• Κοινωνία

    Πανευρωπαϊκή πρωτιά: ‘Eνας πνιγμός σχεδόν κάθε μέρα στις ελληνικές θάλασσες

    πνιγμος σωσιβιο


    Σχεδόν ένας πνιγμός ανά ημέρα καταγράφηκε τον Ιούνιο στην χώρα μας, στην οποία παρά το γεγονός ότι περιτριγυρίζεται από θάλασσα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν ξέρουν να κολυμπούν, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κρατά ψηλά τα σκήπτρα των ποσοστών των ανθρώπων που χάνονται από πνιγμό, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

    Συγκεκριμένα, κατά τις πρώτες 23 ημέρες του μήνα, έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό 23 άνθρωποι, αριθμός που σχηματικά αντιστοιχεί σε έναν πνιγμό ανά ημέρα. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ της Κυριακής, μέσα σε μόλις μια ημέρα, έχασαν τη ζωή τους τρεις λουόμενοι, μια 40χρονη στη Χαλκιδική, μια 63χρονη στη Μαγνησία και ένας 20χρονος στο Πόρτο Ράφτη. Ταυτόχρονα, το 2018 η Ελλάδα σημιούργησε νέο αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά στους πνιγμούς, αφού κατά τη διάρκεια του έτους, συνολικά 413 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα. Ο ίδιος αριθμός το 2017 έφτασε τους 357 ανθρώπους.

    Εντύπωση προκαλεί η «φυσιογνωμία» των θυμάτων

    Πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια παραθαλάσσια χώρα, με την πληθώρα των κατοίκων της να θεωρείται εξοικειωμένη με τη θάλασσα, ένα ακόμη στοιχείο που προξενεί εντύπωση, αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά πνιγμών είναι ότι, σύμφωνα με περσινά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 67% των πνιγμών λουομένων συντελείται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ενώ τα περισσότερα θύματα ανήκουν στην κατηγορία «άνδρας ηλικίας 20-24 ετών».

    Μάλιστα, το 42% των θανάτων καταγράφεται τις μεσημεριανές ώρες και σχεδόν το 90% αυτών σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή.

    Καθοριστική η έλλειψη ναυαγοσωστών

    Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε ναυαγοσωστικό προσωπικό, γεγονός που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην τραγική κατάληξη των θυμάτων.

    «Η μισή Ελλάδα χρειάζεται ναυγαγοσώστες και δεν έχει, ενώ την ίδια στιγμή καθίσταται πιο πολύπλοκο να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης. Ζητείται δίπλωμα οδήγησης ταχυπλόου 30 ίππων, όταν πουθενά στον κόσμο δεν χρειάζεται δίπλωμα για ταχύπλοα τέτοιας κατηγορίας, ενώ και το ωράριο είναι απαράδεκτο. Οι ναυαγοσώστες εγκαταλείπουν τα πόστα τους στις 17:30, ενώ οι παραλίες είναι γεμάτες από κόσμο» επισημαίνει ο Σπύρος Μητριτσάκης, υπεύθυνος εκπαίδευσης στη Lifeguard Hellas και σύμβουλος ναυαγοσωστικής της ΚΕΔΕ.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι μόλις χθες το απόγευμα, ακόμη ένας πνιγμός έλαβε χώρα, αυτή τη φορά σε παραλία της Τήνου, όπου μια άτυχη γυναίκα έχασε τη ζωή της μέσα στη θάλασσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στην δημοσιότητα το λιμενικό, η γυναίκα ανασύρθηκε από το νερό, χωρίς να έχει τις αισθήσεις της, το απόγευμα της Δευτέρας, από τη θαλάσσια περιοχή Αγίου Φωκά Τήνου. Η άτυχη γυναίκα, 74 ετών, διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Τήνου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.



    ΣΧΟΛΙΑ