθηκε μετά από τέσσερις ψηφοφορίες – μία από τις πιο γρήγορες εκλογές για το κονκλάβιο στη σύγχρονη ιστορία. Οι ηγέτες της εκκλησίας πιθανότατα ήθελαν να δείξουν ενότητα μετά από χρόνια διχασμού υπό τον Φραγκίσκο. «Ήταν 10 χρόνια εμφυλίου πολέμου», δήλωσε ο παρατηρητής του Βατικανού Μάρκο Πολίτι.

Η σημειολογία των κινήσεων του νέου Πάπα

Ταυτόχρονα, ο διορισμός του δεν έχει κάνει πολλά για να κατευνάσει τους υπερσυντηρητικούς που αγωνίζονταν για πολύ καιρό υπό τη μεταρρυθμιστική βασιλεία του Φραγκίσκου, και δείχνει ότι οι προοδευτικοί πήραν το πάνω χέρι στο κονκλάβιο παρά τις πυρετώδεις προσπάθειες των συντηρητικών που προσυπογράφουν την MAGA να ασκήσουν επιρροή .

«Είναι λίγο-πολύ αυτό που περίμενα — το ίδιο με τον Μπεργκόλιο όσον αφορά την ουσία, αλλά ελαφρώς πιο λιτό όσον αφορά το ύφος», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Χάρνγουελ, στενός σύμμαχος του πρώην στρατηγικού αναλυτή του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, και ανταποκριτής Ευρώπης για το podcast War Room.

Πράγματι, ο Πρέβοστ έχει ήδη δηλώσει ότι θα ακολουθήσει την παράδοση του Φραγκίσκου, δήλωσε ο Στίβεν Σνεκ, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτικής και Καθολικών Σπουδών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι, δήλωσε ότι το όνομα Λέων ΙΔ΄ αποτίει φόρο τιμής στον Πάπα Λέοντα ΙΓ΄, έναν ποντίφικα του 19ου αιώνα που εισήγαγε τη σύγχρονη κοινωνική διδασκαλία στην εκκλησία και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Δεν είναι μια τυχαία αναφορά».

Η διδασκαλία του Λέοντα ΙΓ΄ «δημιούργησε το μέρος της εκκλησίας που υποστηρίζει τον περιβαλλοντισμό, τη φυλετική δικαιοσύνη και μια πιο δημοκρατική προσέγγιση. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή για έναν κόσμο όπου ο αυταρχισμός βρίσκεται σε άνοδο», είπε ο Σνεκ.

«Αυτά που είπε στην ομιλία του δείχνουν ότι θα αποτελέσει συνέχεια του Φραγκίσκου, καθώς έδωσε έμφαση στην αλληλεγγύη και στους περιθωριοποιημένους. Προφανώς, δεν θα είναι ο ίδιος, αλλά θα ακολουθεί την παράδοση του Φραγκίσκου».

Ταυτόχρονα, όμως, ο Πρέβοστ έχει ήδη αποστασιοποιηθεί από τον θερμό προσωπαλισμό και τον ριζοσπαστισμό του εκλιπόντος προκατόχου του. Συγκεκριμένα, η επιλογή του την Πέμπτη να φορέσει το παραδοσιακό κόκκινο εσάρπα που φορούσε ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ – αλλά απέφυγε ο Φραγκίσκος – σηματοδοτεί «κάποιο βαθμό συντηρητισμού», δήλωσε ο Πάτεντεν.

«Δεν είναι σαν τον Φραγκίσκο», συμφώνησε το άτομο που αναφέρθηκε παραπάνω, το οποίο γνώριζε τον Φραγκίσκο. «Δεν είναι Φραγκισκανός — είναι κοντά στον Φραγκίσκο, αλλά δεν είναι ένας πραγματικός υποψήφιος για τη συνέχεια του Φραγκίσκου, κάτι που θα ήταν ο Τάγκλε», μια αναφορά στον Φιλιππινέζο Καρδινάλιο Λουίς Αντόνιο Τάγκλε, ο οποίος θεωρείται προοδευτικός υποψήφιος.

Για ορισμένους, αποτελεί δικαίωση —τουλάχιστον εν μέρει— της δημοφιλούς αντίληψης ότι οι νέοι πάπες πάντα αντισταθμίζουν τους προκατόχους τους, η οποία ενσαρκώνεται στη διάσημη ιταλική παροιμία «χοντρός πάπας, αδύνατος πάπας».

