• Business

    20 νέα φάρμακα στη «θετική λίστα»


    Τα πρώτα νέα σκευάσματα εντάχθηκαν στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, παίρνοντας το πράσινο φως από τις Επιτροπές Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA) και Διαπραγμάτευσης, που θεσμοθετήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

    Με απόφαση του υπουργείου Υγείας, η θετική λίστα εμπλουτίζεται με 20 επιπλέον σκευάσματα, που περιλαμβάνουν 12 γενόσημα, 1 φάρμακο καλώς καθιερωμένης χρήσης, 2 συνδυασμούς δραστικών ουσιών και μόνο 5 πλήρους αίτησης, εκ των οποίων το 1 έχει νέα ένδειξη (μπορείτε να δείτε εδώ την αναλυτική λίστα).

    Πρόκειται ουσιαστικά για τους πρώτους 20 από το σύνολο των φακέλων που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή εδώ και έναν χρόνο και είχαν «κολλήσει» στη διαδικασία της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των φαρμακευτικών κύκλων ο συνολικός αριθμός των φακέλων ανέρχεται στους 200, εκ των οποίων οι 30 αφορούν σε νέες δραστικές ουσίες.

    Εντωμεταξύ, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών που περιλαμβάνει τη γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων, καθώς ενώ είχε προγραμματιστεί να αναρτηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) προς δημόσια διαβούλευση, σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο, η διαδικασία “αναστέλλεται λόγω προβλημάτων τεχνικού χαρακτήρα”.

    Σημειώνεται ότι η ανατιμολόγηση θα γίνει βάσει του νέου μοντέλου, με το οποίο θεωρητικά είχε “δικαιωθεί” η φαρμακοβιομηχανία, εντούτοις σύμφωνα με καταγγελία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και του PhRMA Innovation Forum (PIF), στην πράξη φαίνεται ότι έχει αρκετά “παραθυράκια”.

    Όπως έχουν επισημάνει οι δύο φορείς, κατά την επεξεργασία της ανατιμολόγησης με το νέο μοντέλο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο Νόμος!

    ΣΦΕΕ και PIF κάνουν λόγο για «κατά το δοκούν» ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης και προειδοποιούν ότι, εάν συνεχιστεί, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις επιχειρήσεις.

    Το μεσημέρι της Τρίτης, είχε προγραμματιστεί από το υπουργείο σχετική συνέντευξη τύπου, η οποία ωστόσο αναβλήθηκε, λόγω της αναστολής της ανάρτησης του Δελτίου Τιμών στον ΕΟΦ.



    ΣΧΟΛΙΑ