• Κοινωνία

    Σοκαριστικό video: Λειτουργούν κανονικά οι αγορές ζώων που «γέννησαν» τον ιό – Πιέσεις για οριστικό κλείσιμο

    • NewsRoom


    Τρόμο προκαλεί στην παγκόσμια κοινότητα η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των αγορών αυτών, οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για τη νέα πανδημία

    Έντονες πιέσεις δέχεται τον τελευταίο καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφορικά με την λειτουργία των αγορών, όπου πωλούνται ζωντανά ζώα, που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ως τροφή από μία μερίδα ανθρώπων. Πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν ανοιχτά πλέον την οριστική απαγόρευση λειτουργίας τέτοιων αγορών, με στόχο να αποφευχθεί μελλοντικά μία παρόμοια με την σημερινή κατάσταση, καθώς μία από αυτές τις αγορές φαίνεται ότι ευθύνεται για την πανδημία που πλήττει αυτό το διάστημα τον πλανήτη.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent, περισσότερες από 200 ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος ανά τον κόσμο έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή, με την οποία καλούν τον ΠΟΥ να επιβάλλει το κλείσιμο των αγορών αυτών, ώστε να εμποδίσει την εμφάνιση νέων ασθενειών από το εμπόριο άγριας ζωής, καθώς οι ασθένειες αυτές, όπως αποδείχθηκε, μπορεί να εξελιχθούν μελλοντικά σε πανδημίες.

    Σύμφωνα με επιστήμονες, και τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία για τον νέο ιό, που μαστίζει τον πλανήτη, δείχνουν ότι πηγή προέλευσής του είναι τα ζώα και συγκεκριμένα οι νυχτερίδες, που υπάρχουν στα λεγόμενα «wet markets», δηλαδή σε αγορές όπου πωλούνται κρέατα, ψαρικά και άλλου είδους τρόφιμα.

    Σε κάποιες από τις εν λόγω αγορές διατίθενται προς πώληση ζώα, όπως σκυλιά, λαγοί και χελώνες, είτε νεκρά είτε ζωντανά και σφαγιάζονται επί τόπου, εφόσον το ζητήσει ο πελάτης.

    Στο ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι και παλαιότερες επιδημίες, όπως εκείνη του SARS, που σκότωσε περίπου 800 ανθρώπους το 2002-3 και του Έμπολα, που έχει θερίσει τουλάχιστον 11.300 ζωές, έχουν επίσης συνδεθεί με ιούς που προέκυψαν από τη θήρευση ή την κατανάλωση άγριων ζώων.

    Παρά το γεγονός ότι η Κίνα αποτέλεσε την εστία δημιουργίας και έξαρσης του νέου ιού, που στη συνέχεια μεταδόθηκε σε όλο τον πλανήτη, υποφέροντας με χιλιάδες κρούσματα και μετρώντας ένα αδιανόητο μέγεθος νεκρών, τέτοιου είδους αγορές στην χώρα, εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά.

    Αυτό έχει προκαλέσει οξύτατο προβληματισμό στους επιστήμονες ανά τον κόσμο, που ζητούν επίμονα να ληφθούν μέτρα για την παύση της λειτουργίας αυτών, καθώς ελλοχεύει σε αυτές ο κίνδυνος εμφάνισης νέων ασθενειών και ο πλανήτης δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος μίας ακόμη ανάλογης κρίσης.

    Στην εν λόγω επιστολή λοιπόν, ο ΠΟΥ καλείται να προτείνει στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να απαγορεύσουν μόνιμα τις αγορές όπου πωλούνται ζωντανά άγρια ζώα και να σταματήσουν ή να μειώσουν το εμπόριο του κρέατος αυτών των ειδών, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

    Οι ειδικοί ζητούν επίσης εμφατικά να εξαιρεθεί «κατηγορηματικά» η χρήση άγριων ζώων (συμπεριλαμβανομένων των εκτραφέντων σε αιχμαλωσία) από τους ορισμούς και τους κανόνες του οργανισμού για τα παραδοσιακά φάρμακα.

    Ο ΠΟΥ καλείται επίσης να συνεργαστεί με κυβερνήσεις και διεθνείς φορείς, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τους κινδύνους που ενέχει το εμπόριο άγριων ζώων για την ανθρώπινη υγεία και τις κοινωνίες μας.

    Επίσης, ο οργανισμός καλείται να ενθαρρύνει και να στηρίξει πρωτοβουλίες για τη διάθεση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης στους ανθρώπους, η επιβίωση των οποίων βασίζεται στην κατανάλωση άγριων ζώων.

    Η πρωτοβουλία, τον συντονισμό της οποίας ανέλαβε η οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής Born Free, έχει τη στήριξη οργανισμών όπως το Bat Conservation Trust, το International Fund for Animal Welfare και του Zoological Society of London.

    Ο Mark Jones, επικεφαλής πολιτικής στην οργάνωση Born Free, εξηγεί ότι το εμπόριο άγριων ζώων, εκτός από τους κινδύνους που κρύβει για τα ίδια τα ζώα, αλλά και για τον άνθρωπο, έχει συμβάλλει δραματικά στην μείωση των πληθυσμών πολλών ειδών ανά τον κόσμο.

    «Πρέπει να επαναφέρουμε τη θεμελιώδη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο, να επανεξετάσουμε τη θέση μας σε αυτόν και να αρχίσουμε να φερόμαστε στον πλανήτη μας και σε όλους τους κατοίκους του με πολύ περισσότερο σεβασμό, για το δικό του και το δικό μας καλό», υπογραμμίζει.



    ΣΧΟΛΙΑ