Η σχέση με  τις ΗΠΑ

Πληροφορίες, που μετέδωσε το CNN θέλουν τον νέο Ποντίφικα να έχει ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στο Ιλινόις το 2012, το 2014 και το 2016, σύμφωνα με τα αρχεία εγγραφής ψηφοφόρων, φέρνοντάς τον ακόμη πιο κοντά ιδεολογικά με τη σημερινή αμερικανική διοίκηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος Ποντίφικας έχει, επίσης, ψηφίσει σε 4 φορές σε γενικές εκλογές, πιο πρόσφατα μέσω ψηφοφορίας, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, τα αμερικανικά μίντια, οι περισσότεροι από τους πρώην Προέδρους των ΗΠΑ, κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών υποδέχτηκαν με χαρά και συγκίνηση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μετά από 252 Ευρωπαίους Πάπες και 8 καταγόμενους από τη Μέση Ανατολή.

Πολύ περισσότερο, όταν ο Λέων ΙΔ’ είναι ο πρώτος Πάπας με καταγωγή από τις ΗΠΑ που ηγείται στο εξής μιας εκκλησίας με περίπου 1,4 δισεκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. «Αλλά η δύναμή του θα ξεπεράσει τη θρησκευτική κοινότητα, καθώς ο Λέων αναλαμβάνει έναν ρόλο με τεράστια διπλωματική και κοινωνική επιρροή», όπως θεωρούν εκ των υστέρων πολλοί αναλυτές, παρότι πίστευαν προηγουμένως ότι ήταν απίθανο ο νέος πάπας να κατάγεται από την Αμερική.

Για το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, «ένας Πάπας που προέρχεται από τις ΗΠΑ, κάνει να φαίνεται ότι ο εμπορικός του πόλεμος παράγει απτά αποτελέσματα», όπως τονίζεται, υπογραμμίζοντας τη γεωπολιτική διάσταση της εκλογής, την ώρα που βασικό κριτήριο για την ανάδειξη του νέου Ποντίφικα υπήρξε, κατά τη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, η σύνθεση του νέου κονκλάβιου. Συγκεκριμένα, φέτος περίπου το 32% των Καρδιναλίων στο κονκλάβιο προερχόταν από χώρες που είχαν βρεθεί στο κάτω μισό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά κεφαλήν, μια αξιοσημείωτη αύξηση από περίπου 22% το 2013. Υπό τη θητεία του Φραγκίσκου, το προφίλ του «μέσου καρδινάλιου εκλέκτορα» μετατοπίστηκε προς τα έθνη με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η πλειοψηφία των εκλεκτόρων προέρχεται από χώρες μεσαίου εισοδήματος στο κάτω μισό του ευρωπαϊκού πήχη, αντανακλώντας εν μέρει τη γεωγραφική συγκέντρωση των 1,4 δισεκατομμυρίων Καθολικών στον κόσμο. «Αυτή η μετατόπιση μεταξύ των καρδινάλιων εκλεκτόρων αντικατοπτρίζει την ευρύτερη τάση: η ανάπτυξη της Καθολικής Εκκλησίας, και επομένως το μέλλον της, βρίσκεται ολοένα και περισσότερο στις αναδυόμενες οικονομίες» υποστηρίζει το Atlantic Council, καταλήγοντας πως «ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ θα πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται στη νέα δημογραφική πραγματικότητα της Εκκλησίας».

Είχε επικρίνει τον  Τραμπ

Εν τω μεταξύ σε ένα λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης στο όνομα του Πάπα επέκρινε επανειλημμένα την κυβέρνηση Τραμπ — και ιδιαίτερα τον Αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς το προηγούμενο διάστημα αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά του το politico.

Μια σειρά αναρτήσεων στο πλαίσιο ενός λογαριασμού για τον Ρόμπερτ Πρέβοστ — νυν Επίσκοπο Ρώμης και νεο Πάπα Λέοντα ΙΔ’ — δείχνει τον καρδινάλιο που γεννήθηκε στο Σικάγο να αναδημοσιεύει ένα άρθρο γνώμης που επικρίνει τον Βανς για την ερμηνεία της πίστης του και τις αυστηρές πολιτικές μετανάστευσης που έχουν προωθήσει ο Βανς μαζί με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το POLITICO αναφέρει ότι  δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα της αφήγησης. Το γραφείο Τύπου του Βατικανού, η πρεσβεία του Βατικανού στις ΗΠΑ, οι Αυγουστινιανοί της Μεσοδυτικής Αμερικής και η επισκοπή στο Σικάγο και το Περού δεν απάντησαν στις ερωτήσεις. Το Reuters, επίσης δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ποιος διαχειρίζεται τον λογαριασμό @drprevost, στον οποίο η πρώτη ανάρτηση έγινε το 2011.

Η αφήγηση στα μέσα Απριλίου αναδημοσίευσε την επίπληξη κάποιου άλλου για τη συνάντηση του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, και παρέπεμψε σε ένα άρθρο γνώμης του βοηθού Καθολικού Επισκόπου Εβέλιο Μεντζιβάρ της Ουάσινγκτον, που τόνιζε τα βάσανα των μεταναστών που απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση Τραμπ στο Ελ Σαλβαδόρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, προτού γίνει Ποντίφικας, ο πρώτος Αμερικανός πάπας δεν είχε διστάσει να επικρίνει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, σχόλια τα οποία έφεραν χθες, Πέμπτη, τον πάπα Λέοντα ΙΔ’ στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ.

Ο πάπας Λέων ΙΔ’ είχε γράψει σειρά αναρτήσεων στο Χ με τις οποίες επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο, προτού επιλεγεί από τους καρδινάλιους να διαδεχθεί τον πάπα Φραγκίσκο.

Για τις αναρτήσεις αυτές δέχθηκε χθες επίθεση από τους πλέον σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Τραμπ, μεταξύ των οποίων η συντηρητική influencer Λόρα Λούμερ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ρεπουμπλικάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ένας Αμερικανός εξελέγη πάπας.

«Το να έχουμε έναν πάπα από τις ΗΠΑ είναι μεγάλη τιμή», σχολίασε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο χθες. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν θα τον συναντήσει, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «έχουν ήδη πάρει τηλέφωνο».

Ο πάπας Λέων αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του, του Φραγκίσκου, ένθερμου υπέρμαχου των μεταναστών και των φτωχών, που επίσης διαφωνούσε σε διάφορα θέματα με την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Βανς υποβάθμισε τις διαφωνίες αυτές μετά τη συνάντησή του με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό μία ημέρα προτού αυτός πεθάνει, αλλά ήταν μεγάλες. Μεταξύ άλλων, ο πάπας Φραγκίσκος είχε χαρακτηρίσει «ντροπή» τη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ.

Οι πολιτικές διαφορές και συμφωνίες με Τραμπ

Ο νέος πάπας συμφωνεί σε κάποια ζητήματα με τον Τραμπ, για παράδειγμα είναι αντίθετος στις αμβλώσεις.

Ωστόσο στηρίζει τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ έχει μιλήσει κατά του ρατσισμού. Στο απόγειο του κινήματος με αίτημα φυλετική δικαιοσύνη, το οποίο ξέσπασε στις ΗΠΑ το 2020 μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, ο Πρέβοστ αναδημοσίευσε σειρά αναρτήσεων στον λογαριασμό του στο Twitter ζητώντας να εξαλειφθούν το μίσος και οι προκαταλήψεις.

«Πρέπει να ακούσουμε περισσότερα από τα στελέχη της εκκλησίας, να απορρίψουν τον ρατσισμό και να ζητήσουν δικαιοσύνη», έγραψε σε ανάρτησή του στις 30 Μαΐου 2020.

Η Ουάσινγκτον και το Βατικανό έχουν στο παρελθόν εκφράσει κοινές πολιτικές απόψεις, ενώ άλλες φορές έχουν διαφωνήσει.

Ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν και ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ήταν ένθερμοι αντικομμουνιστές, αν και διαφωνούσαν για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Ο Ρίγκαν ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που σύναψε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Βατικανό.

Ο Ιωάννης Παύλος Β’ επέκρινε τη στήριξη που είχε εκφράσει ο Μπιλ Κλίντον στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, ενώ το 2003 είχε αντιταχθεί έντονα στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους.

Υποστηρικτές του κινήματος Make America Great Again (MAGA) αντέδρασαν έντονα μετά την εκλογή του Λέοντα ΙΔ’.

«Είναι κατά του Τραμπ, κατά του MAGA, υπέρ των ανοικτών συνόρων και εντελώς μαρξιστής όπως ο πάπας Φραγκίσκος», έγραψε η Λούμερ στο Χ.

«Πάπας Λέων ΙΔ’: εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικάνος στο Σικάγο και υπέρμαχος του δικαιώματος στη ζωή Ή υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης των ανοικτών συνόρων με στόχο να αντιταχθεί στον Τραμπ;», αναρωτήθηκε ο συντηρητικός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ.

Ο Βανς, πιστός καθολικός, δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως εκατομμύρια Αμερικανοί καθολικοί και άλλοι χριστιανοί θα προσευχηθούν για την επιτυχία του Λέοντα.

«Ας τον ευλογεί ο Θεός!», έγραψε στο Χ.

Διαβάστε επίσης:

Drewry: Μείωση για άλλη μία εβδομάδα των τιμών στη διακίνηση κοντέινερ

Φωτιά ηλεκτρικού οχήματος σε υπόγειο χώρο

Καραβίας (Eurobank): Τα νέα δάνεια «ασπίδα» στα χαμηλά επιτόκια – Ισχυρά έσοδα και κέρδη το 2025